Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- formę do pieczenia z przykrywką o wymiarach 10 x 20 cm
- papier do pieczenia
- blender lub rozdrabniacz
- piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Czerwoną soczewicę ugotuj do miękkości na kilka godzin przed przystąpieniem do przygotowywania dania.
Orzechy praż na suchej patelni przez ok. 5 minut.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: SMAŻYMY WARZYWA
Oliwę rozgrzewamy na dużej patelni. Cebulę pokrojoną w kostkę, posiekane ząbki czosnku, marchewkę i seler pokrojone na mniejsze kawałki oraz pieczarki pokrojone w talarki smażymy na małym ogniu przez 15 minut, aż warzywa zmiękną.
Krok 2: BLENDUJEMY SOCZEWICĘ I POZSTAŁE SKŁADNIKI
Około ⅔ ugotowanej soczewicy przekładamy do misy blendera. Dodajemy podsmażone warzywa z patelni, podprażone orzechy, płatki owsiane, koncentrat pomidorowy, siemię lniane, syrop klonowy, ocet jabłkowy, sos tamari, tymianek, paprykę wędzoną, pieprz i sól.
Całość miksujemy niezbyt drobno. Dodajemy pozostałą soczewicę i mieszamy.
Krok 3: PRZEKŁADAMY MASĘ DO FORMY
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej masę którą rozprowadzamy dokładnie i wyrównujemy z wierzchu.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS BARBECUE
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w małej miseczce i polewamy nimi pieczeń.
Formę z pieczenią przykrywamy, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C i pieczemy przez 25 minut. Następnie pieczemy jeszcze przez 10 minut bez przykrycia. Wyjmujemy pieczeń i dekorujemy jeżynami. Pozostawiamy do przestygnięcia na 15 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Zobacz podobne
przepisy
Placki ziemniaczane z ciecierzycą z sałatką z pomidorów
Nie masz pomysłu na szybki obiad? Przygotuj pyszne placki ziemniaczane z dodatkiem ciecierzycy!
Wegańska kiełbasa z grilla
W sezonie grillowym warto wrzucić na ruszt także coś wegańskiego! Sprawdź, jak samodzielnie przygotować kiełbaski, które będą smakować każdemu!
Wegańskie kofty z grilla
Pyszne wegańskie kofty w stylu greckim, czyli specjalnie formowane kotleciki grillowane na szpikulcu. Idealne jako obiad lub dodatek do sałatek.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Serowa kula z brokułów
- Kuskus z żurawinami i pomarańczami
- Cassoulet z udkami kurczaka i boczkiem
- Pieczony udziec z jelenia w marynacie winno-musztardowej
- Gulasz ekstra z dzika w gęstym sosie z ziemniakami
- Sałatka z truskawkami
- Sałatka w stylu greckim z makaronem kritharaki
- Sałatka z makaronem i kurczakiem
- Minitortille cynamonowe z 2 słodkimi sosami
- Pieczona feta pasta z TikToka
- Rolada bakaliowa
- Jogurt
- Cookie dough
- Twarożek tofu z warzywami
- Makaron z fasolką szparagową
- Sos ze świeżych ziół i oliwy z oliwek
- Letnia zupa jarzynowa
- Onigiri z tuńczykiem i słodkim sosem chili
- Nalewki z owoców
- Krem borówkowy z karmelem
- Potrawka z perliczki z podgrzybkami
- Jajka faszerowane pastą z kawioru
- Zupa rybna z papryką i sosem estragonowym
- Dorsz z pesto limonkowym i pieczoną cykorią
- Galette gryczany z pomidorami
- Tortilla z salami i serem – pomysł na lunchbox
- Indyjska sól z przyprawami
- Szpinak w śmietanie z jajecznicą i ziemniakami
- Pizza długo dojrzewająca z szynką parmeńską
- Sałatka z kaszą bulgur
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (11)
1117 dni temu
Po co gotować soczewicę kilka godzin jak ta czerwona rozgotowuje się po 20 minutach?
odpowiedz
1115 dni temu
Chodzi o to, by ugotować soczewicę na kilka godzin przed przystąpieniem do przygotowywania pieczeni, by była już odcedzona i wystudzona, gdy zaczniemy jej używać. Oczywiście gotujemy ją krócej: "do miękkości", najlepiej według wskazówek dostępnych na opakowaniu. Doprecyzowaliśmy to zdanie, by nie pozostawiało żadnych wątpliwości.
1063 dni temu
W przepisie jest o ugotowaniu soczewicy do miękkości i zostawieniu jej na kilka godzin zanim zaczniemy robić pieczeń. Czytanie ze zrozumieniem się kłania
1125 dni temu
350 g soczewicy to jest waga przed jej ugotowaniem, tak?
odpowiedz
1125 dni temu
Tak, chodzi o soczewicę przed ugotowaniem.
1127 dni temu
ile ma jedna porcja ?
odpowiedz
1127 dni temu
Jedna porcja ma 421 kcal.
1128 dni temu
Co to znaczy "garść orzechów"? Poproszę o ilość w gramach.
odpowiedz
1128 dni temu
Jeśli wspominamy o garści, oznacza to, że dokładna (wyrażona w gramach) ilość orzechów włoskich nie jest kluczowa dla przepisu. Jeżeli jednak gramatura jest dla Ciebie istotna i pomocna w kompletowaniu składników, rekomendujemy ok. 30 gramów orzechów :)
1135 dni temu
Dzień dobry, w przepisie jest chyba błąd - seler naciowy jest wpisany dwa razy, jest również jedna marchew i jedna marchewka :)
odpowiedz
1135 dni temu
Dziękujemy za komentarz, faktycznie w przepisie była nadprogramowa ilość marchwi i selera :) Wszystko już zostało zmienione.
zobacz wszystkie