zobacz film Pieczone szparagi à la caprese

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Sposób przygotowania:

KROK 1: PIECZEMY WARZYWA

Od szparagów odkrawamy zdrewniałe końcówki, pomidorki kroimy na pół. Warzywa przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.

KROK 2: PODAJEMY DANIE

Upieczone warzywa przekładamy na talerz i wykładamy na nie kuleczki mozzarelli mini. Następnie danie skrapiamy kremem balsamicznym, ozdabiamy liśćmi bazylii i podajemy jeszcze ciepłe.

WSKAZÓWKA! Warzywa możesz podpiec jeszcze ok. 3-5 minut po wyłożeniu na nie mozzarelli mini, aby ser się delikatnie roztopił.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Pieczone szparagi we włoskim stylu prosto z Kuchni Lidla

Kochasz szparagi i ze zniecierpliwieniem czekasz na sezon, w którym są łatwo dostępne? Zatem koniecznie wypróbuj nasz pomysł przygotowania tego pysznego warzywa! Znajdziesz je oczywiście na Ryneczku Lidla. Szparagi pieczone w piekarniku zaskoczą Cię zróżnicowaniem smaków oraz konsystencji. Proponujemy Ci je w odsłonie nawiązującej do kuchni słonecznej Italii. Otóż caprese to proste włoskie danie złożone z kilku podstawowych składników. Co wchodzi w jego w skład w klasycznym, podstawowym wydaniu? To plasterki pomidorów i mozzarelli, które układa się na talerzu na przemian z liśćmi bazylii. Całość skrapia się oliwą z oliwek oraz doprawia solą i pieprzem do smaku. Sama nazwa „caprese” pochodzi od regionu Kampania we Włoszech, w którym jest ono tradycyjną potrawą. Nasze pieczone szparagi w przedstawionym przepisie należy umieścić w piekarniku wraz z pomidorami koktajlowymi, które podczas obróbki cieplnej zyskują fantastyczną słodycz. Do piekarnika trafia także mozzarella, która często występuje w zapiekanym wydaniu – świetnie się topi i dobrze smakuje na ciepło. Na tym jednak nie kończą się zalety pieczonych szparagów à la caprese. Twoją uwagę powinna zwrócić apetyczna kombinacja kolorów, złożona z czerwieni pomidorów, bieli mozzarelli i zieleni szpinaku oraz bazylii. 

Nie da się ukryć, że chrupiące łodyżki ze świeżymi składnikami tworzą niezwykle udane połączenie, któremu trudno się oprzeć. Szparagi pieczone według pomysłu Kingi Paruzel zaskakują prostotą i szybkością wykonania. Potrzebujesz jedynie 10 minut, aby cieszyć się ich wyjątkowym smakiem! Mamy też dobrą wiadomość dla osób, które ograniczają spożycie kalorii. Otóż porcja naszego pysznego dania zawiera zaledwie 278,6 kcal!

Szparagi z piekarnika – jak zrobić?

Nie ma wątpliwości co do tego, że zielone szparagi z piekarnika nie wymagają zaawansowanych umiejętności kulinarnych! To dobra wiadomość dla kuchennych amatorów. Warto jednak uwzględnić kilka szczegółów podczas ich przygotowania – zwłaszcza gdy masz z nimi do czynienia po raz pierwszy. Zanim więc przystąpisz do działania, zapoznaj się z naszymi poradami:

  • Szparagi o różnej grubości wymagają zróżnicowanego czasu pieczenia. Grubsze muszą dłużej pozostać w piekarniku, inaczej pozostaną surowe. Z kolei cieńsze mogą się w tym czasie zwyczajnie spalić lub nadmiernie wysuszyć. Spróbuj więc dopasować czas pieczenia do grubości szparagów lub wybrać szparagi o podobnej grubości.
  • Szparagi zielone z piekarnika zachwycają! Oczywiście pod warunkiem, że się nie przypalą. Unikniesz tego, gdy przed pieczeniem dokładnie natłuścisz je oliwą z oliwek. Tłuszcz pomaga zachować wilgoć w łodyżkach i zapobiega ich spaleniu w wysokiej temperaturze.
  • Równomiernie rozłóż szparagi w piekarniku na blasze do pieczenia. Odseparuj je od siebie, aby wszystkie pozostawały jednakowo wyeksponowane na ciepło podczas pieczenia.

Wiesz, jak przygotować szparagi w piekarniku. Czas wspomnieć o dodatkach, które mają im towarzyszyć. Kinga Paruzel sugeruje serwowanie szparagów z kremem balsamicznym. To gęsty, słodko-kwaśny sos na bazie octu balsamicznego, który wnosi do potraw intensywny smak i aromat. Nie masz w spiżarni kremu balsamicznego lub za nim nie przepadasz? Spokojnie, istnieją różne alternatywy, które godnie go zastępują. Jedna z opcji to samodzielne przygotowanie podobnego sosu. W tym celu przeprowadź redukcję octu balsamicznego, gotując go na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Tak uzyskasz słodko-kwaśny składnik podobny do kremu balsamicznego. Możesz także zrezygnować z tego składnika i zamiast tego serwować danie z dodatkową porcją smakowej oliwy lub postawić na dowolny sos, który lubisz. Dość uniwersalny wybór to np. beszamel, który również świetnie nadaje się do zapiekania.

Pamiętaj, że niezależnie od tego, na jaki sos się zdecydujesz, klucz do sukcesu to dobór wysokiej jakości składników. Nasze szparagi z piekarnika nie są tutaj wyjątkiem. Wybierz więc jędrne, świeże warzywa oraz dobrej jakości oliwę z oliwek – najlepiej z pierwszego tłoczenia, czyli extra virgin.

Jak długo piec szparagi? Na co uważać?

Zielone szparagi cechuje smak intensywniejszy od białej odmiany. Są wyraziste i charakterystyczne, wyróżnia je też chrupkość i soczystość. Nic dziwnego, że często występują jako główny bohater wielu dań. Ale musisz wiedzieć, ile piec szparagi, aby nie straciły swoich wyjątkowych walorów! Kinga radzi umieścić je w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C na około 20 minut. Weź jednak pod uwagę, że piekarniki mogą się nieco między sobą różnić. Najlepiej po prostu od czasu do czasu zaglądać do piekarnika, aby sprawdzić, czy szparagi osiągnęły odpowiednią miękkość.

Oczywiście możesz zmodyfikować podany przepis, wykorzystując białe szparagi. To odmiana o łagodniejszym smaku i białym kolorze, który zawdzięcza wyrastaniu w ziemi, bez kontaktu z promieniami słonecznymi. Jak piec szparagi białe? Obierz je, usuń twardą część na dole, gdzie łamią się pod wpływem nacisku noża. Następnie nagrzej piekarnik do około 200°C i ułóż szparagi na blasze do pieczenia. Zwykle pieką się szybciej od zielonej odmiany, dlatego 15 minut w piekarniku powinno wystarczyć. Oczywiście grubsze sztuki pozostaw w piekarniku na dłużej. I w tym wypadku, sprawdź stan szparagów za pomocą widelca. Gdy wejdzie w nie bez problemu, a jednocześnie wyczujesz, że są lekko chrupkie, to znak, że czas na wyjęcie ich z pieca. Z pewnością teraz nie masz już wątpliwości, jak długo piec szparagi w piekarniku.

Szparagi zapiekane à la caprese z mozzarellą

Mozzarella to jeden z kluczowych składników sałatki caprese. Nasze szparagi zapiekane również świetnie smakują z jej dodatkiem. Ten delikatny ser o gładkiej konsystencji cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. W naszych sklepach szukaj jej wśród produktów marki Pilos! Trudno się  dziwić, że mozzarella jest tak lubiana - w końcu jest zaskakująco uniwersalna. Sprawdza się solo, ale i jako dodatek do innych potraw. Jada się go na zimno, jak również często dodaje się do potraw z piekarnika. Szparagi zapiekane z serem według pomysłu Kingi to dowód na to, że wyśmienicie sprawdza się w takim wydaniu! Najwygodniejsza w użyciu forma mozzarelli to kulki mini. Nie trzeba kroić ich na mniejsze kawałki, ponieważ mają idealną wielkość. Gdyby jednak nie udało Ci się zdobyć sera w polecanej przez nas odsłonie, nic złego się nie stanie. Po prostu pokrój kulkę mozzarelli na plastry średniej grubości. Nie wpłynie to negatywnie na smak potrawy!

Zapiekane szparagi w stylu caprese należy przygotować właśnie z tym konkretnym serem. W przepisie na włoską sałatkę nie pojawiają się inne gatunki, zresztą trudno o zamiennik mozzarelli zbliżony do niej smakiem oraz strukturą. Gdyby jednak nie zależało Ci na zachowaniu charakteru dania lub po prostu mozzarella nie była Twoim ulubionym serem, wymień ją na inny. Mamy nawet konkretne propozycje. Przykładowo szparagi zielone zapiekane z fetą urzekają smakiem! Jej lekko słony smak oraz kremowa struktura tego sera to prawdziwa uczta dla podniebienia. Możesz też rozważyć wykorzystanie ricotty, czyli sera przypominające twaróg, który świetnie smakuje w zapiekanej odsłonie. To samo zresztą można powiedzieć o cheddarze, chociaż ma on nieco inny charakter od wspomnianych poprzedników. Bardzo dobrym wyborem będzie też super kremowa burrata, którą jednak polecamy dodać do szaragów już upieczonych. Jak zatem widać, opcji nie brakuje!

Nasze szparagi z piekarnika z serem to propozycja na szybki, lecz efektowny posiłek we włoskim stylu. Prostota oraz krótki czas ich przygotowania czyni je potrawą idealną na właściwie każdą porę dnia. Możesz potraktować je jako lekki lunch, ale też drugie danie podczas obiadu. Pokochają je również osoby poszukujące pomysłu na lekką kolację. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać je podczas spotkania z rodziną czy znajomymi! Ale na tym nie kończą się nasze pomysły na podanie tego sezonowego przysmaku. Szparagi w cieście twarogowym z trzech składników, szparagi zawijane w szynkę z dipem z parmezanu czy szparagi z mozzarellą i cytrynowym winegretem to tylko niektóre z wyśmienitych pomysłów, które znajdziesz w Kuchni Lidla. Zapewniamy, że dzięki naszym recepturom zaplanujesz niezapomnianą ucztę!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!