
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Gotujemy szparagi
Szparagi myjemy i obieramy na jednej trzeciej długości, zdrewniałe końce odcinamy. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-5 minut, aż będą półtwarde. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osączamy.
Krok 2: Przygotowujemy dip z parmezanu
Parmezan ścieramy na tarce. Pomidory osączamy i kroimy w drobną kostkę. Listki bazylii obrywamy i siekamy. Wszystkie składniki mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 3: Owijamy szparagi szynką
Szparagi szczelnie zawijamy w plasterki szynki (po jednym szparagu w jeden plasterek). Smażymy porcjami na odrobinie gorącej oliwy z wszystkich stron przez ok. 3 minuty. Odsączamy na ręczniku kuchennym. Podajemy na ciepło lub zimno z dipem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Krokiety z mięsem
- Makówki śląskie
- Łazanki
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Sernik pistacjowy
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Piernik świąteczny
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Kutia
- Nuggetsy z kurczaka
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Makowiec japoński
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Ciasto marchewkowe
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Ryba po japońsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
3003 dni temu
śmietana słodka, czy kwaśna?
Odpowiedz
3003 dni temu
Śmietana 18% kwaśna :)
3064 dni temu
REWELACJA!!!! Szybkie i proste w przygotowaniu, a wrażania! Kubki smakowe zostały zadowolone :-)
Odpowiedz