zobacz film Waniliowa babka ucierana

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • robot kuchenny z płaską końcówką do ucierania
  • formę do babki o średnicy ok. 22 cm
  • piekarnik rozgrzany do temp. 175°C

Przygotuj wcześniej:

Wszystkie składniki przez min. 1 godzinę przed pieczeniem przechowuj poza lodówką, aby w momencie użycia miały temperaturę pokojową.

Sposób przygotowania:

KROK 1: UCIERAMY MASŁO Z CUKREM

Masło dość długo ucieramy ze stopniowo dodawanym cukrem na jasną, prawie białą i puszystą masę.

WSKAZÓWKA! Aby masło szybciej się utarło, możemy delikatnie podgrzewać misę miksera suszarką lub palnikiem (jeśli misa jest metalowa lub żaroodporna).

KROK 2: DODAJEMY JAJKA DO MASY MAŚLANEJ

Dodajemy po jednym jajku, kolejne jajko dodajemy dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą maślaną.

KROK 3: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI Z MOKRYMI

Wszystkie suche składniki mieszamy w osobnej misce. Stopniowo dodajemy je do misy miksera, cały czas mieszając na najniższych obrotach.

WSKAZÓWKA! W tym przepisie świetnie sprawdzi się domowy cukier waniliowy przygotowany w termorobocie MC Smart.

KROK 4: PIECZEMY BABKĘ

Formę do babki delikatnie smarujemy masłem i oprószamy mąką. Następnie przekładamy do niej ciasto i pieczemy je przez ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 175°C.

KROK 5: DEKORUJEMY BABKĘ

Babkę podajemy wystudzoną, oblaną lukrem lub oprószoną cukrem pudrem.

WSKAZÓWKA! Lukier przygotowujemy, dokładnie mieszając 1 szklankę cukru pudru z 2-3 łyżkami soku z cytryny.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Marta Marta
    5 dni temu
    Czy masło Można zamienić na olej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    5 dni temu
    Marto, niestety w przypadku tego przepisu taka zamiana się nie powiedzie.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!