Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- 2 słoiki o pojemności 300 g
- piekarnik rozgrzany do temperatury 120-130°C
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI
Do miski wsypujemy płatki owsiane, wiórki kokosowe, migdały w słupkach i pokruszone orzechy włoskie.
KROK 2: ROZPUSZCZAMY MIÓD I OLEJ KOKOSOWY
Miód i olej kokosowy wkładamy do rondelka i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuszczą.
KROK 3: ŁĄCZYMY MOKRE I SUCHE SKŁADNIKI
Rozpuszczone składniki dodajemy do suchych i dokładnie mieszamy, aby się dobrze połączymy. Przesypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
KROK 4: PIECZEMY GRANOLĘ
Wkładamy do piekarnika na około 30-40 minut. Co pewien czas mieszamy.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY DESER CHIA
Do każdego słoika wlewamy ok. 100 ml napoju sojowego waniliowego i dodajemy po 1 łyżce nasion chia, mieszamy. Słoiki wstawiamy do lodówki na około 2 godziny lub na całą noc (ziarenka muszą wciągnąć cały napój).
KROK 6: STUDZIMY GRANOLĘ
Gotową granolę wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Następnie przesypujemy do pojemnika.
KROK 7: ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI
Z lodówki wyciągamy schłodzone desery. Do każdego słoika wsypujemy około 2 łyżkek granoli, a następnie dodajemy 1,5 łyżki jogurtu kokosowego. Na wierzchu układamy ulubione owoce, np. maliny, borówki i jeżyny.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Guacamole
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Zupa grzybowa z makaronem
- Jajka na miękko
- Boczek pieczony
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Ciasto marchewkowe
- Przekąski sylwestrowe
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Makowiec japoński
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Śledź w oleju
- Ryba z piekarnika
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Makówki śląskie
- Klasyczna sałatka grecka
- Pistacjowy sernik baskijski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)