Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
W celu uzyskania optymalnych wyników zalecamy, aby nie zmieniać ilości składników i czasu przygotowania.
Warzywa na zupę oczyszczamy lub obieramy. Cebulę oraz warzywa drobno kroimy. Mięso myjemy, osuszamy. Skórkę nacinamy w kształt rombu. Mięso doprawiamy solą i pieprzem i wkładamy do brytfanki z rozgrzanym olejem skórką do góry.
Mięso obkładamy cebulą i warzywami. Podlewamy 150 ml piwa i gorącym bulionem mięsnym i pieczemy przez 30 minut w rozgrzanym piekarniku do temperatury 200°C. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy przez kolejne 70-80 minut w zależności od wielkości, wielokrotnie podlewając piwem i bulionem, a od czasu do czasu sosem powstałym w trakcie pieczenia.
Musztardę mieszamy z 3 łyżkami piwa, solą i pieprzem – smarujemy nią wierzch pieczeni na 15 minut przed końcem pieczenia. Pieczeń wyjmujemy z brytfanny i utrzymujemy w cieple.
Wywar z pieczeni przecedzamy przez sitko do małego garnka, lekko przecierając warzywa. Doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy. Jeśli sos nie jest gęsty, możemy dodać odrobinę mąki ziemniaczanej.
Plastry pieczeni podajemy z sosem.
Najlepiej smakuje z knedlami i duszoną kapustą kiszoną.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Boczek pieczony
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pieczona ryba po grecku
- Makówki śląskie
- Jajka na miękko
- Krokiety z mięsem
- Śledzie po kaszubsku
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Kutia
- Klasyczna sałatka grecka
- Ciasto marchewkowe
- Piernik świąteczny
- Spaghetti carbonara
- Burek ze szpinakiem
- Pierniki
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Golonka pieczona po bawarsku
- Domek z piernika
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (0)