Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Jeśli nie posiadasz ciecierzycy w zalewie, namocz suchą ciecierzycę w zimnej wodzie i zostaw na całą noc. Kolejnego dnia gotuj ją w osolonej wodzie przez 1,5 - 2 godziny, do miękkości.
Krok 1: Formujemy burgery
Cebulę siekamy, podsmażamy na oliwie z oliwek i studzimy. Widelcem rozgniatamy ciecierzycę, wcześniej ugotowaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do czystej miseczki przekładamy mięso mielone z indyka, dodajemy cebulę i ciecierzycę, 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów i łyżkę posiekanej bazylii. Doprawiamy solą, pieprzem oraz olejem z suszonych pomidorów. Rękoma wyrabiamy masę, dobrze ją ugniatając. Następnie formujemy małe burgery (o grubości 1 cm, po ok. 120 g każdy). Wykładamy blachę papierem do pieczenia i układamy na niej burgery.
Krok 2: Pieczemy burgery
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do miski. Dodajemy pozostałe 2 łyżki posiekanych suszonych pomidory i mieszamy. Na każdym burgerze układamy porcję warzyw. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C na ok. 20 minut.
Krok 3: Łączymy składniki sosu
Składniki sosu mieszamy. Bułki przekrawamy na pół, wkładamy do piekarnika, by ładnie się zarumieniły. Chwilę przed wyjęciem skrapiamy je oliwą z oliwek. Na połówkach bułek układamy liście sałaty, pokrojone w plastry ogórki kiszone, plastry pomidorów oraz burgery. Mięso smarujemy sosem, przykrywamy drugą połówką bułki i podajemy.
Zobacz podobne
przepisy
Grillowany burger teksański
Soczyste burgery domowej roboty podane z liściem świeżej sałaty, pomidorem i chrupiącą bułką zasmakują mięsożercom!
Burger z sandaczem z sosem z kaparów
Oryginalny sposób na domowe burgery. W wersji z rybą i majonezowym sosem kaparowym zaskoczą niejednego fana kanapek!
Burger z kurczakiem w curry na ostro
Pyszny, amerykański hamburger z… kurczakiem. Zobacz, jakie to proste.
Burger z fasoli z kremem z mango
Wegetariański burger możesz przygotować z wielu warzyw! Przekonaj się, jak smakuje ten z fasoli i kaszy z kremem z mango!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Chrupiący owsiany kurczak
- Lasagne z mozzarellą, dynią i suszonymi pomidorami
- Domowe hot-dogi z białych kiełbasek
- Śledź marynowany po mazursku
- Placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną i duszoną cebulką
- Granita truskawkowa
- Brownie z espresso i wiśnią
- Krem szparagowo-ogórkowy
- Hot dog
- Tagliata z indyka z rukolą
- Gyros z jagnięciny z chlebkiem pita
- Pasztet z ciecierzycy
- Kaczka w sosie jabłkowo-musztardowym
- Tarta z warzywami i serem pleśniowym
- Zielony falafel burger
- Łosoś parzony na grillu z sałatką z ziemniaków i papryki
- Pulled pork na 2 sposoby: faszerowane bataty i kanapki
- Ogórki kiszone — przepis tradycyjny
- Chrupiące bułki faszerowane kiszoną kapustą
- Roladki ze schabu pod serowym beszamelem
- Muffiny z owocami lasu
- 3 sposoby na kanapki z precli
- Pieczona cukinia z dressingiem z pepperoni
- Wegański strogonow z kurek
- Tort chałwowo-orzechowy
- Sylwestrowe przekąski Karola Okrasy
- Lodowe torciki na maślance z truskawkami
- Pieczone jabłka
- Mazurska zupa rybna z groszkiem i pomidorami
- Owsianka z żurawiną i świeżymi owocami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)