Pieczone burgery z indyka

Karol Okrasa


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • blachę
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Jeśli nie posiadasz ciecierzycy w zalewie, namocz suchą ciecierzycę w zimnej wodzie i zostaw na całą noc. Kolejnego dnia gotuj ją w osolonej wodzie przez 1,5 - 2 godziny, do miękkości.

Krok 1: Formujemy burgery

Cebulę siekamy, podsmażamy na oliwie z oliwek i studzimy. Widelcem rozgniatamy ciecierzycę, wcześniej ugotowaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do czystej miseczki przekładamy mięso mielone z indyka, dodajemy cebulę i ciecierzycę, 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów i łyżkę posiekanej bazylii. Doprawiamy solą, pieprzem oraz olejem z suszonych pomidorów. Rękoma wyrabiamy masę, dobrze ją ugniatając. Następnie formujemy małe burgery (o grubości 1 cm, po ok. 120 g każdy). Wykładamy blachę papierem do pieczenia i układamy na niej burgery.

Krok 2: Pieczemy burgery

Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do miski. Dodajemy pozostałe 2 łyżki posiekanych suszonych pomidory i mieszamy. Na każdym burgerze układamy porcję warzyw. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C na ok. 20 minut.

Krok 3: Łączymy składniki sosu

Składniki sosu mieszamy. Bułki przekrawamy na pół, wkładamy do piekarnika, by ładnie się zarumieniły. Chwilę przed wyjęciem skrapiamy je oliwą z oliwek. Na połówkach bułek układamy liście sałaty, pokrojone w plastry ogórki kiszone, plastry pomidorów oraz burgery. Mięso smarujemy sosem, przykrywamy drugą połówką bułki i podajemy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Grillowany burger teksański

Soczyste burgery domowej roboty podane z liściem świeżej sałaty, pomidorem i chrupiącą bułką zasmakują mięsożercom!

Grillowany burger teksański

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Burger z sandaczem z sosem z kaparów

Oryginalny sposób na domowe burgery. W wersji z rybą i majonezowym sosem kaparowym zaskoczą niejednego fana kanapek!

Burger z sandaczem z sosem z kaparów

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:40 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Burger z kurczakiem w curry na ostro

Pyszny, amerykański hamburger z… kurczakiem. Zobacz, jakie to proste.

Burger z kurczakiem w curry na ostro

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:35 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Burger z fasoli z kremem z mango

Wegetariański burger możesz przygotować z wielu warzyw! Przekonaj się, jak smakuje ten z fasoli i kaszy z kremem z mango!

Burger z fasoli z kremem z mango

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:10 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!