Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
- tłuczek do mięsa
Krok 1: Namaczamy kotlety
Kotlety namaczamy przez minimum 2 godziny w mleku z dodatkiem pokrojonej w plastry cebuli, soli i pieprzu. Wyjmujemy je i osuszamy na ręczniku papierowym. Każdy kawałek mięsa wkładamy pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej i rozbijamy do pożądanej grubości. Mięso doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 2: Smażymy kotlety
Mąkę wysypujemy na talerz. 2 łyżki otrąb wysypujemy na kolejny talerz. Następne dwie łyżki otrąb mieszamy z płatkami migdałów i porwaną natką pietruszki, również wysypujemy na talerz. Białka podbijamy w misce. 2 plastry schabu obtaczamy w mące, roztrzepanym białku i otrębach pszennych. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kotlety na średnim ogniu przez 4 minuty z każdej strony. Odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Krok 3: Pieczemy kotlety
2 pozostałe plastry schabu obtaczamy w roztrzepanym białku, a następnie w otrębach z dodatkiem migdałów i natki pietruszki. Kotlety układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C przez 12 minut.
Krok 4: Przygotowujemy mizerię
Ogórka myjemy. Ścieramy na tarce na plasterki prosto do sitka. Posypujemy solą i mieszamy, odstawiamy. W misce mieszamy jogurt, miód, musztardę i posiekany koperek. Dodajemy odsączone plastry ogórka. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dekorujemy koperkiem. Podajemy z kotletami.
Zobacz podobne
przepisy
Schab w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną i purée jabłkowym
Tradycyjny schabowy i mus jabłkowy? To danie udowodni Ci, że wbrew pozorom takie połączenie ma sens. I smak!
Szybki schab w pistacjach ze słodko-kwaśnymi warzywami
Chrupiące pistacje i orientalna mieszanka warzywna – sposób na zwykły schab w niezwykłym wydaniu!
Plastry smażonego schabu z chorizo i oliwkami z zapiekanką z kalarepy
W tym daniu kiełbasa chorizo spotka się z polską kalarepą oraz schabem. Przekonaj się, co z tego wyniknie.
Schab pieczony z oliwkami i sałatką z grillowanego bakłażana
Plastry mięsa w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych, a do tego pyszna sałatka. Proste, lekkie i pełne smaku danie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Schab pieczony z oliwkami i sałatką z grillowanego bakłażana
- Świąteczny karp w ziołowej panierce
- Piersi kurczaka w chipsach z sosem musztardowym
- Chrupiący łosoś z purpurową owsianką
- Chrupiący owsiany kurczak
- Pieczony kurczak chermoula z warzywami
- Kalafior w cieście piwnym
- Pierś z kurczaka w orzechach, z sosem balsamicznym i sałatka z buraczków
- Pieczona ryba po grecku
- Wegańskie eklerki z kremem cytrynowym
- Karpatka fit
- Tarta z burakiem
- Kremowa zupa z bobu z wędzonym łososiem
- Wegańskie szaszłyki z tofu i warzywami
- Nuggetsy z tempehu
- Risotto z groszkiem — przepis rodem z Wenecji
- Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
- Muffiny marchewkowe z orzechami i pajęczą siecią
- MAJONEZ WĘDZONY NA SIANIE
- ZIELONY MAJONEZ
- Jabłkowy chutney z piwem
- Idealny lukier królewski do dekoracji
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Gruszki parowane w białym winie
- Kanapki sylwestrowe z pastą śledziową z awokado
- Sans rival, czyli przekładaniec królewski z pistacjami
- Jogurtowiec na cieście francuskim
- DIP Z FASOLI I TALERZ ROZMAITOŚCI
- Ubijany ganasz
- Indyk z salsą truskawkową
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
254 dni temu
Świetnie, trzeba próbować roznosci w kuchni i trzeba sie zdrowiej odżywiać, smacznego. Problemem jest tylko polski tradycjonalista, który ma okno zamknięte na nowości i różności, ma okno zamknięte na świat, dlatego wszystko co inne, nowe jest be... Pozdrawiam
odpowiedz
1931 dni temu
PANIE KAROLU! NIE BARDZO OGARNIAM ,CZY TO JE ST SCHABOWY,CZY SCHNITZEL WIEPRZOWY? NA MOJ GUST I DOSWIADCZENIE TO ANI JEDNO,ANI DRUGIE, SCHABOWY TO MA BYC SCHABOWY, ORYGINAL,W/G POLSKIEJ KUCHNI! A EKSPERYMENTY Z OTREBAMI SA DOBRE ,ALE DLA TRZODY,COS TAKIEGO JAK ODCHUDZONY SCHABOWY NIE ISTNIEJE!!! WYMYSLACIE CORAZ BARDZIEJ GLUPSZE PRZEPISY,NIEPRAWDZIWE,ROBIAC TRENDY GRAZYNKOM WODE Z MOZGOW,PIEKNIE,ZE STARA SIE PAN LAMAC PRZEPISY,ALE NIE ZAWSZE JEST TO Z KORZYSCIA DLA POTRAWY I KONSUMPCJI,A BYWA ZE LAMIE SIE AUTORYTET MISTRZA, NARAZAJAC GO NA BRAK ZAUFANIA FANOW!!! Z CALYM SZACUNKIEM DLA PANA I PANSKICH WIEKOPOMNYCH DOKONAN !!!
odpowiedz
2409 dni temu
Bardzo fajny przepis i pomysł na lekki obiad. Ja wybrałam wersję smażoną. Polecam!:)
odpowiedz
2509 dni temu
Jak to odchudzone?! Miejcie litość. Odchudza się tyłek nie kotlety! Kotlet powinien być Gruby jak pani Halina z budki Ruchu. Makabra. Odchudzony kotlet to nie "TRADYCYJNY kotlet" tylko fanaberia kuchenna, coś co można robić z piersią kurczaka i warzywami. I co dalej... odchudzony ziemniak z wody? Daję lajka, ale tylko dla tego, że jestem pewien iż dobry schab obroni się w tej fanaberii. Wiem, że to odchudzony Vlog i odchudza się wszystko, ale błagam nie ostatni bastion synonimu "Męskie żarcie" :)
odpowiedz
2870 dni temu
Fajny pomysł i ciekawe alternatywne przepisy
odpowiedz