Pieczeń z soczewicy i grzybów z czerwoną kapustą, puree ziemniaczanym i wegańskim sosem pieczeniowym

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

– forma 16 cm x 8,5 cm

– piekarnik rozgrzany do 200°C

Przygotowanie:

Krok 1: Przygotowujemy pieczeń

Tofu osuszamy, kroimy na kawałki i marynujemy w sosie sojowym. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, pieczarki oczyszczamy i kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę i czosnek do zeszklenia, dodajemy przecier pomidorowy i smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy pieczarki i tofu, smażymy razem przez 5 minut.

Krok 2: Łączymy składniki

Drobno siekamy orzechy włoskie, pietruszkę i tymianek. Dodajemy je do masy razem z soczewicą, płatkami owsianymi i musztardą. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Jedną trzecią masy miksujemy, następnie wszystko dokładnie mieszamy.

Krok 3: Pieczemy pieczeń

Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku przez 25-30 minut.

Krok 4: Przygotowujemy sos pieczeniowy

W czasie pieczenia obieramy cebulę, marchewkę, seler i czosnek. Kroimy je w grubą kostkę, pieczarki – na ćwiartki. Na rozgrzanym oleju podsmażamy warzywa z czosnkiem, dodajemy przecier pomidorowy i smażymy przez 2 minuty. Posypujemy mąką, wlewamy ocet balsamiczny, sos sojowy i bulion. Dodajemy tymianek i rozmaryn, gotujemy bez przykrycia 15 minut, aż sos zgęstnieje. Przecedzamy przez sito i doprawiamy sokiem z buraków, solą oraz pieprzem.

Krok 5: Przygotowujemy sałatkę z czerwonej kapusty

Kapustę szatkujemy w cienkie paski, solimy i odstawiamy na kilka minut. Dodajemy syrop klonowy, ocet i oliwę, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut, aby smaki się przegryzły.

Krok 6: Przygotowujemy purée ziemniaczane

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie przez około 20 minut. Odcedzamy, dodajemy margarynę i napój migdałowy, a następnie rozgniatamy na gładkie purée. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową.

Krok 7: Podajemy danie

Podajemy dwa plastry pieczeni z soczewicy z purée, sałatką z czerwonej kapusty i gorącym, aromatycznym sosem pieczeniowym.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne przepisy


zobacz więcej

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz
Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl