![Wegańskie makiełki Wegańskie makiełki](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/d7b121945d0e-bb61dda9c3a4-kw49-2023-kinga-paruzel-weganskie-makielki-1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- rondelek
- duży garnek
Przygotuj wcześniej:
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Sposób przygotowania:
KROK 1: ZALEWAMY MAK NAPOJEM KOKOSOWYM
Połowę napoju kokosowego zagotowujemy w rondelku. Do większego garnka wsypujemy mak i zalewamy go gorącym napojem. Całość doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY DODATKI
Bakalie i orzechy włoskie siekamy według uznania.
WSKAZÓWKA! Bakalie wskazane w przepisie możemy dowolnie zamieniać na swoje ulubione.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ MAKOWĄ
Po zagotowaniu maku zmniejszamy ogień, dodajemy syrop klonowy, suszone owoce, orzechy i migdały. Wraz z wchłanianiem się napoju kokosowego dolewamy go coraz więcej, cały czas mieszając powstającą masę. Cały proces gotowania masy powinien trwać ok. 30 minut.
KROK 4: ŁĄCZYMY MASĘ MAKOWĄ Z MAKARONEM
Pod koniec gotowania do masy makowej dodajemy olej kokosowy i dokładnie mieszamy. Następnie masę makową mieszamy z ugotowanym makaronem i jeszcze chwilę podgrzewamy.
KROK 5: PODAJEMY MAKIEŁKI
Gotowe makiełki przekładamy do miski i oprószamy płatkami migdałów.
Zobacz podobne
przepisy
Jadalne zawieszki – kruche maślane ciasteczka
Dodaj do prezentów jadalne zawieszki! Zobacz, jak w prosty sposób zamienić kruche maślane ciasteczka w świąteczną ozdobę. Spróbuj i spraw bliskim smaczną niespodziankę, która z pewnością ich zaskoczy.
![Jadalne zawieszki – kruche maślane ciasteczka](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/4c641c457b63-93396dc7066d-kw49-2023-kinga-paruzel-jadalne-zawieszki-kruche-maslane-ciasteczka.webp)
Świąteczne bałwanki
Świąteczne bałwanki to superokazja do smacznych i rodzinnych zabaw w kuchni. Przygotujecie wspólnie urocze figurki, które mogą służyć za dekorację świątecznego stołu lub słodki podarunek dla przyjaciół!
![Świąteczne bałwanki](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/f66dcac31ede-790c0b1f05f2-kw49-2023-paula-bonowicz-golec-swiateczne-balwanki.webp)
Bezglutenowy keks świąteczny
Wilgotny i aromatyczny, a do tego bezglutenowy – keks w stylu angielskim będzie pysznym dodatkiem do świątecznej kawy. To ciasto z powodzeniem możesz przygotować wcześniej. Spróbuj!
![Bezglutenowy keks świąteczny](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/20595308ae30-a8f323048d81-kw48-2023-kinga-paruzel-bezglutenowy-keks-swiateczny.webp)
![sticker MCC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/57dc65ab7c45-mcc.webp)
Krem pierniczkowy
Prosty w przygotowaniu i smakujący świętami krem pierniczkowy, który będzie świetnym dodatkiem do naleśników, gofrów, placuszków i kanapek. Odmień swoje śniadania na słodko!
![Krem pierniczkowy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/2a93828a5262-0c61538ab965-kw47-2023-paula-bonowicz-golec-krem-pierniczkowy.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Domowe lody szparagowe
- Kabanosy w cieście francuskim
- Odwrócone ciasto pomarańczowe
- Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką
- Hummus dyniowy
- Wegański falafel burger z portobello
- Wegańska pizza z ziemniakami, białym sosem i pesto
- Tłuczeńce - staropolskie ciastka wigilijne
- Bananowiec
- Ciasto skubaniec z agrestem
- Batoniki grejpfrutowe na kruchym spodzie
- Sernik dyniowy
- Dango w trzech smakach
- Szybkie ciasto dyniowe
- Wegańskie makiełki
Komentarze (0)