Makowiec zawijany z marcepanem

Paweł Małecki


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • sitko lub gazę do odcedzenia maku

Przygotowanie:

Krok 1: Gotujemy mak

W garnku zagotowujemy wodę z mlekiem. Wsypujemy mak i ponownie doprowadzamy całość do zagotowania. Następnie odstawiamy do przestudzenia.

Krok 2: Przygotowujemy rozczyn drożdżowy

Do miski wsypujemy mąkę i robimy w niej wgłębienie. W osobnej miseczce łączymy drożdże z łyżką cukru i mieszamy, aby je aktywować. Następnie wlewamy ciepłe mleko i ponownie mieszamy. Gotowy rozczyn wlewamy do wgłębienia w mące i zostawiamy na chwilę, aby lekko wyrósł.

Krok 3: Przygotowujemy ciasto drożdżowe

Do mąki z rozczynem dodajemy sól, jajko, żółtko, pozostały cukier i roztopione masło. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż powstanie gładkie ciasto.

Krok 4: Odstawiamy ciasto

Wyrobione ciasto umieszczamy w misce, oprószamy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Krok 5: Przygotowujemy masę marcepanową

Odcedzony mak przekładamy do miski. Masę marcepanową rozdrabniamy w mikserze i łączymy z makiem. Następnie dodajemy miód i całość ponownie mieszamy.

Krok 6: Uzupełniamy masę makową dodatkami

Masę makową uzupełniamy wybranymi dodatkami według smaku. Następnie mieszamy.

Krok 7: Formujemy makowce

Ciasto dzielimy na dwie połowy. Deskę oprószamy mąką i rozwałkowujemy wyrośnięte ciasto drożdżowe, nadając mu kształt prostokąta. Masę makową rozsmarowujemy równomiernie na cieście, zostawiając wolny margines z jednej strony. Następnie zawijamy boki do środka i zwijamy ciasto w równy rulon. Jeden makowiec zawijamy w papier do pieczenia, zostawiając trochę miejsca na dalsze wyrastanie.

Krok 8: Przygotowujemy kruszonkę

W miseczce umieszczamy mąkę, masło i cukier. Dodatkowo dla smaku dodajemy trochę mączki migdałowej. Całość rozcieramy w misce, by powstały grudki.

Krok 9: Przygotowujemy lukier

Cukier puder przesiewamy do miski. Stopniowo wlewamy sok z pomarańczy i mieszamy do uzyskania gładkiej, gęstej konsystencji.

Krok 10: Pieczemy makowce

Makowiec, którego nie owinęliśmy papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i obsypujemy kruszonką. Oba makowce umieszczamy w rozgrzanym piekarniku. Dodatkowo w piekarniku możemy uprażyć migdały do dekoracji.

Krok 11: Dekorujemy makowce

Gotowe makowce dekorujemy lukrem, skórką pomarańczową i prażonymi migdałami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz
Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl