Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- chochelkę
- ubijaczkę
- miarkę kuchenną o pojemności 500 ml
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: UBIJAMY JAJKA
Do miski wbij jajka, dodaj do nich sól i ubij je. Możesz zacząć od ubicia białka, a dopiero gdy zrobi się sztywne dodać żółtko.
KROK 2: DODAJEMY WODĘ I MLEKO
Do jajek dodaj powoli mleko oraz wodę i wymieszaj.
KROK 3: DODAJEMY MĄKĘ
Do wymieszanej masy dodaj powoli mąkę. Nie spiesz się, a powoli wtłaczaj ją w jajeczną masę. Ciasto powinno być średniej gęstości.
KROK 4: SMAŻYMY NALEŚNIKI
Masło (20 g) rozgrzej na patelni, a następnie zanurz chochelkę w cieście i wlej jej zawartość na patelnię. Po 2-3 minutach przewróć naleśnika na drugą stronę. Pierwszy naleśnik najczęściej nie wychodzi — nie zrażaj się i po usmażeniu przejdź do smażenia kolejnego naleśnika. Dodawaj po 10 g masła co 3-4 naleśniki, żeby uzyskać piękny, złocisty kolor.
KROK 5: ŚCIĄGAMY NADMIAR TŁUSZCZU
Gotowe naleśniki wyłóż na talerz z ręcznikiem papierowym. Pozwól, aby tłuszcz wsiąkł w ręcznik, a potem przełóż na drugi talerz. Po usunięciu nadmiaru tłuszczu naleśniki są gotowe do jedzenia.
Zobacz podobne
przepisy
Naleśniki z kremem z rabarbaru
Nie masz pomysłu na śniadanie? Przygotuj naleśniki ze słodko-kwaśnym kremem rabarbarowym!
Naleśniki po austriacku z morelami i lodami waniliowymi
Wypróbuj przepis na naleśniki na słodko – z pysznym farszem morelowym i lodami waniliowymi.
Naleśniki z farszem
Jak wykorzystać danie z poprzedniego dnia? Wypróbuj nasz przepis na pyszne naleśniki!
Naleśniki ze szparagami
Doskonała opcja na spotkanie w gronie przyjaciół: delikatny smak szparagów otulonych lekkim ciastem naleśnikowym.
Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki?
Jak zrobić lekkie i puszyste ciasto na naleśniki? Kluczem do uzyskania idealnego ciasta do naleśników są dobre składniki, odpowiednie proporcje oraz kolejność ich dodawania. Receptura na naleśniki zmieniała się wraz z czasem, ale wiadomo, że pierwsze naleśniki przyrządzano już w czasach starożytnych.
Ten rodzaj potrawy składającej się z mąki, wody i jajek (czasem także mleka) był popularny w każdym możliwym zakątku świata z uwagi na jego prostotę i możliwość dowolnej modyfikacji składników (w zależności np. od zasobności portfela). W każdym z krajów naleśniki noszą inną nazwę — we Francji mamy crêpes, w Indiach — dosai, ale charakteryzują się podobnym składem i zbliżonym sposobem wykonania. Sposób na to, jak się robi ciasto naleśnikowe, może różnić się odrobinę w zależności od kraju, regionu, a nawet gustu samego kucharza.
Nasz przepis na ciasto naleśnikowe zawiera wodę gazowaną oraz mleko, ale równie dobre ciasto na naleśniki można przyrządzić z dodatkiem zwykłej, przegotowanej wody lub samego mleka i jajek. Aby osiągnąć idealne ciasto na naleśniki, należy dodać składniki w odpowiedniej kolejności i poprawnych proporcjach, a potem usmażyć je na cieniutki placuszek na patelni.
Techniki smażenia naleśników to kwestia, o której można by napisać osobną książkę — każdy kucharz robi to inaczej, a wielu z nich ma swoje tajemne sposoby na ich przygotowanie, które udało nam się pozyskać. W dalszej części tekstu zdradzimy Ci, jak w kilka chwil zrobić pyszne domowe naleśniki.
Prosty przepis na ciasto naleśnikowe
Ciasto na naleśniki – czy istnieje złoty przepis na udane ciasto? Każdy przepis na ciasto na naleśniki jest inny i warto przetestować różne w poszukiwaniu tego najlepszego. Za efekt finalny w postaci pysznych naleśników odpowiadają nie tylko składniki, ale także same umiejętności osoby przygotowującej.
Bywa tak, że osoby, które miały już okazję przyrządzać ciasto naleśnikowe z jakiegokolwiek przepisu, mają wprawę, dlatego ich naleśniki zazwyczaj wychodzą znacznie cieńsze i lżejsze, od tych, którzy robią je po raz pierwszy. Jeśli jednak ma się dobry przepis na ciasto na naleśniki i odrobinę cierpliwości, w kilka chwil można uzyskać idealne, puszyste placuszki.
Jak to osiągnąć? Bardzo ważne jest trzymanie się proporcji podanych w przepisie. Nie polecamy eksperymentowania z proporcjami bez odpowiedniego doświadczenia w przyrządzaniu tego pysznego dania. Dobre proporcje i odpowiednia konsystencja ciasta to już połowa sukcesu.
Do uzyskania lekkich i puszystych naleśników przyda Ci się przesiewacz do mąki — jej spulchnienie wpłynie korzystnie na konsystencję i napowietrzenie ciasta. Chcesz poznać jeszcze kilka trików na ulepszenie przepisu na ciasto do naleśników? Szukaj ich w kolejnym akapicie.
Idealne ciasto na naleśniki do krokietów
Naleśniki z reguły kojarzą nam się ze słodkimi przekąskami, a przecież równie pysznie smakują w wersji słonej. Ciasto na naleśniki wytrawne (np. do krokietów) nie różni się zbytnio od tego, które używane jest do przygotowywania tych ze słodkimi nadzieniami.
Żeby przygotować idealne ciasto naleśnikowe na krokiety, wystarczy delikatnie zmniejszyć ilość mleka na rzecz wody i dodać odrobinę więcej soli. Jeśli lubisz ciekawe kompozycje smakowe, możesz przygotować zwyczajne ciasto na naleśniki, ale dodać do nich wytrawny farsz i zjeść je na słono. Mleczna słodycz świetnie komponuje się ze świeżymi warzywami i różnymi rodzajami serów.
Jeśli chcesz, aby Twoje ciasto dobrze się zwijało i nie rozpadało podczas panierowania, możesz wzbogacić swój przepis na ciasto naleśnikowe do krokietów o 10 ml oleju lub innego wybranego tłuszczu i odrobinę sody oczyszczonej. Pulchne, lekko wyrośnięte naleśniki będzie Ci łatwiej panierować.
Jak krok po kroku zrobić krokiety? Zacznij od przyrządzenia ciasta naleśnikowego — ubij jajka ubijaczką, a potem dodaj wodę i sól i wymieszaj. Do takiej masy powoli dodawaj mąkę, cały czas mieszając. Jeśli chcesz, możesz dodać do ciasta odrobinę masła lub tłuszczu. Gotową masę naleśnikową usmaż tak jak klasyczne naleśniki, a potem przejdź do nadziewania krokietów. Krokiety zamocz w jajku, a potem w mące i bułce tartej i przejdź do smażenia ich na głębokim tłuszczu. Nie przepadasz za panierką? Możesz pominąć panierowanie i usmażyć krokiety zaraz po zawinięciu farszu.
Czym nadziać krokiety? Doskonale wpisują się w tej roli nadzienia na bazie grzybów, kapusty czy serów. Niektórzy faszerują krokiety także wieprzowym lub wieprzowo-wołowym mięsem mielonym. Mięsne krokiety doskonale komponują się z treściwymi zupami takimi jak jarzynowa czy kapuśniak. Wersja z nadzieniem z kapusty i grzybów może stać się ciekawą alternatywą dla świątecznych pasztecików serwowanych do barszczu.
Ciasto na naleśniki słodkie
Jeśli chcesz przygotować pyszne ciasto na naleśniki na słodko, mamy dla Ciebie kilka trików stosowanych przez najlepszych szefów kuchni. By przyrządzić idealne ciasto na słodkie naleśniki, należy dodać do niego odrobinę ekstraktu waniliowego, wody z kwiatu pomarańczy lub wody różanej.
Podczas przyrządzania swoich naleśników, zwróć uwagę także na poziom nagrzania patelni. Dobrze rozgrzana patelnia z odrobiną tłuszczu (najlepsze jest do tego masło klarowane) daje Ci gwarancję dobrze wysmażonych, rumianych placuszków. Jak sprawdzić temperaturę na patelni bez termometru? Wystarczy delikatnie skropić ją wodą — jeśli kropelki szybko wyparują, możesz przejść do smażenia naleśników.
Naleśniki powinny być jak najcieńsze — jeśli wylejesz na patelnię zbyt dużo ciasta, szybko zbierz je z powrotem do miski. Jeśli ciasto będzie zbyt grube, to naleśnik spali się z zewnątrz, a w środku pozostanie surowy lub zakalcowaty. Najlepszą metodą na uzyskanie cienkich naleśników jest odmierzenie dokładnej ilości przy pomocy chochelki lub łyżki i rozprowadzanie ciasta równomiernie po patelni za ich pomocą. Tak przygotowaną masę należy smażyć na złoto z każdej ze strony, a gotowe naleśniki odłożyć do przestygnięcia. Lekko ciepłe naleśniki lepiej komponują się ze słodkimi nadzieniami, zwłaszcza tymi na bazie śmietany czy białych serów. Życzymy smacznego!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Trifle truskawkowy z makaronikami
- Pamuła – zupa owocowa z okrasą
- Focaccia – klasyczny przepis
- Babeczki czekoladowe z suszonymi żurawinami
- Schab po sztygarsku z białą kiełbasą
- Pizza długo dojrzewająca z szynką parmeńską
- Miniomlety pomidorowe
- Kaczka z chrupiącą skórką
- Sos z suszonych grzybów
- Kanapka z klopsikami w sosie pomidorowym z burratą
- Muffiny z nasionami konopi
- Szparagowe paluszki w cieście filo
- Tartaletki z waniliowym twarożkiem i jabłkami
- Babka z niespodzianką
- Grillowane jabłka nadziewane rabarbarem i żurawiną
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
110 dni temu
Okkkkkkkkkkkkkkk
odpowiedz