
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- formę do pieczenia z przykrywką o wymiarach 10 x 20 cm
- papier do pieczenia
- blender lub rozdrabniacz
- piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Czerwoną soczewicę ugotuj do miękkości na kilka godzin przed przystąpieniem do przygotowywania dania.
Orzechy praż na suchej patelni przez ok. 5 minut.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: SMAŻYMY WARZYWA
Oliwę rozgrzewamy na dużej patelni. Cebulę pokrojoną w kostkę, posiekane ząbki czosnku, marchewkę i seler pokrojone na mniejsze kawałki oraz pieczarki pokrojone w talarki smażymy na małym ogniu przez 15 minut, aż warzywa zmiękną.
Krok 2: BLENDUJEMY SOCZEWICĘ I POZSTAŁE SKŁADNIKI
Około ⅔ ugotowanej soczewicy przekładamy do misy blendera. Dodajemy podsmażone warzywa z patelni, podprażone orzechy, płatki owsiane, koncentrat pomidorowy, siemię lniane, syrop klonowy, ocet jabłkowy, sos tamari, tymianek, paprykę wędzoną, pieprz i sól.
Całość miksujemy niezbyt drobno. Dodajemy pozostałą soczewicę i mieszamy.
Krok 3: PRZEKŁADAMY MASĘ DO FORMY
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej masę którą rozprowadzamy dokładnie i wyrównujemy z wierzchu.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS BARBECUE
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w małej miseczce i polewamy nimi pieczeń.
Formę z pieczenią przykrywamy, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C i pieczemy przez 25 minut. Następnie pieczemy jeszcze przez 10 minut bez przykrycia. Wyjmujemy pieczeń i dekorujemy jeżynami. Pozostawiamy do przestygnięcia na 15 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Zobacz podobne
przepisy
Placki ziemniaczane z ciecierzycą z sałatką z pomidorów
Nie masz pomysłu na szybki obiad? Przygotuj pyszne placki ziemniaczane z dodatkiem ciecierzycy!

Wegańska kiełbasa z grilla
W sezonie grillowym warto wrzucić na ruszt także coś wegańskiego! Sprawdź, jak samodzielnie przygotować kiełbaski, które będą smakować każdemu!

Wegańskie kofty z grilla
Pyszne wegańskie kofty w stylu greckim, czyli specjalnie formowane kotleciki grillowane na szpikulcu. Idealne jako obiad lub dodatek do sałatek.

Komentarze (11)
243 dni temu
Po co gotować soczewicę kilka godzin jak ta czerwona rozgotowuje się po 20 minutach?
odpowiedz
240 dni temu
Chodzi o to, by ugotować soczewicę na kilka godzin przed przystąpieniem do przygotowywania pieczeni, by była już odcedzona i wystudzona, gdy zaczniemy jej używać. Oczywiście gotujemy ją krócej: "do miękkości", najlepiej według wskazówek dostępnych na opakowaniu. Doprecyzowaliśmy to zdanie, by nie pozostawiało żadnych wątpliwości.
189 dni temu
W przepisie jest o ugotowaniu soczewicy do miękkości i zostawieniu jej na kilka godzin zanim zaczniemy robić pieczeń. Czytanie ze zrozumieniem się kłania
251 dni temu
350 g soczewicy to jest waga przed jej ugotowaniem, tak?
odpowiedz
251 dni temu
Tak, chodzi o soczewicę przed ugotowaniem.
253 dni temu
ile ma jedna porcja ?
odpowiedz
252 dni temu
Jedna porcja ma 421 kcal.
253 dni temu
Co to znaczy "garść orzechów"? Poproszę o ilość w gramach.
odpowiedz
253 dni temu
Jeśli wspominamy o garści, oznacza to, że dokładna (wyrażona w gramach) ilość orzechów włoskich nie jest kluczowa dla przepisu. Jeżeli jednak gramatura jest dla Ciebie istotna i pomocna w kompletowaniu składników, rekomendujemy ok. 30 gramów orzechów :)
261 dni temu
Dzień dobry, w przepisie jest chyba błąd - seler naciowy jest wpisany dwa razy, jest również jedna marchew i jedna marchewka :)
odpowiedz
260 dni temu
Dziękujemy za komentarz, faktycznie w przepisie była nadprogramowa ilość marchwi i selera :) Wszystko już zostało zmienione.
zobacz wszystkie