Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Robimy ciasto na naleśniki
Jajka roztrzepujemy z mlekiem. Mąkę, cukier, cukier wanilinowy i sól mieszamy, miksujemy z mlekiem i jajkami na gładką masę i odstawiamy na 20 minut do spęcznienia.
Krok 2: Smażymy morele
Morele kroimy w kostkę i zagotowujemy z białym winem i 200 ml wody. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 6 minut, aż morele będą miękkie. W razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę wody. Doprawiamy miodem do smaku. Morele lekko zagęszczamy skrobią wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody.
Krok 3: Smażymy naleśniki
Na patelni rozgrzewamy trochę masła. Smażymy naleśniki przez 1-2 minuty z każdej strony. Na każdy naleśnik nakładamy farsz morelowy i zwijamy w rulon. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy z 1 kulką lodów waniliowych.
Wskazówka: jeśli naleśniki mają być dla dzieci, wino i wodę zastępujemy nektarem z brzoskwiń.
Zobacz podobne
przepisy
Tort naleśnikowy XXL
Ułożone warstwowo naleśniki z masą twarogową i gęsta polewa z czekolady. Imponujący sposób na podanie prostego dania!
Czekoladowe naleśniki z bananami
Wystarczy odrobina kakao i kilka dodatków, by odmienić klasyczne naleśniki. W tej wersji smakują naprawdę przepysznie.
Cynamonowe naleśniki ze śliwkami
Zawsze jest dobry dzień, by zrobić naleśniki. Szczególnie gdy się ma przepis na przepyszny sos śliwkowy.
Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
Przygotuj najsłynniejsze francuskie naleśniki z pomarańczami. Są słodkie, aromatyczne i orzeźwiające – wyśmienite!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Strudel jabłkowy z lodami śmietankowymi i sosem waniliowym
- Zapiekane brzoskwinie
- Naleśniki z farszem
- Naleśniki z kremem z rabarbaru
- Zapiekane enchiladas z farszem z mięsa mielonego i mango
- Naleśniki z cheddarem i suszonymi pomidorami
- Naleśniki z syropem kawowym
- Gulasz z jelenia
- Pierogi z jagodami
- Krokiety z kapustą i grzybami – przepis
- Pączki z lodami i karmelizowanymi jabłkami
- Pierogi z kaczką
- Bubble waffles z domowymi lodami, owocami i polewą czekoladową
- Najprostsze naleśniki z serem
- Ciastka z grzybami
- Kołacz z białym serem
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pieczony kurczak chermoula z warzywami
- Deser śliwkowo-czekoladowy
- Sernik cytrynowo-limonkowy z bezą
- Owocowe szaszłyki
- Grillowane meksykańskie szaszłyki z łososia
- Łososiowe fajitas
- Śledzie w śmietanie
- Tort piernikowy z kremem z owoców lasu
- Cytrusowo-korzenna herbatka całodzienna
- Roladki z wędzonego łososia z jabłkiem
- Podlaskie całuski z jabłkami
- Miodowe sezamki ze słonecznikiem
- Wegańska fasolka po bretońsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)