Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Robimy ciasto na naleśniki
Jajka roztrzepujemy z mlekiem. Mąkę, cukier, cukier wanilinowy i sól mieszamy, miksujemy z mlekiem i jajkami na gładką masę i odstawiamy na 20 minut do spęcznienia.
Krok 2: Smażymy morele
Morele kroimy w kostkę i zagotowujemy z białym winem i 200 ml wody. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 6 minut, aż morele będą miękkie. W razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę wody. Doprawiamy miodem do smaku. Morele lekko zagęszczamy skrobią wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody.
Krok 3: Smażymy naleśniki
Na patelni rozgrzewamy trochę masła. Smażymy naleśniki przez 1-2 minuty z każdej strony. Na każdy naleśnik nakładamy farsz morelowy i zwijamy w rulon. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy z 1 kulką lodów waniliowych.
Wskazówka: jeśli naleśniki mają być dla dzieci, wino i wodę zastępujemy nektarem z brzoskwiń.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Nuggetsy z kurczaka
- Przekąski sylwestrowe
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Makowiec japoński
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Klasyczna sałatka grecka
- Piernik świąteczny
- Świąteczne pierniczki
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Ryba z piekarnika
- Boczek pieczony
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Kutia
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Jajka na miękko
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Burek ze szpinakiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)