
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- rondelek
- duży garnek
Przygotuj wcześniej:
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Sposób przygotowania:
KROK 1: ZALEWAMY MAK NAPOJEM KOKOSOWYM
Połowę napoju kokosowego zagotowujemy w rondelku. Do większego garnka wsypujemy mak i zalewamy go gorącym napojem. Całość doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY DODATKI
Bakalie i orzechy włoskie siekamy według uznania.
WSKAZÓWKA! Bakalie wskazane w przepisie możemy dowolnie zamieniać na swoje ulubione.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ MAKOWĄ
Po zagotowaniu maku zmniejszamy ogień, dodajemy syrop klonowy, suszone owoce, orzechy i migdały. Wraz z wchłanianiem się napoju kokosowego dolewamy go coraz więcej, cały czas mieszając powstającą masę. Cały proces gotowania masy powinien trwać ok. 30 minut.
KROK 4: ŁĄCZYMY MASĘ MAKOWĄ Z MAKARONEM
Pod koniec gotowania do masy makowej dodajemy olej kokosowy i dokładnie mieszamy. Następnie masę makową mieszamy z ugotowanym makaronem i jeszcze chwilę podgrzewamy.
KROK 5: PODAJEMY MAKIEŁKI
Gotowe makiełki przekładamy do miski i oprószamy płatkami migdałów.
Zobacz podobne
przepisy
Jadalne zawieszki – kruche maślane ciasteczka
Dodaj do prezentów jadalne zawieszki! Zobacz, jak w prosty sposób zamienić kruche maślane ciasteczka w świąteczną ozdobę. Spróbuj i spraw bliskim smaczną niespodziankę, która z pewnością ich zaskoczy.

Świąteczne bałwanki
Świąteczne bałwanki to superokazja do smacznych i rodzinnych zabaw w kuchni. Przygotujecie wspólnie urocze figurki, które mogą służyć za dekorację świątecznego stołu lub słodki podarunek dla przyjaciół!

Bezglutenowy keks świąteczny
Wilgotny i aromatyczny, a do tego bezglutenowy – keks w stylu angielskim będzie pysznym dodatkiem do świątecznej kawy. To ciasto z powodzeniem możesz przygotować wcześniej. Spróbuj!


Krem pierniczkowy
Prosty w przygotowaniu i smakujący świętami krem pierniczkowy, który będzie świetnym dodatkiem do naleśników, gofrów, placuszków i kanapek. Odmień swoje śniadania na słodko!

Zobacz przepisy
na święta
- Pasztet z kaczki z suszonymi owocami
- Wegański tort wielkanocny z czekoladowym gniazdem
- Babeczki z kajmakiem
- Różowe jajka z kremem chrzanowym
- Zupa marchewkowa z pomarańczą
- Regionalny mazurek wielkanocny
- Sernik cytrynowy na zimno
- Babka ziemniaczana z boczkiem
- Babka cytrynowa wielkanocna
- Wielkanocna babka ponczowa
- Jajka w mięsie mielonym z sosem tatarskim
- Bresaola z grillowaną gruszką i chipsami serowymi
- Rolada makowa
- Domowy zakwas na żurek
- Sałatka z selera i jajek z ziołami
- Gofry szpinakowe z jajkiem sadzonym i wędzonym łososiem
- Babka adwokatowa
- Sernik z białą czekoladą i mango
- Pascha wielkanocna
- Mazurek pomarańczowy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)