
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- robot kuchenny z płaską końcówką do ucierania
- formę do babki o średnicy ok. 22 cm
- piekarnik rozgrzany do temp. 175°C
Przygotuj wcześniej:
Wszystkie składniki przez min. 1 godzinę przed pieczeniem przechowuj poza lodówką, aby w momencie użycia miały temperaturę pokojową.
Sposób przygotowania:
KROK 1: UCIERAMY MASŁO Z CUKREM
Masło dość długo ucieramy ze stopniowo dodawanym cukrem na jasną, prawie białą i puszystą masę.
WSKAZÓWKA! Aby masło szybciej się utarło, możemy delikatnie podgrzewać misę miksera suszarką lub palnikiem (jeśli misa jest metalowa lub żaroodporna).
KROK 2: DODAJEMY JAJKA DO MASY MAŚLANEJ
Dodajemy po jednym jajku, kolejne jajko dodajemy dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą maślaną.
KROK 3: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI Z MOKRYMI
Wszystkie suche składniki mieszamy w osobnej misce. Stopniowo dodajemy je do misy miksera, cały czas mieszając na najniższych obrotach.
WSKAZÓWKA! W tym przepisie świetnie sprawdzi się domowy cukier waniliowy przygotowany w termorobocie MC Smart.
KROK 4: PIECZEMY BABKĘ
Formę do babki delikatnie smarujemy masłem i oprószamy mąką. Następnie przekładamy do niej ciasto i pieczemy je przez ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 175°C.
KROK 5: DEKORUJEMY BABKĘ
Babkę podajemy wystudzoną, oblaną lukrem lub oprószoną cukrem pudrem.
WSKAZÓWKA! Lukier przygotowujemy, dokładnie mieszając 1 szklankę cukru pudru z 2-3 łyżkami soku z cytryny.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Śledzie po kaszubsku
- Mini burgery
- Boczek pieczony
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto marchewkowe
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Golonka pieczona po bawarsku
- Makówki śląskie
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Uszka z grzybami
- Przekąski sylwestrowe
- Sernik pistacjowy
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Guacamole
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
110 dni temu
Wspaniała babka, z takich klasycznych, waniliowych chyba najlepsza jaką jadłam!
Odpowiedz
206 dni temu
Czy masło Można zamienić na olej?
Odpowiedz
206 dni temu
Marto, niestety w przypadku tego przepisu taka zamiana się nie powiedzie.