![Domowe precle z czarnuszką Domowe precle z czarnuszką](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/a3434c1d9111-8f6c9b84dfe7-KW_35_Kinga_Domowe_precle_26727_26614_130818_AB_7958_RGB_OK_1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- papier do pieczenia
- blachę piekarnikową
- robot wielofunkcyjny
- łyżkę cedzakową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN
Wszystkie składniki zaczynu mieszamy w rondelku i lekko podgrzewamy (nie zagotowujemy). Odstawiamy na ok. 10-15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Krok 2: UGNIATAMY CIASTO
Mąkę i sól łączymy w naczyniu robota z miękkim masłem. Dodajemy zaczyn i ugniatamy ciasto na gładką, elastyczną masę przez ok. 5-10 minut.
Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-2 godziny, by podwoiło swoją objętość.
Krok 3: FORMUJEMY PRECLE
Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią (by je odgazować) i przekładamy na deskę oprószoną mąką. Zagniatamy i formujemy gruby wałek, który następnie dzielimy na ok. 8 równych części.
Każdą część ciasta rolujemy kolejno na desce, tworząc długi wałek, który następnie układamy w literę „U”. Końcówki wałka krzyżujemy, zawijamy i doklejamy do podstawy precla. By ciasto dobrze się skleiło, używamy odrobiny wody.
Krok 4: OBWARZAMY PRECLE
Precle umieszczamy kolejno na łyżce cedzakowej i zanurzamy na 30 sekund we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i sody. Staramy się, by woda dokładnie pokryła precel z każdej strony.
Krok 5: PIECZEMY PRECLE
Precle przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy dowolnym dodatkiem: czarnuszką, sezamem lub solą.
Pieczemy na złoty kolor ok. 8-10 minut w temperaturze 220°C.
Zobacz podobne
przepisy
Maślane rogaliki
Sięgnij po przepis Pawła na maślane rogaliki i ciesz się prostotą domowych wypieków. Smakują i pachną wybornie!
![Maślane rogaliki](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/c12dc00261dc-23a48d6a7edd-KW24_Pawel-Malecki-_rogaliki_26197_250518_MJ0945_rgb_ok.webp)
3 sposoby na kanapki z precli
Precle z szynką, łososiem, a może pieczoną papryką? Spróbuj śniadania niczym z alpejskiego kurortu!
![3 sposoby na kanapki z precli](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/727440ce5c9c-35ef810d25e6-Karol_KW_39_3-sposoby-na-precle_29735_rgb_ok.webp)
Rogaliki krucho-drożdżowe z jabłkami
Chrupiące, kruche rogaliki z doskonałym nadzieniem z karmelizowanych jabłek - doskonały deser na jesień!
![Rogaliki krucho-drożdżowe z jabłkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/c2fe4da7c9da-899f817314-ROGALIKI_KRUCHO-DROZDZOWE_Z_JABLKAMI_KW45_1250x700.webp)
Rogaliki z makiem
Smakowite, kruche ciasteczka wypełnione masą makową z dodatkiem bakalii i miodu. Przysmak, po który sięgniesz z ochotą!
![Rogaliki z makiem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/b8aa32da2224-24dd128256-KW_50_Rogaliki_z_makiem_16193_S_7291_poziom_RGB_GOT.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Strudel jabłkowo-marchewkowy
- Tort jogurtowo-owocowy
- Sycylijskie ciasto pistacjowe Bronte
- Świąteczny makowiec z jabłkami
- Ciasto chałwowe Elida
- Alpejskie ciasto z owocami lasu i bezą
- 3 sposoby na kanapki z precli
- Ogórki małosolne
- Wegańskie drożdżówki ze śliwkami
- Pomarańczowe gumy rozpuszczalne
- Pierogi z suszonymi śliwkami
- Wegańskie hot dogi w domowych bułkach
- Kanapkowe wrapy z warzywami
- Zielone szparagi z burratą
- Ciasto bez tłuszczu z owocami na mleku roślinnym
- Idealny lukier do dekoracji
- Ekspresowa szarlotka w szklankach
- Polewka z maślanki z wędzonymi ziemniakami
- Ubijany ganasz
- MAJONEZ WĘDZONY NA SIANIE
- ZIELONY MAJONEZ
- Wieniec drożdżowy z powidłami
- Sernik limonkowo-miętowy
- Zapiekanka z batatów
- Jabłkowy chutney z piwem
- Kurczak w ziołach z pieczonymi słodkimi warzywami
- Czekoladowy makaron z owocami
- Lody w miseczce z churros
- Zraz wieprzowy na dziko z młodą kapustą i ziemniakami purée
- Sorbet z zielonej herbaty i limonki
Komentarze (11)
90 dni temu
Brak sprecyzowania co do maki. Kinga w przepisie uzywa maki chlebowej, w recepturze podana maka pszenna.
odpowiedz
1663 dni temu
Czemu służy obwarzanie przed pieczeniem? Nigdzie nie mogę znaleźć tej informacji, a bardzo mnie to ciekawi. Pozdrawiam :)
odpowiedz
1662 dni temu
Jest kilka powodów, dla których obwarzamy precle. Po pierwsze: dzięki zanurzeniu we wrzącej wodzie zachowują one swój unikalny kształt i nie rozrastają się zanadto podczas pieczenia. Po drugie: obwarzanie sprawia, że precle mają miękki środek i chrupiącą skórkę, czyli wszystko to, za co uwielbiamy właśnie te konkretne wypieki :)
1652 dni temu
Też mnie to ciekawiło :) po obwarzaniu precle robią się nieco pulchniejsze i lepiej przyklejają się "łączenia". Znalazłam też taki fragment w artykule na onecie: ""Gdybyśmy o tym zapomnieli to zamiast obwarzanka powstałaby taka pękata, drożdżowa bułka. Stąd to obwarzanie jest najważniejszym elementem produkcji. Robi się to po to, żeby uzyskać chrupiącą skórkę na zewnątrz i miękki środek" - tłumaczy i dodaje, że drugim celem jest zachowanie kształtu, który nadajemy ciastu przed pieczeniem. "Inaczej rozrósłby się właśnie jak drożdżówka" - zauważa." (https://podroze.onet.pl/kulinaria/obwarzanek-precel-bajgiel-z-krakowa-historia-ciekawostki-produkcja/wrkvfgt) Również pozdrawiam :)
1669 dni temu
a mi sie ciasto cały czas kleiło.co robić?!
odpowiedz
1669 dni temu
Możesz podsypać nieco większą ilością mąki.
2020 dni temu
Ile gramów ma jedno opakowanie drożdży?
odpowiedz
2020 dni temu
7 gramów :)
1895 dni temu
7g
2029 dni temu
W przepisie "pisanym" nie dodano tego, co bylo na filmie - piekarnik musi miec włączony termoobieg.
odpowiedz
2029 dni temu
Pycha ! Tylko u mnie musiały siedzieć trochę dłużej w piekarniku
odpowiedz
zobacz wszystkie