Majeranek

Majeranek to niezwykle popularne w kuchni polskiej ziele. Zwykle pochodzi on ze specjalnych upraw, jednak na Cyprze oraz w Turcji wciąż można spotkać dziko rosnące okazy.

Jak wygląda?

Majeranek jest zieloną rośliną osiągającą wysokość do 50 cm. Ma drobne, łopatkowe liście o równych brzegach, przypominające nieco liście oregano. Charakteryzuje go wyraźny aromat oraz intensywny, lekko palący smak.

Jakie ma właściwości?

Majeranek doskonale wspomaga trawienie, dlatego często dodawany jest do ciężkostrawnych, tłustych potraw. Stosuje się go także wspomagająco w walce z przeziębieniem oraz przy stanach zapalnych np. zęba.

Jak stosować?

Zarówno świeży, jak i suszony majeranek stosuje się powszechnie jako kuchenną przyprawę. Świetnie sprawdza się także w postaci naparu lub dodatku do herbaty.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram