Kuleczki tiramisu z kremem kawowym

Paweł Małecki


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • sitko o drobnych oczkach
  • patyczki do lodów

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KULECZKI TIRAMISU

Biszkopty kruszymy na mniejsze kawałki i zalewamy espresso i amaretto. Następnie do składników dodajemy cukier puder i mascarpone. Całość ugniatamy, aż powstanie dość gładka masa, i odstawiamy na kilka minut.

WSKAZÓWKA! Jeśli nie chcemy używać alkoholu, możemy go pominąć.

KROK 2: FORMUJEMY KULECZKI TIRAMISU

Kakao przesiewamy przez sitko. Masę biszkoptową dzielimy na 9 równych części i formujemy z nich kuleczki. Następnie obtaczamy je w kakao i odkładamy na chwilę do zamrażarki.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY KREM KAWOWY

Mascarpone i śmietankę łączymy z cukrem pudrem i ubijamy na puszysty krem. Następnie dodajemy espresso i mieszamy do połączenia składników.

WSKAZÓWKA! Opcjonalnie do kremu możemy dodać odrobinę amaretto do smaku.

KROK 4: PODAJEMY DESER

Krem przekładamy do miseczki i podajemy z kuleczkami tiramisu nabitymi na patyczki do lodów. Kuleczki jemy po zanurzeniu w kremie.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Dodaj swój komentarz
Avatar
  • Rysia Rysia
    29 dni temu
    Przepyszna słodka przekąska. Spokojnie można podwoić porcję kuleczek, kremu do maczania wychodzi dość dużo.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!