zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj:

  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • materiałową ściereczkę
  • sito
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 190-200°C
  • pędzelek
  • tarkę o drobnych oczkach

Sposób przygotowania:
Krok 1: FORMUJEMY CEBULARZ

Raz wyrośnięte ciasto drożdżowe formujemy na blacie oprószonym mąką tak, by uzyskać płaski okrągły placek o średnicy ok. 16-20 cm i grubości ok. 1 cm. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, by ciasto wyrosło, podwajając swoją objętość.

Opcjonalnie: ciasto umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 30-45°C.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Cebulę pokrojoną w kostkę blanszujemy we wrzącej wodzie ok. 1 minuty. Odcedzamy na sicie z nadmiaru wody i przekładamy do miski. Dodajemy mak. Mieszamy.

Kurki przesmażamy ok. 15 sekund na patelni na mocno rozgrzanej oliwie. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy do cebuli. Mieszamy.

Krok 3: PIECZEMY CEBULARZ

Jajko rozmącamy w miseczce. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

W wyrośniętym cieście formujemy niewielkie wgłębienie, w którym następnie umieszczamy farsz. Pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190-200°C. Po 10 minutach wierzch podpieczonego cebularza smarujemy mieszaniną śmietany i jajka.

Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

Krok 4: PODAJEMY CEBULARZ

Śmietanę mieszamy w miseczce z drobno posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy skórkę otartą z cytryny. Mieszamy.

Wierzch cebularza polewamy ziołową śmietaną.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram