zobacz film Soczewiaki z pieczarkami i kwaśną śmietaną

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tarkę o grubych oczkach
  • praskę do ziemniaków
  • ręcznik papierowy
  • sito

Przygotuj wcześniej:

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i odstaw do wystudzenia. Soczewicę przepłucz i gotuj ok. 20-30 minut we wrzącej wodzie.


Krok 1: PRZESMAŻAMY CEBULĘ I PIECZARKI

Cebulę pokrojoną w kostkę przesmażamy w garnku na rozpuszczonym, mocno rozgrzanym i lekko przyrumienionym maśle. Dodajemy pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Smażymy powoli, co jakiś czas mieszając, aż płyn odparuje.

Krok 2: DODAJEMY SOCZEWICĘ

Ugotowaną soczewicę delikatnie rozgniatamy na blacie za pomocą noża i dodajemy do podsmażonych pieczarek. Mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smażymy, aż smaki się połączą.

Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekany szczypiorek. Farsz zdejmujemy z patelni i odstawiamy do wystudzenia.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Ugotowane i wystudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę na blat. Dodajemy jajko i oba rodzaje mąki. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Jajko rozmącamy w ziemniakach. 

Ciasto krótko wyrabiamy dłońmi, oprószając je niewielką ilością mąki, aż stanie się jednolite, elastyczne i gładkie.

Krok 4: FASZERUJEMY CIASTO I FORMUJEMY SOCZEWIAKI

Ciasto formujemy w gruby wałek, a następnie kroimy na równe plastry o grubości ok. 2 cm. Każdy plaster ciasta wyrabiamy w dłoniach tak, by powstało w nim wgłębienie na farsz.

Ciasto faszerujemy i sklejamy na brzegach. Soczewiakom nadajemy kształt płaskich, owalnych kotletów. Każdy kotlet delikatnie obtaczamy w mące.

Krok 5: SMAŻYMY SOCZEWIAKI

Soczewiaki smażymy dwukrotnie i z obu stron na patelni na rozgrzanym oleju. Poziom oleju na patelni powinien być na tyle wysoki, by soczewiaki zanurzyły się w nim do połowy.   

Usmażone soczewiaki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Krok 6: PODAJEMY DANIE

Gotowe soczewiaki podajemy z kleksem gęstej kwaśnej śmietany. Z wierzchu posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.  

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Gość Gość
    633 dni temu
    250 g soczewicy suchej czy już ugotowanej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    631 dni temu
    Tak jak wspominamy w części przepisu "Przygotuj wcześniej" soczewicę należy ugotować, także potrzeba 250 g soczewicy suchej. Jeśli chcesz wykorzystać ugotowaną soczewicę ze słoika lub z puszki, potrzebne będzie ok. 500 g :)
  • Gość Gość
    963 dni temu
    a czy czerwona soczewica sie nada?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    963 dni temu
    Tak, możesz wykorzystać czerwoną soczewicę.
  • Agata Agata
    964 dni temu
    Wspaniałe!!!!! Nie jadlam nic lepszego z wegetarianskich rzeczy! Jeden minus, farszu wyszlo przynajmniej o 50 procent za duzo. Polecam ugotieac wiecej ziemniaków i zrobic z podwojnej porcji ciasta.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1174 dni temu
    Czy te soczewiaki wyszłyby też pieczone na końcu w piekarniku, a nie smażone? Bo za dużo tu smażenia jak dla mnie, ale sam pomysł i skład iki ciekawe!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1174 dni temu
    Jak najbardziej soczewiaki możesz też upiec w piekarniku :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!