zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj:

  • tarkę o grubych oczkach
  • praskę do ziemniaków
  • ręcznik papierowy

Przygotuj wcześniej:

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i odstaw do wystudzenia.


Krok 1: PRZESMAŻAMY CEBULĘ I PIECZARKI

Cebulę pokrojoną w kostkę przesmażamy w garnku na rozpuszczonym, mocno rozgrzanym i lekko przyrumienionym maśle. Dodajemy pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Smażymy powoli, co jakiś czas mieszając, aż płyn odparuje.

Krok 2: DODAJEMY SOCZEWICĘ

Ugotowaną soczewicę delikatnie rozgniatamy na blacie za pomocą noża i dodajemy do podsmażonych pieczarek. Mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smażymy, aż smaki się połączą.

Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekany szczypiorek. Farsz zdejmujemy z patelni i odstawiamy do wystudzenia.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Ugotowane i wystudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę na blat. Dodajemy jajko i oba rodzaje mąki. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Jajko rozmącamy w ziemniakach. 

Ciasto krótko wyrabiamy dłońmi, oprószając je niewielką ilością mąki, aż stanie się jednolite, elastyczne i gładkie.

Krok 4: FASZERUJEMY CIASTO I FORMUJEMY SOCZEWIAKI

Ciasto formujemy w gruby wałek, a następnie kroimy na równe plastry o grubości ok. 2 cm. Każdy plaster ciasta wyrabiamy w dłoniach tak, by powstało w nim wgłębienie na farsz.

Ciasto faszerujemy i sklejamy na brzegach. Soczewiakom nadajemy kształt płaskich, owalnych kotletów. Każdy kotlet delikatnie obtaczamy w mące.

Krok 5: SMAŻYMY SOCZEWIAKI

Soczewiaki smażymy dwukrotnie i z obu stron na patelni na rozgrzanym oleju. Poziom oleju na patelni powinien być na tyle wysoki, by soczewiaki zanurzyły się w nim do połowy.   

Usmażone soczewiaki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Krok 6: PODAJEMY DANIE

Gotowe soczewiaki podajemy z kleksem gęstej kwaśnej śmietany. Z wierzchu posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.  

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram