zobacz film Chia parfait z domową granolą

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • 2 słoiki o pojemności 300 g
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 120-130°C

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI

Do miski wsypujemy płatki owsiane, wiórki kokosowe, migdały w słupkach i pokruszone orzechy włoskie.

KROK 2: ROZPUSZCZAMY MIÓD I OLEJ KOKOSOWY

Miód i olej kokosowy wkładamy do rondelka i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuszczą.

KROK 3: ŁĄCZYMY MOKRE I SUCHE SKŁADNIKI

Rozpuszczone składniki dodajemy do suchych i dokładnie mieszamy, aby się dobrze połączymy. Przesypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

KROK 4: PIECZEMY GRANOLĘ

Wkładamy do piekarnika na około 30-40 minut. Co pewien czas mieszamy.

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY DESER CHIA

Do każdego słoika wlewamy ok. 100 ml napoju sojowego waniliowego i dodajemy po 1 łyżce nasion chia, mieszamy. Słoiki wstawiamy do lodówki na około 2 godziny lub na całą noc (ziarenka muszą wciągnąć cały napój).

KROK 6: STUDZIMY GRANOLĘ

Gotową granolę wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Następnie przesypujemy do pojemnika.

KROK 7: ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI

Z lodówki wyciągamy schłodzone desery. Do każdego słoika wsypujemy około 2 łyżkek granoli, a następnie dodajemy 1,5 łyżki jogurtu kokosowego. Na wierzchu układamy ulubione owoce, np. maliny, borówki i jeżyny.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!