Wegańska pieczeń z dyni

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C (termoobieg)
  • sitko
  • praskę do czosnku
  • sznurek
  • naczynie żaroodporne

Przygotuj wcześniej:

Komosę ryżową przepłucz na sitku, odsącz i ugotuj w lekko osolonej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu. Następnie przelej wodą i odsącz.

Sposób przygotowania:

Krok 1: PIECZEMY DYNIĘ

Dynię przekrawamy na pół, wyjmujemy gniazda nasienne z pestkami, a miąższ nacinamy w kratkę i skrapiamy oliwą. Tak przygotowane połówki dyni pieczemy ok. 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C (z termoobiegiem). Po upieczeniu odstawiamy do przestudzenia.

Krok 2: SMAŻYMY PIECZARKI I WARZYWA

Pieczarki pokrojone w ćwiartki smażymy na patelni na 1 łyżce rozgrzanej oliwy. Gdy się zarumienią, dodajemy por pokrojony w półtalarki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość chwilę dusimy.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Z upieczonej i przestudzonej dyni wydrążamy miąższ, zostawiając ok. 2 cm miąższu przy skórce. Wydrążony miąższ dodajemy do składników na patelni wraz z powidłami i sosem sojowym. Całość smażymy ok. 2-3 minut.

Dodajemy ugotowaną wcześniej komosę, bułkę tartą oraz drobno posiekaną natkę pietruszki

Całość doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY BRUKSELKI

Brukselki oczyszczamy z zewnętrznych liści, przekrawamy na pół i przekładamy do miski. Skrapiamy 2 łyżkami oliwy i oprószamy solą. Dokładnie mieszamy.

Krok 5: FASZERUJEMY DYNIĘ

Wydrążone połówki dyni faszerujemy przygotowanym farszem. Ostrożnie składamy je w całość i związujemy sznurkiem jak pieczeń – w trzech miejscach.

Krok 6: PIECZEMY DYNIĘ

Dynię przekładamy do naczynia żaroodpornego, wypełniając je po bokach przygotowanymi wcześniej brukselkami tak, aby zapobiec przewróceniu się dyni.

Faszerowaną dynię pieczemy ok. 60-80 minut lub do momentu, aż będzie miękka.

Krok 7: PODAJEMY WEGAŃSKĄ PIECZEŃ

Dynię podajemy na ciepło lub na zimno, z dodatkiem pieczonej brukselki.

WSKAZÓWKA! Jako dodatek do wegańskiej pieczeni możesz podać konfiturę z żurawiny.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!