Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- rondelek
- duży garnek
Przygotuj wcześniej:
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Sposób przygotowania:
KROK 1: ZALEWAMY MAK NAPOJEM KOKOSOWYM
Połowę napoju kokosowego zagotowujemy w rondelku. Do większego garnka wsypujemy mak i zalewamy go gorącym napojem. Całość doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY DODATKI
Bakalie i orzechy włoskie siekamy według uznania.
WSKAZÓWKA! Bakalie wskazane w przepisie możemy dowolnie zamieniać na swoje ulubione.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ MAKOWĄ
Po zagotowaniu maku zmniejszamy ogień, dodajemy syrop klonowy, suszone owoce, orzechy i migdały. Wraz z wchłanianiem się napoju kokosowego dolewamy go coraz więcej, cały czas mieszając powstającą masę. Cały proces gotowania masy powinien trwać ok. 30 minut.
KROK 4: ŁĄCZYMY MASĘ MAKOWĄ Z MAKARONEM
Pod koniec gotowania do masy makowej dodajemy olej kokosowy i dokładnie mieszamy. Następnie masę makową mieszamy z ugotowanym makaronem i jeszcze chwilę podgrzewamy.
KROK 5: PODAJEMY MAKIEŁKI
Gotowe makiełki przekładamy do miski i oprószamy płatkami migdałów.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Burek ze szpinakiem
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Boczek pieczony
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Piernik świąteczny
- Makowiec japoński
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Zupa grzybowa z makaronem
- Klasyczna sałatka grecka
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Krokiety z mięsem
- Ryba z piekarnika
- Golonka pieczona po bawarsku
- Uszka z grzybami
- Kutia
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Śledzie po kaszubsku
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Pistacjowy sernik baskijski
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)