Fit naleśniki. Alternatywa dla klasyki
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • ubijaczkę
  • wysokie naczynie do ubijania białek
  • patelnię nieprzywierającą
  • chochelkę

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: ROBIMY BAZĘ

Do miski wlej wodę, olej (10 ml) oraz jogurt, a następnie dodaj powoli mąkę i wymieszaj masę. Najlepiej wybierz jogurt bez cukru.

KROK 2: UBIJAMY BIAŁKA

Oddziel żółtka od białek. Żółtka przełóż do słoiczka lub innego pojemnika i odłóż do lodówki, białka wlej do wysokiego naczynia i ubij na sztywno z solą.

KROK 3: DODAJEMY BIAŁKA DO BAZY

Do masy z mąki, wody i jogurtu dodaj powoli białka i delikatnie wymieszaj. Masa powinna być bardziej puszysta od klasycznej masy naleśnikowej z dodatkiem żółtka.

KROK 4: SMAŻYMY NALEŚNIKI

Patelnię rozgrzej, a następnie nalej na nią 10 ml oleju. Gdy olej zacznie lekko skwierczeć, możesz przejść do smażenia naleśników. Najpierw nabierz chochelką masę, a potem wylej ją na powierzchnię patelni i delikatnie wygładź. Naleśnik smaż po 2-3 minuty na stronę, a potem przewróć na drugą. Usmażonego naleśnika przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

KROK 5: PODAJEMY NALEŚNIKI

Gdy wysmażysz wszystkie naleśniki, możesz przejść do ich nadziewania i podawania. Fit naleśniki genialnie smakują z jogurtem, chudym twarogiem i świeżymi owocami. Możesz też dodać do nich trochę masła orzechowego, jednakże pamiętaj o tym, że jest ono bardzo kaloryczne.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Fit naleśniki – mniej kaloryczna wersja kulinarnego klasyka

Fit naleśniki to udany sposób na obiad, nie tylko dla tych, którzy liczą kalorie. Naleśniki w takiej wersji przygotowane są z różnego rodzaju mąki — od pełnoziarnistej pszennej, poprzez kukurydzianą, jaglaną, owsianą, aż po ryżową, dlatego świetnie sprawdzają się w roli posiłku dla osób cierpiących na różne nietolerancje pokarmowe (np. gluten).

Naleśniki fit można także przygotować w wersji bez białka i innych substancji pochodzenia zwierzęcego, co czyni je idealnym wyborem na obiad dla osób będących na diecie wegańskiej. Taka wersja naleśników przyrządzana jest na minimalnej ilości tłuszczu, co czyni je  bardziej lekkostrawnymi, a w zależności od dobranych dodatków także niskokalorycznymi. Ta wersja naleśników nie odbiega smakiem i aromatem od tych klasycznych, dlatego warto wprowadzić je do swojej codziennej diety, niezależnie od alergii czy nietolerancji.

Jak zrobić dietetyczne naleśniki?

Dietetyczne naleśniki to wybór doskonały, dla osób, które dbają o zrównoważone odżywianie się, a przy okazji nie chcą eliminować naleśników ze swojej diety. Jak zrobić pyszne naleśniki dietetyczne? Przepisów na tę przekąskę jest tak dużo, że aż trudno się zdecydować. Najważniejsze w przygotowaniu naleśników w wersji fit są rzecz jasna składniki — to od nich zależny jest smak, wygląd oraz wartość energetyczna tej potrawy.

Wybierając składniki do swoich naleśników, wybierz te najlepszej jakości, najlepiej z ekologicznych upraw. Jeśli kupujesz mąkę, wybierz tą bogatą w błonnik np. owsianą lub migdałową. Postaraj się także zastąpić tłuszcz białkiem — zwiększ ilość białka jaj w przepisie lub dodaj zamiast tłuszczu lekki jogurt lub chudy twaróg. W przypadku naleśników w wersji wegańskiej zamień tłuszcz na siemię lniane, jogurt kokosowy i aquafabę (białko ciecierzycy).

Staraj się nie dosładzać ciasta na naleśniki, a jeśli już to robisz, wybierz naturalne sposoby na jego dosłodzenie — miód, syrop klonowy lub cukier brzozowy. Rób to jednak rozsądnie, żeby nie przesadzić z ilością kalorii zawartych w słodzikach.

Gdy już przygotujesz swoje ciasto, rozgrzej patelnię i przejdź do smażenia naleśników. W naszym przepisie dodaliśmy odrobinę tłuszczu do samej masy, po to, byś mógł usmażyć naleśniki na minimalnej ilości tłuszczu. Najlepiej jest robić to na nieprzywierającej patelni — wtedy do smażenia wystarczy kilka kropel oleju. Smażąc naleśniki na małym ogniu, unikniesz ich przypalenia i uzyskasz lekko chrupiącą skórkę.

Przepis na pulchne, niskokaloryczne fit naleśniki

Niskokaloryczne naleśniki – w jaki sposób można je zrobić? Przepis na niskokaloryczne naleśniki, który zamieściliśmy na samym początku tego artykułu to tylko jedna z wielu smacznych możliwości. Jak inaczej przygotować naleśniki niskokaloryczne?

Przygotowaliśmy dla Ciebie jeszcze jeden przepis na fit naleśniki — nieco grubsze i bardziej pulchne. Do przyrządzenia tych pysznych, aromatycznych naleśników fit będą Ci potrzebne mąka migdałowa, ubita na sztywno aquafaba, jogurt kokosowy, łyżeczka miodu i pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie fit naleśników z tego przepisu zacznij od połączenia ze sobą mąki migdałowej z jogurtem kokosowym, miodem i proszkiem do pieczenia. Gdy masa będzie jednolita, powoli dodawaj ubitą aquafabę. Całość delikatnie wymieszaj, a potem przejdź do smażenia naleśników na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju kokosowego. Gotowe naleśniki nadziej purée z owoców leśnych, zawiń i polej resztą jogurtu kokosowego i gotowe!

Ile kcal mają fit naleśniki?

Fit naleśniki – ile mają kalorii? Ilość kcal jest zależna od ich składu. Dietetyczne naleśniki mogą mieć od 100 do 200 kcal, a wpływ na to ma rodzaj użytej mąki, obecność lub brak jaj, dodatek mleka, jogurtu lub innego mlecznego dodatku. Liczy się tu także kwestia ewentualnego dosłodzenia ciasta, a także ilość użytego tłuszczu do smażenia naleśników.

Warto żebyś wiedział, że nawet klasyczna wersja naleśników może być dietetyczna o ile farsz, użyty do nadziewania, będzie niskokaloryczny. Czym nadziewać naleśniki, by nie dodawać im zbyt wielu kalorii? Dobrym rozwiązaniem jest wykorzystanie naturalnych owoców i musów owocowych, a także niskokalorycznych jogurtów i chudego twarogu. Jeśli jesteś na diecie redukcyjnej i liczysz każdą kalorię, możesz wykorzystać do naleśników specjalistyczne pasty i syropy bezcukrowe. Pamiętaj, że wszystko jest dla ludzi, a to nadmiar cukru czy tłuszczu jest niepożądany.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!