![Wegańska pieczeń z dyni Wegańska pieczeń z dyni](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/a167ba1bb481-89124c140689-kw50-2023-kinga-paruzel-weganska-pieczen-z-dyni.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C (termoobieg)
- sitko
- praskę do czosnku
- sznurek
- naczynie żaroodporne
Przygotuj wcześniej:
Komosę ryżową przepłucz na sitku, odsącz i ugotuj w lekko osolonej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu. Następnie przelej wodą i odsącz.
Sposób przygotowania:
Krok 1: PIECZEMY DYNIĘ
Dynię przekrawamy na pół, wyjmujemy gniazda nasienne z pestkami, a miąższ nacinamy w kratkę i skrapiamy oliwą. Tak przygotowane połówki dyni pieczemy ok. 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C (z termoobiegiem). Po upieczeniu odstawiamy do przestudzenia.
Krok 2: SMAŻYMY PIECZARKI I WARZYWA
Pieczarki pokrojone w ćwiartki smażymy na patelni na 1 łyżce rozgrzanej oliwy. Gdy się zarumienią, dodajemy por pokrojony w półtalarki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość chwilę dusimy.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Z upieczonej i przestudzonej dyni wydrążamy miąższ, zostawiając ok. 2 cm miąższu przy skórce. Wydrążony miąższ dodajemy do składników na patelni wraz z powidłami i sosem sojowym. Całość smażymy ok. 2-3 minut.
Dodajemy ugotowaną wcześniej komosę, bułkę tartą oraz drobno posiekaną natkę pietruszki
Całość doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY BRUKSELKI
Brukselki oczyszczamy z zewnętrznych liści, przekrawamy na pół i przekładamy do miski. Skrapiamy 2 łyżkami oliwy i oprószamy solą. Dokładnie mieszamy.
Krok 5: FASZERUJEMY DYNIĘ
Wydrążone połówki dyni faszerujemy przygotowanym farszem. Ostrożnie składamy je w całość i związujemy sznurkiem jak pieczeń – w trzech miejscach.
Krok 6: PIECZEMY DYNIĘ
Dynię przekładamy do naczynia żaroodpornego, wypełniając je po bokach przygotowanymi wcześniej brukselkami tak, aby zapobiec przewróceniu się dyni.
Faszerowaną dynię pieczemy ok. 60-80 minut lub do momentu, aż będzie miękka.
Krok 7: PODAJEMY WEGAŃSKĄ PIECZEŃ
Dynię podajemy na ciepło lub na zimno, z dodatkiem pieczonej brukselki.
WSKAZÓWKA! Jako dodatek do wegańskiej pieczeni możesz podać konfiturę z żurawiny.
Zobacz podobne
przepisy
Pieczeń à la Orloff
Pieczeń a'la Orloff to smakowita oprawa dla pozornie zwykłego schabu w formie pysznej serowej pierzynki.
![Pieczeń à la Orloff](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/3f2c446ddc44-b67ad9f825-PASCAL_KW_46_0755_schab_pieczony_z_ziolami_kapusta_sosem_pieczarkowym_960x540.webp)
Pieczeń wieprzowa w sosie piwnym
Plastry aromatycznej pieczeni udekorowane wykwintnym piwnym sosem to doskonały pomysł na oryginalny obiad lub przyjęcie.
![Pieczeń wieprzowa w sosie piwnym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/f0bf351405c7-783dae88d1-pieczen.webp)
Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
Domowy obiad inny niż zwykle? Na specjalną okazję podaj pieczeń z dzika w sosie myśliwskim, która świetnie komponuje się z pyzami i surówką z modrej kapusty. Pycha!
![Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/b6f6f28dfc65-8d36fc1c6cc7-Pieczeń_z_dzika_w_sosie_myśliwskim_z_pyzami_i_kapustą_lidl.webp)
Pieczeń rzymska
Niech zapach domowej pieczeni rzymskiej przygotowanej wg przepisu Karola Okrasy wypełni cały dom! Przygotuj tę klasyczną potrawę kuchni polskiej na rodzinny obiad lub inną wyjątkową okazję.
![Pieczeń rzymska](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/a554a1fc7127-4f66efe91beb-kw44-2022-karol-okrasa-pieczen-rzymska-1250x700.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka z melonem, mozzarellą, szynką parmeńską i miętą
- Pesto z kolendry
- Warkocz cynamonowo - marcepanowy
- Muffiny marchewkowe z orzechami i pajęczą siecią
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Suflety z serem munster
- Słodkie cake popsy w kształcie choinek
- Jabłkowy chutney z piwem
- Risotto z groszkiem — przepis rodem z Wenecji
- Pasta czekoladowa à la Nutella
- Ciasto pomponik bez pieczenia
- Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
- Tarta szpinakowo-szczawiowa z truskawkami
- Wegański mazurek ze świeżymi owocami
- Pesto z liści rzodkiewki
Komentarze (0)