
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o grubych oczkach
- praskę do ziemniaków
- ręcznik papierowy
- sito
Przygotuj wcześniej:
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i odstaw do wystudzenia. Soczewicę przepłucz i gotuj ok. 20-30 minut we wrzącej wodzie.
Krok 1: PRZESMAŻAMY CEBULĘ I PIECZARKI
Cebulę pokrojoną w kostkę przesmażamy w garnku na rozpuszczonym, mocno rozgrzanym i lekko przyrumienionym maśle. Dodajemy pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Smażymy powoli, co jakiś czas mieszając, aż płyn odparuje.
Krok 2: DODAJEMY SOCZEWICĘ
Ugotowaną soczewicę delikatnie rozgniatamy na blacie za pomocą noża i dodajemy do podsmażonych pieczarek. Mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smażymy, aż smaki się połączą.
Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekany szczypiorek. Farsz zdejmujemy z patelni i odstawiamy do wystudzenia.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Ugotowane i wystudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę na blat. Dodajemy jajko i oba rodzaje mąki. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Jajko rozmącamy w ziemniakach.
Ciasto krótko wyrabiamy dłońmi, oprószając je niewielką ilością mąki, aż stanie się jednolite, elastyczne i gładkie.
Krok 4: FASZERUJEMY CIASTO I FORMUJEMY SOCZEWIAKI
Ciasto formujemy w gruby wałek, a następnie kroimy na równe plastry o grubości ok. 2 cm. Każdy plaster ciasta wyrabiamy w dłoniach tak, by powstało w nim wgłębienie na farsz.
Ciasto faszerujemy i sklejamy na brzegach. Soczewiakom nadajemy kształt płaskich, owalnych kotletów. Każdy kotlet delikatnie obtaczamy w mące.
Krok 5: SMAŻYMY SOCZEWIAKI
Soczewiaki smażymy dwukrotnie i z obu stron na patelni na rozgrzanym oleju. Poziom oleju na patelni powinien być na tyle wysoki, by soczewiaki zanurzyły się w nim do połowy.
Usmażone soczewiaki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Krok 6: PODAJEMY DANIE
Gotowe soczewiaki podajemy z kleksem gęstej kwaśnej śmietany. Z wierzchu posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Zobacz podobne
przepisy
Ziemniaki z twarogiem w wersji wegańskiej i klasycznej
Klasyka kuchni wielkopolskiej w dwóch wersjach – pyry z gzikiem i boczkiem oraz pyry z wegańskim gzikiem i boczkiem z bakłażana. Wypróbuj obie!

Kotlety ziemniaczane à la farszynki
Sięgnij do bogactwa polskiej kuchni regionalnej dzięki przepisowi Karola na kotlety ziemniaczane a’la farszynki. Najlepiej smakują z twarogiem!

Hreczanyki z wegańską okrasą
Odkrywaj prawdziwe przepisy regionalnej polskiej kuchni! Spróbuj, jak smakują hreczanyki – podkarpackie kotleciki z kaszą gryczaną, które Karol przygotował w wegetariańskiej odsłonie!

Domowy cebularz z kurkami
Idealny na przekąskę cebularz lubelski to aksamitne drożdżowe ciasto, farsz z cebulą, makiem i kurkami oraz oryginalna receptura, którą Karol wykorzystał, by przygotować swoją wersję tego regionalnego przysmaku!

Komentarze (7)
10 dni temu
250 g soczewicy suchej czy już ugotowanej?
odpowiedz
8 dni temu
Tak jak wspominamy w części przepisu "Przygotuj wcześniej" soczewicę należy ugotować, także potrzeba 250 g soczewicy suchej. Jeśli chcesz wykorzystać ugotowaną soczewicę ze słoika lub z puszki, potrzebne będzie ok. 500 g :)
340 dni temu
a czy czerwona soczewica sie nada?
odpowiedz
340 dni temu
Tak, możesz wykorzystać czerwoną soczewicę.
341 dni temu
Wspaniałe!!!!! Nie jadlam nic lepszego z wegetarianskich rzeczy! Jeden minus, farszu wyszlo przynajmniej o 50 procent za duzo. Polecam ugotieac wiecej ziemniaków i zrobic z podwojnej porcji ciasta.
odpowiedz
551 dni temu
Czy te soczewiaki wyszłyby też pieczone na końcu w piekarniku, a nie smażone? Bo za dużo tu smażenia jak dla mnie, ale sam pomysł i skład iki ciekawe!
odpowiedz
550 dni temu
Jak najbardziej soczewiaki możesz też upiec w piekarniku :)
zobacz wszystkie