Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o grubych oczkach
- praskę do ziemniaków lub sito
- łyżkę cedzakową
Przygotuj wcześniej:
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i odstaw na ok. 15 minut, a następnie przetrzyj przez sito lub przeciśnij przez praskę do miski. Odstaw w chłodne miejsce na czas przygotowywania pozostałych części dania.
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Na patelni, na rozgrzanym oleju przesmażamy pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Oprószamy solą i pieprzem. Gdy lekko odparują, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Doprawiamy roztartym w dłoniach majerankiem. Dusimy do miękkości pieczarek.
Dodajemy suszone pomidory pokrojone w kostkę i posiekaną natkę poetruszki. Mieszamy. Farsz przekładamy na talerz. Na wierzch kruszymy twaróg i mieszamy całość, by składniki się połączyły. Farsz odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA KOTLETY
Ziemniaki przeciśnięte przez sito lub praskę doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną (jeżeli ziemniaki są słabiej odparowane i wilgotne, zwiększamy ilość mąki). Dodajemy jajko. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
Ciasto przekładamy na deskę oprószoną mąką i krótko wyrabiamy dłońmi na blacie oprószonym mąką. Ciasto powinno być plastyczne i gładkie.
Krok 3: FASZERUJEMY I FORMUJEMY KOTLETY
Z ciasta ziemniaczanego formujemy wałek na desce oprószonej mąką. Ciasto kroimy w plastry. Każdy plaster rozgniatamy w dłoni, tworząc niewielkie wgłębienie, a następnie obficie wypełniamy je farszem.
Brzegi ciasta zawijamy i sklejamy, by zamknąć farsz w środku. Ciasto z farszem formujemy w dłoniach, by nadać mu kształt owalnego, lekko spłaszczonego kotleta.
Krok 4: SMAŻYMY KOTLETY
Kotlety oprószamy mąką. Smażymy z obu stron w lekko rozgrzanym oleju, aż kotlety uzyskają złoty kolor. W trakcie smażenia kilkukrotnie przewracamy farszynki. Gdy będą złote, przekładamy je na talerz za pomocą łyżki cedzakowej.
Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY TWARÓG I PODAJEMY KOTLETY
Twaróg łączymy w misce ze śmietanką. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozdrabniamy twaróg za pomocą widelca, aż połączy się ze śmietanką.
Farszynki podajemy z twarogiem.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z pieczonych warzyw z sosem tymiankowo-cytrynowym
Wypróbuj przepis na lekkostrawną sałatkę z pieczonych warzyw, okraszoną sosem tymiankowo-cytrynowym, podaną z kawałkami pokruszonego białego sera.
Karmelizowana brukselka
Jak polubić brukselkę? Wykorzystaj ją, by podać niecodzienne i ciekawe danie! Karmelizowana brukselka z przepisu Karola zachwyci Cię wyglądem i smakiem!
Pasta z bakłażana i marchewki
Wypróbuj prosty i szybki w wykonaniu przepis na pastę z bakłażana i marchewki. To świetna propozycja pasty kanapkowej!
Wegańska ryba po grecku
Wegańska ryba? Tak! To możliwe! Poznajcie trik Kingi, na tofu-rybę w płatach nori z dużą ilością warzyw!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Delikatne kotlety mielone z serem pleśniowym i szpinak z suszonymi pomidorami
- Kotlety mielone z purée
- Lizaki czekoladowo-truskawkowe
- Spaghetti z pesto z brokułu
- Zakwas na barszcz czerwony
- GRILLOWANY KURCZAK À LA BRUSCHETTA
- Pieczone żeberka
- Tosty z kremem piankowym i orzechowym
- Domowe croissanty
- Hreczanyki z wegańską okrasą
- Kapuśniak z kiszonej kapusty na gęsinie
- Kisiel gryczany z boczkiem
- Kisiel gryczany z sosem miodowo-cytrynowym
- Kotleciki z komosy ryżowej
- Sylwestrowe przekąski z ciasta francuskiego
- Pamuła – zupa owocowa z okrasą
- Naleśniki. Przepis na ciasto na naleśniki
- Kanapka z klopsikami w sosie pomidorowym z burratą
- Schab po sztygarsku z białą kiełbasą
- Wegetariański ramen
- Leczo
- Babeczki czekoladowe z suszonymi żurawinami
- Zupa krem z buraczków
- Focaccia – klasyczny przepis
- Wigilijne pierogi buraczane na słodko
- Domowe lody szparagowe
- Kanapki sylwestrowe z pastą śledziową z awokado
- Grillowane jabłka nadziewane rabarbarem i żurawiną
- Dip z ciecierzycy
- Wigilijne pierogi buraczane na słono
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (13)
1297 dni temu
Wyszyły przepyszne, serdecznie polecam. :)
odpowiedz
1394 dni temu
Witam! Czy te farszynki można mrozić po usmażeniu? Czy w trakcie rozmrażania nie puszczą zbyt dużo wody?
odpowiedz
1394 dni temu
Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie przygotowanie takiej ilości, aby zostały zjedzone na bieżąco. Odmrożone nie będą smakować tak samo.
1570 dni temu
Robiłam jakiś czas temu, z podanych proporcji wyszło mi 6 solidnych farszynek, idealnie na obiad dla dwóch osób. Ja podawałam z sosem kurkowym, jutro powtórka :)
odpowiedz
1628 dni temu
Dzień dobry, Mam pytanie czy ten przepis jest na 0.kg ziemniaków (jak w przepisie), czy na 3 kg ziemniaków, jak mówi w filmiku pan Karol. I ile mniej więcej kotlecików wychodzi z tego przepisu? Potrzebuję szybko informację, bo właśnie przygotowuję tę potrawę dziś na obiad.🤗
odpowiedz
1628 dni temu
W tym przepisie wykorzystujemy 500 g ziemniaków. Jeśli chodzi o liczbę kotlecików-wszystko zależy od tego, jak duże je ulepisz. :) Powinnaś uzyskać ok. 12-16 szt. fatrszynek.
1630 dni temu
U nas wyszło pyszne żaluję że nie można tu dodać zdjecia na dodatek moj mąż przekonał sie do gziku rewelacja!
odpowiedz
1631 dni temu
Ja mam wyzwanie !:) choruję i sporo rzeczy nie mogę jeść, np. Marchewki , ziemniaków, rzadnej mąki( oczywiście bez makaronów), pomidorów, cebuli , grzybów, śmietan, mleka. Z owoców tylko kiwi . Prościej napisać: mięso białe chude ( indyk ) , białe warzywa i zielone . Poproszę o kilka pomysłów na zupy , oraz drugie dania . Dzięki :)
odpowiedz
1690 dni temu
dzień dobry, Czy zamiast smażenia można ugotować kotleciki jak klasyczne kopytka? pozdrawiam!
odpowiedz
1690 dni temu
Nie gwarantujemy, że się nie rozpadną! Jeśli nie chcesz ich smażyć - możesz upiec! :)
1698 dni temu
Danie nie wyszło. Do ziemniaków wsypałam nawet po 5 łyżek jednej i drugiej mąki i cały czas się kleiło do ręki!!! W końcu już było czuć samą mąkę. Ciasto poszło do śmietnika.
odpowiedz
1697 dni temu
W kuchni trzeba myśleć!!!! Ciasto klei się do ręki, to przełożyć je do naczynia do zapiekania, na to farsz i do pieca!!!
1694 dni temu
Hmmm... Nieodpowiednie "ziemniory"? Nie wszystkie do wszystkiego się nadają :(
zobacz wszystkie