
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- papier do pieczenia
- blachę piekarnikową
- robot wielofunkcyjny
- łyżkę cedzakową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN
Wszystkie składniki zaczynu mieszamy w rondelku i lekko podgrzewamy (nie zagotowujemy). Odstawiamy na ok. 10-15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Krok 2: UGNIATAMY CIASTO
Mąkę i sól łączymy w naczyniu robota z miękkim masłem. Dodajemy zaczyn i ugniatamy ciasto na gładką, elastyczną masę przez ok. 5-10 minut.
Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-2 godziny, by podwoiło swoją objętość.
Krok 3: FORMUJEMY PRECLE
Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią (by je odgazować) i przekładamy na deskę oprószoną mąką. Zagniatamy i formujemy gruby wałek, który następnie dzielimy na ok. 8 równych części.
Każdą część ciasta rolujemy kolejno na desce, tworząc długi wałek, który następnie układamy w literę „U”. Końcówki wałka krzyżujemy, zawijamy i doklejamy do podstawy precla. By ciasto dobrze się skleiło, używamy odrobiny wody.
Krok 4: OBWARZAMY PRECLE
Precle umieszczamy kolejno na łyżce cedzakowej i zanurzamy na 30 sekund we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i sody. Staramy się, by woda dokładnie pokryła precel z każdej strony.
Krok 5: PIECZEMY PRECLE
Precle przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy dowolnym dodatkiem: czarnuszką, sezamem lub solą.
Pieczemy na złoty kolor ok. 8-10 minut w temperaturze 220°C.
Zobacz podobne
przepisy
Maślane rogaliki
Sięgnij po przepis Pawła na maślane rogaliki i ciesz się prostotą domowych wypieków. Smakują i pachną wybornie!

3 sposoby na kanapki z precli
Precle z szynką, łososiem, a może pieczoną papryką? Spróbuj śniadania niczym z alpejskiego kurortu!

Rogaliki krucho-drożdżowe z jabłkami
Chrupiące, kruche rogaliki z doskonałym nadzieniem z karmelizowanych jabłek - doskonały deser na jesień!

Rogaliki z makiem
Smakowite, kruche ciasteczka wypełnione masą makową z dodatkiem bakalii i miodu. Przysmak, po który sięgniesz z ochotą!

Komentarze (10)
1363 dni temu
Czemu służy obwarzanie przed pieczeniem? Nigdzie nie mogę znaleźć tej informacji, a bardzo mnie to ciekawi. Pozdrawiam :)
odpowiedz
1363 dni temu
Jest kilka powodów, dla których obwarzamy precle. Po pierwsze: dzięki zanurzeniu we wrzącej wodzie zachowują one swój unikalny kształt i nie rozrastają się zanadto podczas pieczenia. Po drugie: obwarzanie sprawia, że precle mają miękki środek i chrupiącą skórkę, czyli wszystko to, za co uwielbiamy właśnie te konkretne wypieki :)
1352 dni temu
Też mnie to ciekawiło :) po obwarzaniu precle robią się nieco pulchniejsze i lepiej przyklejają się "łączenia". Znalazłam też taki fragment w artykule na onecie: ""Gdybyśmy o tym zapomnieli to zamiast obwarzanka powstałaby taka pękata, drożdżowa bułka. Stąd to obwarzanie jest najważniejszym elementem produkcji. Robi się to po to, żeby uzyskać chrupiącą skórkę na zewnątrz i miękki środek" - tłumaczy i dodaje, że drugim celem jest zachowanie kształtu, który nadajemy ciastu przed pieczeniem. "Inaczej rozrósłby się właśnie jak drożdżówka" - zauważa." (https://podroze.onet.pl/kulinaria/obwarzanek-precel-bajgiel-z-krakowa-historia-ciekawostki-produkcja/wrkvfgt) Również pozdrawiam :)
1369 dni temu
a mi sie ciasto cały czas kleiło.co robić?!
odpowiedz
1369 dni temu
Możesz podsypać nieco większą ilością mąki.
1720 dni temu
Ile gramów ma jedno opakowanie drożdży?
odpowiedz
1720 dni temu
7 gramów :)
1595 dni temu
7g
1729 dni temu
W przepisie "pisanym" nie dodano tego, co bylo na filmie - piekarnik musi miec włączony termoobieg.
odpowiedz
1729 dni temu
Pycha ! Tylko u mnie musiały siedzieć trochę dłużej w piekarniku
odpowiedz
zobacz wszystkie