Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- folię spożywczą
- wałek
- pędzelek
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Twaróg, masło i mąkę łączymy w dużej misce. Mieszamy i wyrabiamy na gładkie, jednolite ciasto. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki co najmniej na 1 godzinę.
KROK 2: WAŁKUJEMY CIASTO I OWIJAMY SZPARAGI
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką, na grubość ok. 4-5 mm, a następnie wykrawamy z niego kwadraty.
Zdrewniałe końcówki szparagów odrywamy (pod naciskiem dłoni szparag ułamie się we właściwym miejscu). Na środek każdego kwadratu ciasta kładziemy 1-2 szparagi (jeśli są grubsze, wystarczy jeden). Przeciwległe rogi ciasta zawijamy do środka i lekko dociskamy, by się skleiły.
KROK 3: PIECZEMY SZPARAGI W CIEŚCIE
Szparagi w cieście układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W miseczce rozmącamy jajko i smarujemy nim ciasto za pomocą pędzelka. Całość oprószamy miksem ziaren lub czarnuszką.
Pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Ciasto powinno upiec się na złoty kolor.
Zobacz podobne
przepisy
Przekąski z pastą z szynki
Rumiana bagietka i pasta twarogowa z szynki i suszonych pomidorów – smakowita przekąska, którą zrobisz w mgnieniu oka!
Przekąski na imprezę
Jeśli szykujesz imprezę, koniecznie wypróbuj 3 rodzaje przekąsek DG!
Przekąska z pieczonej ciecierzycy na słodko
Spróbuj chrupiącej ciecierzycy w dwóch wersjach – na słono i na słodko!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczony camembert z warzywami i kurczakiem
- Karp w migdałach
- Tarta z kurkami
- Gnocchi z grzybami i brukselką
- Papilotki z kurczakiem z zielonymi szparagami i sosem musztardowo-pieczarkowym
- Crostini z serem brie i miechunką
- 4 sposoby na warzywne przetwory
- Czereśnie z prażonymi orzechami oblane czekoladą
- Szparagi na 3 sposoby
- Konfitura z cukinii i pomidorów
- Chipsy z warzyw
- Szparagi w sosie beszamelowym
- Krokiety z serem pavé
- Monoporcje – malinowe serniczki na zimno z żywymi kwiatami
- Marynowane oliwki z orzechami włoskimi
- Szaszłyki z jagnięciny
- Kotlety śledziowe
- Chlebek z pesto i kabanosami
- Łosoś z salsą z botwinki i maślanymi szparagami
- Zielony falafel burger
- Deser czekoladowo-kawowy z gorącymi malinami
- Udka perliczki z pomarańczą i rozmarynem
- Gryczane kaszotto z marchewką, nerkowcami i pieczarkami
- Ogórkowa agua fresca
- Konfitura truskawkowo-porzeczkowa
- Uda gęsi z jabłkami i grochem smażonym z kapustą
- Drożdżówki z marcepanem i brzoskwiniami
- Ciasto z profiterolkami
- Surówka z białej kapusty
- Gołąbki z mięsem mielonym w sosie z pomarańczy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)