Wegańska pieczeń z czerwonej soczewicy

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • formę do pieczenia z przykrywką o wymiarach 10 x 20 cm
  • papier do pieczenia
  • blender lub rozdrabniacz
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Czerwoną soczewicę ugotuj do miękkości na kilka godzin przed przystąpieniem do przygotowywania dania.

Orzechy praż na suchej patelni przez ok. 5 minut.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Krok 1: SMAŻYMY WARZYWA

Oliwę rozgrzewamy na dużej patelni. Cebulę pokrojoną w kostkę, posiekane ząbki czosnku, marchewkę i seler pokrojone na mniejsze kawałki oraz pieczarki pokrojone w talarki smażymy na małym ogniu przez 15 minut, aż warzywa zmiękną.

Krok 2: BLENDUJEMY SOCZEWICĘ I POZSTAŁE SKŁADNIKI

Około ⅔ ugotowanej soczewicy przekładamy do misy blendera. Dodajemy podsmażone warzywa z patelni, podprażone orzechy, płatki owsiane, koncentrat pomidorowy, siemię lniane, syrop klonowy, ocet jabłkowy, sos tamari, tymianek, paprykę wędzoną, pieprz i sól.

Całość miksujemy niezbyt drobno. Dodajemy pozostałą soczewicę i mieszamy.

Krok 3: PRZEKŁADAMY MASĘ DO FORMY


Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej masę którą rozprowadzamy dokładnie i wyrównujemy z wierzchu.

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS BARBECUE

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w małej miseczce i polewamy nimi pieczeń.

Formę z pieczenią przykrywamy, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C i pieczemy przez 25 minut. Następnie pieczemy jeszcze przez 10 minut bez przykrycia. Wyjmujemy pieczeń i dekorujemy jeżynami. Pozostawiamy do przestygnięcia na 15 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • Gość Gość
    1117 dni temu
    Po co gotować soczewicę kilka godzin jak ta czerwona rozgotowuje się po 20 minutach?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1115 dni temu
    Chodzi o to, by ugotować soczewicę na kilka godzin przed przystąpieniem do przygotowywania pieczeni, by była już odcedzona i wystudzona, gdy zaczniemy jej używać. Oczywiście gotujemy ją krócej: "do miękkości", najlepiej według wskazówek dostępnych na opakowaniu. Doprecyzowaliśmy to zdanie, by nie pozostawiało żadnych wątpliwości.
  • Gość Gość
    1063 dni temu
    W przepisie jest o ugotowaniu soczewicy do miękkości i zostawieniu jej na kilka godzin zanim zaczniemy robić pieczeń. Czytanie ze zrozumieniem się kłania
  • Gość Gość
    1125 dni temu
    350 g soczewicy to jest waga przed jej ugotowaniem, tak?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1125 dni temu
    Tak, chodzi o soczewicę przed ugotowaniem.
  • Gość Gość
    1127 dni temu
    ile ma jedna porcja ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1127 dni temu
    Jedna porcja ma 421 kcal.
  • Gość Gość
    1128 dni temu
    Co to znaczy "garść orzechów"? Poproszę o ilość w gramach.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1128 dni temu
    Jeśli wspominamy o garści, oznacza to, że dokładna (wyrażona w gramach) ilość orzechów włoskich nie jest kluczowa dla przepisu. Jeżeli jednak gramatura jest dla Ciebie istotna i pomocna w kompletowaniu składników, rekomendujemy ok. 30 gramów orzechów :)
  • Marchew i marchewka Marchew i marchewka
    1135 dni temu
    Dzień dobry, w przepisie jest chyba błąd - seler naciowy jest wpisany dwa razy, jest również jedna marchew i jedna marchewka :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1135 dni temu
    Dziękujemy za komentarz, faktycznie w przepisie była nadprogramowa ilość marchwi i selera :) Wszystko już zostało zmienione.

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!