
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- materiałową ściereczkę
- sito
- piekarnik rozgrzany do temperatury 190-200°C
- pędzelek
- tarkę o drobnych oczkach
Sposób przygotowania:
Krok 1: FORMUJEMY CEBULARZ
Raz wyrośnięte ciasto drożdżowe formujemy na blacie oprószonym mąką tak, by uzyskać płaski okrągły placek o średnicy ok. 16-20 cm i grubości ok. 1 cm. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, by ciasto wyrosło, podwajając swoją objętość.
Opcjonalnie: ciasto umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 30-45°C.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Cebulę pokrojoną w kostkę blanszujemy we wrzącej wodzie ok. 1 minuty. Odcedzamy na sicie z nadmiaru wody i przekładamy do miski. Dodajemy mak. Mieszamy.
Kurki przesmażamy ok. 15 sekund na patelni na mocno rozgrzanej oliwie. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy do cebuli. Mieszamy.
Krok 3: PIECZEMY CEBULARZ
Jajko rozmącamy w miseczce. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.
W wyrośniętym cieście formujemy niewielkie wgłębienie, w którym następnie umieszczamy farsz. Pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190-200°C. Po 10 minutach wierzch podpieczonego cebularza smarujemy mieszaniną śmietany i jajka.
Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
Krok 4: PODAJEMY CEBULARZ
Śmietanę mieszamy w miseczce z drobno posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy skórkę otartą z cytryny. Mieszamy.
Wierzch cebularza polewamy ziołową śmietaną.
Zobacz podobne
przepisy
Bezglutenowe bajgle z twarożkiem
Bajgle fit bez grama mąki, a do tego pyszny twarożek z warzywami. Poznaj przepis Kingi Paruzel na lekkie śniadanie!

Pizza bianca z kurkami
Wykorzystaj sezon na kurki i przygotuj wyśmienitą, białą pizzę z sosem śmietanowym według przepisu Karola Okrasy!

Pieczone pierogi z kurkami
Jesienny smak zamknięty w półkruchym cieście, czyli tradycyjne pieczone pierogi z kurkami. Przygotuj je z przepisem Karola, by poznać zalety sezonowej kuchni!

Domowe precle z czarnuszką
Zawijaj i piecz – z przepisem Kingi na domowe precle to sama przyjemność! Idealne ciasto i chrupka posypka z czarnuszki lub sezamu połączą się w pysznym wypieku!

Komentarze (2)
799 dni temu
Usuńcie odsyłacz do "słodkiego ciasta drożdżowego"!! Nie jestem mistrzem kucharskim więc korzystam z przepisów, skończyło się tak że muszę wyrzucić wszystkie cebularze bo są niejadalne z powodu ilości cukru w cieście!!
odpowiedz
799 dni temu
Do listy składników dodaliśmy informację o tym, że do cebularzy należy wykorzystać ciasto drożdżowe bez cukru. Dziękujemy za Twoją uwagę i przepraszamy za ten skrót myślowy-mamy nadzieję, że nie zniechęciliśmy Cię do przepisu Karola i jeszcze kiedyś do niego wrócisz!
zobacz wszystkie