
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
- tłuczek do mięsa
Krok 1: Namaczamy kotlety
Kotlety namaczamy przez minimum 2 godziny w mleku z dodatkiem pokrojonej w plastry cebuli, soli i pieprzu. Wyjmujemy je i osuszamy na ręczniku papierowym. Każdy kawałek mięsa wkładamy pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej i rozbijamy do pożądanej grubości. Mięso doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 2: Smażymy kotlety
Mąkę wysypujemy na talerz. 2 łyżki otrąb wysypujemy na kolejny talerz. Następne dwie łyżki otrąb mieszamy z płatkami migdałów i porwaną natką pietruszki, również wysypujemy na talerz. Białka podbijamy w misce. 2 plastry schabu obtaczamy w mące, roztrzepanym białku i otrębach pszennych. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kotlety na średnim ogniu przez 4 minuty z każdej strony. Odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Krok 3: Pieczemy kotlety
2 pozostałe plastry schabu obtaczamy w roztrzepanym białku, a następnie w otrębach z dodatkiem migdałów i natki pietruszki. Kotlety układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C przez 12 minut.
Krok 4: Przygotowujemy mizerię
Ogórka myjemy. Ścieramy na tarce na plasterki prosto do sitka. Posypujemy solą i mieszamy, odstawiamy. W misce mieszamy jogurt, miód, musztardę i posiekany koperek. Dodajemy odsączone plastry ogórka. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dekorujemy koperkiem. Podajemy z kotletami.
Zobacz podobne
przepisy
Schab w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną i purée jabłkowym
Tradycyjny schabowy i mus jabłkowy? To danie udowodni Ci, że wbrew pozorom takie połączenie ma sens. I smak!

Szybki schab w pistacjach ze słodko-kwaśnymi warzywami
Chrupiące pistacje i orientalna mieszanka warzywna – sposób na zwykły schab w niezwykłym wydaniu!

Plastry smażonego schabu z chorizo i oliwkami z zapiekanką z kalarepy
W tym daniu kiełbasa chorizo spotka się z polską kalarepą oraz schabem. Przekonaj się, co z tego wyniknie.

Schab pieczony z oliwkami i sałatką z grillowanego bakłażana
Plastry mięsa w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych, a do tego pyszna sałatka. Proste, lekkie i pełne smaku danie!

Komentarze (4)
1506 dni temu
PANIE KAROLU! NIE BARDZO OGARNIAM ,CZY TO JE ST SCHABOWY,CZY SCHNITZEL WIEPRZOWY? NA MOJ GUST I DOSWIADCZENIE TO ANI JEDNO,ANI DRUGIE, SCHABOWY TO MA BYC SCHABOWY, ORYGINAL,W/G POLSKIEJ KUCHNI! A EKSPERYMENTY Z OTREBAMI SA DOBRE ,ALE DLA TRZODY,COS TAKIEGO JAK ODCHUDZONY SCHABOWY NIE ISTNIEJE!!! WYMYSLACIE CORAZ BARDZIEJ GLUPSZE PRZEPISY,NIEPRAWDZIWE,ROBIAC TRENDY GRAZYNKOM WODE Z MOZGOW,PIEKNIE,ZE STARA SIE PAN LAMAC PRZEPISY,ALE NIE ZAWSZE JEST TO Z KORZYSCIA DLA POTRAWY I KONSUMPCJI,A BYWA ZE LAMIE SIE AUTORYTET MISTRZA, NARAZAJAC GO NA BRAK ZAUFANIA FANOW!!! Z CALYM SZACUNKIEM DLA PANA I PANSKICH WIEKOPOMNYCH DOKONAN !!!
odpowiedz
1983 dni temu
Bardzo fajny przepis i pomysł na lekki obiad. Ja wybrałam wersję smażoną. Polecam!:)
odpowiedz
2083 dni temu
Jak to odchudzone?! Miejcie litość. Odchudza się tyłek nie kotlety! Kotlet powinien być Gruby jak pani Halina z budki Ruchu. Makabra. Odchudzony kotlet to nie "TRADYCYJNY kotlet" tylko fanaberia kuchenna, coś co można robić z piersią kurczaka i warzywami. I co dalej... odchudzony ziemniak z wody? Daję lajka, ale tylko dla tego, że jestem pewien iż dobry schab obroni się w tej fanaberii. Wiem, że to odchudzony Vlog i odchudza się wszystko, ale błagam nie ostatni bastion synonimu "Męskie żarcie" :)
odpowiedz
2444 dni temu
Fajny pomysł i ciekawe alternatywne przepisy
odpowiedz
zobacz wszystkie