Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- folię spożywczą
- wałek
- pędzelek
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Twaróg, masło i mąkę łączymy w dużej misce. Mieszamy i wyrabiamy na gładkie, jednolite ciasto. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki co najmniej na 1 godzinę.
KROK 2: WAŁKUJEMY CIASTO I OWIJAMY SZPARAGI
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką, na grubość ok. 4-5 mm, a następnie wykrawamy z niego kwadraty.
Zdrewniałe końcówki szparagów odrywamy (pod naciskiem dłoni szparag ułamie się we właściwym miejscu). Na środek każdego kwadratu ciasta kładziemy 1-2 szparagi (jeśli są grubsze, wystarczy jeden). Przeciwległe rogi ciasta zawijamy do środka i lekko dociskamy, by się skleiły.
KROK 3: PIECZEMY SZPARAGI W CIEŚCIE
Szparagi w cieście układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W miseczce rozmącamy jajko i smarujemy nim ciasto za pomocą pędzelka. Całość oprószamy miksem ziaren lub czarnuszką.
Pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Ciasto powinno upiec się na złoty kolor.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Makówki śląskie
- Pieczona ryba po grecku
- Świąteczne pierniczki
- Jajka na miękko
- Ryba po japońsku
- Sałatka gyros
- Ciasto na pierogi
- Śledź w oleju
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Nuggetsy z kurczaka
- Krokiety z mięsem
- Ryba z piekarnika
- Uszka z grzybami
- Makowiec japoński
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Mini burgery
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)