Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
W celu uzyskania optymalnych wyników zalecamy, aby nie zmieniać ilości składników i czasu przygotowania.
Warzywa na zupę oczyszczamy lub obieramy. Cebulę oraz warzywa drobno kroimy. Mięso myjemy, osuszamy. Skórkę nacinamy w kształt rombu. Mięso doprawiamy solą i pieprzem i wkładamy do brytfanki z rozgrzanym olejem skórką do góry.
Mięso obkładamy cebulą i warzywami. Podlewamy 150 ml piwa i gorącym bulionem mięsnym i pieczemy przez 30 minut w rozgrzanym piekarniku do temperatury 200°C. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy przez kolejne 70-80 minut w zależności od wielkości, wielokrotnie podlewając piwem i bulionem, a od czasu do czasu sosem powstałym w trakcie pieczenia.
Musztardę mieszamy z 3 łyżkami piwa, solą i pieprzem – smarujemy nią wierzch pieczeni na 15 minut przed końcem pieczenia. Pieczeń wyjmujemy z brytfanny i utrzymujemy w cieple.
Wywar z pieczeni przecedzamy przez sitko do małego garnka, lekko przecierając warzywa. Doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy. Jeśli sos nie jest gęsty, możemy dodać odrobinę mąki ziemniaczanej.
Plastry pieczeni podajemy z sosem.
Najlepiej smakuje z knedlami i duszoną kapustą kiszoną.
Zobacz podobne
przepisy
Pieczona biała kiełbasa
Biała kiełbasa pieczona w piwie to klasyczny przepis na proste i pełne smaku danie, które sprawdzi się o każdej porze roku. Spróbuj!
Kurczak w piwnej panierce
Ekspresowy pomysł na kurczaka w niebanalnym wydaniu – chrupiąca piwna panierka skrywająca delikatne, kruche mięso.
Piwne ziemniaczki
Piwo i ziemniaki? O tak! Przekonaj się, jak wiele zyskują te warzywa, gdy upieczesz je w wyjątkowej marynacie…
Kotlet w piwnej marynacie
Przygotowany w piwnej marynacie schab skusi swym wyjątkowym aromatem oraz kruchością niejednego fana grillowania!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto na pierogi
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Zupa grzybowa z makaronem
- Uszka z grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Błyskawiczne pierniczki
- Ryba po japońsku
- Pieczona ryba po grecku
- Kapusta z grochem
- Przekąski sylwestrowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)