Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o grubych oczkach
- praskę do ziemniaków
- ręcznik papierowy
- sito
Przygotuj wcześniej:
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i odstaw do wystudzenia. Soczewicę przepłucz i gotuj ok. 20-30 minut we wrzącej wodzie.
Krok 1: PRZESMAŻAMY CEBULĘ I PIECZARKI
Cebulę pokrojoną w kostkę przesmażamy w garnku na rozpuszczonym, mocno rozgrzanym i lekko przyrumienionym maśle. Dodajemy pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Smażymy powoli, co jakiś czas mieszając, aż płyn odparuje.
Krok 2: DODAJEMY SOCZEWICĘ
Ugotowaną soczewicę delikatnie rozgniatamy na blacie za pomocą noża i dodajemy do podsmażonych pieczarek. Mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smażymy, aż smaki się połączą.
Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekany szczypiorek. Farsz zdejmujemy z patelni i odstawiamy do wystudzenia.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Ugotowane i wystudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę na blat. Dodajemy jajko i oba rodzaje mąki. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Jajko rozmącamy w ziemniakach.
Ciasto krótko wyrabiamy dłońmi, oprószając je niewielką ilością mąki, aż stanie się jednolite, elastyczne i gładkie.
Krok 4: FASZERUJEMY CIASTO I FORMUJEMY SOCZEWIAKI
Ciasto formujemy w gruby wałek, a następnie kroimy na równe plastry o grubości ok. 2 cm. Każdy plaster ciasta wyrabiamy w dłoniach tak, by powstało w nim wgłębienie na farsz.
Ciasto faszerujemy i sklejamy na brzegach. Soczewiakom nadajemy kształt płaskich, owalnych kotletów. Każdy kotlet delikatnie obtaczamy w mące.
Krok 5: SMAŻYMY SOCZEWIAKI
Soczewiaki smażymy dwukrotnie i z obu stron na patelni na rozgrzanym oleju. Poziom oleju na patelni powinien być na tyle wysoki, by soczewiaki zanurzyły się w nim do połowy.
Usmażone soczewiaki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Krok 6: PODAJEMY DANIE
Gotowe soczewiaki podajemy z kleksem gęstej kwaśnej śmietany. Z wierzchu posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Zobacz podobne
przepisy
Pyry z gzikiem
Klasyka kuchni wielkopolskiej w dwóch wersjach – pyry z gzikiem i boczkiem oraz pyry z wegańskim gzikiem i boczkiem z bakłażana. Wypróbuj obie!
Kotlety ziemniaczane à la farszynki
Sięgnij do bogactwa polskiej kuchni regionalnej dzięki przepisowi Karola na kotlety ziemniaczane a’la farszynki. Najlepiej smakują z twarogiem!
Hreczanyki z wegańską okrasą
Odkrywaj prawdziwe przepisy regionalnej polskiej kuchni! Spróbuj, jak smakują hreczanyki – podkarpackie kotleciki z kaszą gryczaną, które Karol przygotował w wegetariańskiej odsłonie!
Domowy cebularz z kurkami
Idealny na przekąskę cebularz lubelski to aksamitne drożdżowe ciasto, farsz z cebulą, makiem i kurkami oraz oryginalna receptura, którą Karol wykorzystał, by przygotować swoją wersję tego regionalnego przysmaku!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Warzywa pieczone na grillu
- Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem
- Kurczak i brukselka w sosie pomarańczowym
- Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i karmelizowaną gruszką
- Polędwica wieprzowa w cieście francuskim
- Kuskus z żurawinami i pomarańczami
- Zapiekanka warzywna
- Babeczki pomidorowe z mozzarellą
- Kanapka z pstrągiem z rzodkiewką i rzeżuchą
- Indyjskie chlebki chapatti
- Zupa instant
- Pyzy ziemniaczane
- Tagliatelle naleśnikowe z sosem serowym i łososiem
- Zupa krem z topinamburu
- Śniadaniowe batoniki czekoladowe
- Grzanki z czarną i zieloną tapenadą - pastą z oliwek
- Sylwestrowe minipączki z kremem adwokatowym
- Sok z czarnego bzu – przepis, właściwości, zastosowanie
- Sałatka z arbuzem, melonem i mozzarellą
- Fasola z makrelą
- Serduszkowe muffiny z konfiturą z pomidorów czekoladowych
- Placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną i duszoną cebulką
- Glazurowana szynka z ziemniakami
- Kartoflanka z pieczonymi pulpetami z karpia
- Minipizze z fetą i oliwkami
- Pstrąg łososiowy ze szpinakiem i czosnkiem
- Ekspresowe bułeczki śniadaniowe
- Gyros z jagnięciny z chlebkiem pita
- Wegańskie kotlety mielone z fasoli i pieczarek
- Smażone ziemniaki z warzywami z sosem balsamico
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
569 dni temu
250 g soczewicy suchej czy już ugotowanej?
odpowiedz
567 dni temu
Tak jak wspominamy w części przepisu "Przygotuj wcześniej" soczewicę należy ugotować, także potrzeba 250 g soczewicy suchej. Jeśli chcesz wykorzystać ugotowaną soczewicę ze słoika lub z puszki, potrzebne będzie ok. 500 g :)
898 dni temu
a czy czerwona soczewica sie nada?
odpowiedz
898 dni temu
Tak, możesz wykorzystać czerwoną soczewicę.
899 dni temu
Wspaniałe!!!!! Nie jadlam nic lepszego z wegetarianskich rzeczy! Jeden minus, farszu wyszlo przynajmniej o 50 procent za duzo. Polecam ugotieac wiecej ziemniaków i zrobic z podwojnej porcji ciasta.
odpowiedz
1109 dni temu
Czy te soczewiaki wyszłyby też pieczone na końcu w piekarniku, a nie smażone? Bo za dużo tu smażenia jak dla mnie, ale sam pomysł i skład iki ciekawe!
odpowiedz
1109 dni temu
Jak najbardziej soczewiaki możesz też upiec w piekarniku :)