Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- sitko lub gazę do odcedzenia maku
Przygotowanie:
Krok 1: Gotujemy mak
W garnku zagotowujemy wodę z mlekiem. Wsypujemy mak i ponownie doprowadzamy całość do zagotowania. Następnie odstawiamy do przestudzenia.
Krok 2: Przygotowujemy rozczyn drożdżowy
Do miski wsypujemy mąkę i robimy w niej wgłębienie. W osobnej miseczce łączymy drożdże z łyżką cukru i mieszamy, aby je aktywować. Następnie wlewamy ciepłe mleko i ponownie mieszamy. Gotowy rozczyn wlewamy do wgłębienia w mące i zostawiamy na chwilę, aby lekko wyrósł.
Krok 3: Przygotowujemy ciasto drożdżowe
Do mąki z rozczynem dodajemy sól, jajko, żółtko, pozostały cukier i roztopione masło. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż powstanie gładkie ciasto.
Krok 4: Odstawiamy ciasto
Wyrobione ciasto umieszczamy w misce, oprószamy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 5: Przygotowujemy masę marcepanową
Odcedzony mak przekładamy do miski. Masę marcepanową rozdrabniamy w mikserze i łączymy z makiem. Następnie dodajemy miód i całość ponownie mieszamy.
Krok 6: Uzupełniamy masę makową dodatkami
Masę makową uzupełniamy wybranymi dodatkami według smaku. Następnie mieszamy.
Krok 7: Formujemy makowce
Ciasto dzielimy na dwie połowy. Deskę oprószamy mąką i rozwałkowujemy wyrośnięte ciasto drożdżowe, nadając mu kształt prostokąta. Masę makową rozsmarowujemy równomiernie na cieście, zostawiając wolny margines z jednej strony. Następnie zawijamy boki do środka i zwijamy ciasto w równy rulon. Jeden makowiec zawijamy w papier do pieczenia, zostawiając trochę miejsca na dalsze wyrastanie.
Krok 8: Przygotowujemy kruszonkę
W miseczce umieszczamy mąkę, masło i cukier. Dodatkowo dla smaku dodajemy trochę mączki migdałowej. Całość rozcieramy w misce, by powstały grudki.
Krok 9: Przygotowujemy lukier
Cukier puder przesiewamy do miski. Stopniowo wlewamy sok z pomarańczy i mieszamy do uzyskania gładkiej, gęstej konsystencji.
Krok 10: Pieczemy makowce
Makowiec, którego nie owinęliśmy papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i obsypujemy kruszonką. Oba makowce umieszczamy w rozgrzanym piekarniku. Dodatkowo w piekarniku możemy uprażyć migdały do dekoracji.
Krok 11: Dekorujemy makowce
Gotowe makowce dekorujemy lukrem, skórką pomarańczową i prażonymi migdałami.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)