Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C (termoobieg)
- sitko
- praskę do czosnku
- sznurek
- naczynie żaroodporne
Przygotuj wcześniej:
Komosę ryżową przepłucz na sitku, odsącz i ugotuj w lekko osolonej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu. Następnie przelej wodą i odsącz.
Sposób przygotowania:
Krok 1: PIECZEMY DYNIĘ
Dynię przekrawamy na pół, wyjmujemy gniazda nasienne z pestkami, a miąższ nacinamy w kratkę i skrapiamy oliwą. Tak przygotowane połówki dyni pieczemy ok. 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C (z termoobiegiem). Po upieczeniu odstawiamy do przestudzenia.
Krok 2: SMAŻYMY PIECZARKI I WARZYWA
Pieczarki pokrojone w ćwiartki smażymy na patelni na 1 łyżce rozgrzanej oliwy. Gdy się zarumienią, dodajemy por pokrojony w półtalarki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość chwilę dusimy.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Z upieczonej i przestudzonej dyni wydrążamy miąższ, zostawiając ok. 2 cm miąższu przy skórce. Wydrążony miąższ dodajemy do składników na patelni wraz z powidłami i sosem sojowym. Całość smażymy ok. 2-3 minut.
Dodajemy ugotowaną wcześniej komosę, bułkę tartą oraz drobno posiekaną natkę pietruszki
Całość doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY BRUKSELKI
Brukselki oczyszczamy z zewnętrznych liści, przekrawamy na pół i przekładamy do miski. Skrapiamy 2 łyżkami oliwy i oprószamy solą. Dokładnie mieszamy.
Krok 5: FASZERUJEMY DYNIĘ
Wydrążone połówki dyni faszerujemy przygotowanym farszem. Ostrożnie składamy je w całość i związujemy sznurkiem jak pieczeń – w trzech miejscach.
Krok 6: PIECZEMY DYNIĘ
Dynię przekładamy do naczynia żaroodpornego, wypełniając je po bokach przygotowanymi wcześniej brukselkami tak, aby zapobiec przewróceniu się dyni.
Faszerowaną dynię pieczemy ok. 60-80 minut lub do momentu, aż będzie miękka.
Krok 7: PODAJEMY WEGAŃSKĄ PIECZEŃ
Dynię podajemy na ciepło lub na zimno, z dodatkiem pieczonej brukselki.
WSKAZÓWKA! Jako dodatek do wegańskiej pieczeni możesz podać konfiturę z żurawiny.
Zobacz podobne
przepisy
Pieczeń à la Orloff
Pieczeń a'la Orloff to smakowita oprawa dla pozornie zwykłego schabu w formie pysznej serowej pierzynki.
Pieczeń wieprzowa w sosie piwnym
Plastry aromatycznej pieczeni udekorowane wykwintnym piwnym sosem to doskonały pomysł na oryginalny obiad lub przyjęcie.
Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
Domowy obiad inny niż zwykle? Na specjalną okazję podaj pieczeń z dzika w sosie myśliwskim, która świetnie komponuje się z pyzami i surówką z modrej kapusty. Pycha!
Pieczeń rzymska
Niech zapach domowej pieczeni rzymskiej przygotowanej wg przepisu Karola Okrasy wypełni cały dom! Przygotuj tę klasyczną potrawę kuchni polskiej na rodzinny obiad lub inną wyjątkową okazję.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka z melonem, mozzarellą, szynką parmeńską i miętą
- Pesto z kolendry
- Warkocz cynamonowo - marcepanowy
- Muffiny marchewkowe z orzechami i pajęczą siecią
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Suflety z serem munster
- Słodkie cake popsy w kształcie choinek
- Jabłkowy chutney z piwem
- Risotto z groszkiem — przepis rodem z Wenecji
- Pasta czekoladowa à la Nutella
- Ciasto pomponik bez pieczenia
- Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
- Tarta szpinakowo-szczawiowa z truskawkami
- Wegański mazurek ze świeżymi owocami
- Pesto z liści rzodkiewki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)