Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- sitko o drobnych oczkach
- patyczki do lodów
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KULECZKI TIRAMISU
Biszkopty kruszymy na mniejsze kawałki i zalewamy espresso i amaretto. Następnie do składników dodajemy cukier puder i mascarpone. Całość ugniatamy, aż powstanie dość gładka masa, i odstawiamy na kilka minut.
WSKAZÓWKA! Jeśli nie chcemy używać alkoholu, możemy go pominąć.
KROK 2: FORMUJEMY KULECZKI TIRAMISU
Kakao przesiewamy przez sitko. Masę biszkoptową dzielimy na 9 równych części i formujemy z nich kuleczki. Następnie obtaczamy je w kakao i odkładamy na chwilę do zamrażarki.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY KREM KAWOWY
Mascarpone i śmietankę łączymy z cukrem pudrem i ubijamy na puszysty krem. Następnie dodajemy espresso i mieszamy do połączenia składników.
WSKAZÓWKA! Opcjonalnie do kremu możemy dodać odrobinę amaretto do smaku.
KROK 4: PODAJEMY DESER
Krem przekładamy do miseczki i podajemy z kuleczkami tiramisu nabitymi na patyczki do lodów. Kuleczki jemy po zanurzeniu w kremie.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Spaghetti carbonara
- Nuggetsy z kurczaka
- Śledzie po kaszubsku
- Burek ze szpinakiem
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Sernik pistacjowy
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kutia
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pierniki
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Krokiety z mięsem
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Ryba z piekarnika
- Mini burgery
- Uszka z grzybami
- Pieczona ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
120 dni temu
Przepyszna słodka przekąska. Spokojnie można podwoić porcję kuleczek, kremu do maczania wychodzi dość dużo.
Odpowiedz