zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • papier do pieczenia
  • blachę piekarnikową
  • robot wielofunkcyjny
  • łyżkę cedzakową
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN

Wszystkie składniki zaczynu mieszamy w rondelku i lekko podgrzewamy (nie zagotowujemy). Odstawiamy na ok. 10-15 minut, by drożdże zaczęły pracować.

Krok 2: UGNIATAMY CIASTO

Mąkę i sól łączymy w naczyniu robota z miękkim masłem. Dodajemy zaczyn i ugniatamy ciasto na gładką, elastyczną masę przez ok. 5-10 minut.

Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-2 godziny, by podwoiło swoją objętość.

Krok 3: FORMUJEMY PRECLE

Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią (by je odgazować) i przekładamy na deskę oprószoną mąką. Zagniatamy i formujemy gruby wałek, który następnie dzielimy na ok. 8 równych części.

Każdą część ciasta rolujemy kolejno na desce, tworząc długi wałek, który następnie układamy w literę „U”. Końcówki wałka krzyżujemy, zawijamy i doklejamy do podstawy precla. By ciasto dobrze się skleiło, używamy odrobiny wody.

Krok 4: OBWARZAMY PRECLE

Precle umieszczamy kolejno na łyżce cedzakowej i zanurzamy na 30 sekund we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i sody. Staramy się, by woda dokładnie pokryła precel z każdej strony.

Krok 5: PIECZEMY PRECLE

Precle przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy dowolnym dodatkiem: czarnuszką, sezamem lub solą.

Pieczemy na złoty kolor ok. 8-10 minut w temperaturze 220°C.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram