Pieczeń wieprzowa w sosie piwnym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

W celu uzyskania optymalnych wyników zalecamy, aby nie zmieniać ilości składników i czasu przygotowania.

Warzywa na zupę oczyszczamy lub obieramy. Cebulę oraz warzywa drobno kroimy. Mięso myjemy, osuszamy. Skórkę nacinamy w kształt rombu. Mięso doprawiamy solą i pieprzem i wkładamy do brytfanki z rozgrzanym olejem skórką do góry.

Mięso obkładamy cebulą i warzywami. Podlewamy 150 ml piwa i gorącym bulionem mięsnym i pieczemy przez 30 minut w rozgrzanym piekarniku do temperatury 200°C. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy przez kolejne 70-80 minut w zależności od wielkości, wielokrotnie podlewając piwem i bulionem, a od czasu do czasu sosem powstałym w trakcie pieczenia.

Musztardę mieszamy z 3 łyżkami piwa, solą i pieprzem – smarujemy nią wierzch pieczeni na 15 minut przed końcem pieczenia. Pieczeń wyjmujemy z brytfanny i utrzymujemy w cieple.

Wywar z pieczeni przecedzamy przez sitko do małego garnka, lekko przecierając warzywa. Doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy. Jeśli sos nie jest gęsty, możemy dodać odrobinę mąki ziemniaczanej.

Plastry pieczeni podajemy z sosem.

Najlepiej smakuje z knedlami i duszoną kapustą kiszoną.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram