Babka śmietankowa
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • mikser
  • przesiewacz do mąki
  • szpatułkę silikonową
  • keksówkę o wymiarach ok. 32x12

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Wyciągamy śmietanę i jajka z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C bezpośrednio przed rozpoczęciem przygotowań ciasta.

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1: UBIJAMY CUKIER ZE ŚMIETANĄ I JAJKAMI

Do misy miksera wlewamy śmietanę, a potem dodajemy po jednym jajku i ubijamy na wysokich obrotach. Gdy wszystkie składniki się połączą dodajemy cukier wanilinowy i cukier do wypieków i dalej ubijamy przez ok. 2 minuty. Wyłączamy mikser.

KROK 2: DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy do misy miksera. Dodajemy także sól i mieszamy przy pomocy szpatułki.

KROK 3: PRZEKŁADAMY CIASTO DO KEKSÓWKI

Keksówkę smarujemy masłem i podsypujemy bułką tartą, a potem przelewamy do niej ciasto na babkę.

KROK 4: PIECZEMY BABKĘ

Wsuwamy keksówkę do piekarnika i pieczemy przez 45 minut. Po upieczeniu zostawiamy ją na 15 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie wyciągamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Babka śmietankowa — przepis

Babka to jedno z najstarszych i najbardziej tradycyjnych ciast wypiekanych w naszym kraju. Jej historia sięga XVII wieku, kiedy to król Stanisław Leszczyński zainspirował swoich kucharzy do stworzenia doskonałego wypieku. Efektem ich pracy była Baba au rhum — wilgotna, aromatyczna babka nasączona rumem. Z biegiem lat przepis ewoluował i dziś możemy cieszyć się różnymi odmianami tego wypieku, w tym babką śmietankową, która charakteryzuje się niezwykłą lekkością i aksamitną konsystencją.

Nasza babka na śmietanie kwaśnej jest miękka i bardzo wilgotna, idealna do schrupania bez żadnych dodatków. Śmietana nadaje jej również lekko kwaskowy posmak, który równoważy słodkie dodatki takie jak cukier. Ten wypiek nie potrzebuje polewy ani lukru, aby zachwycać swoim smakiem.

Przygotowanie babki na śmietanie 18 jest niezwykle proste, ale warto pamiętać o kilku zasadach, które zagwarantują udany wypiek. Wszystkie składniki używane do babki powinny mieć temperaturę pokojową — dzięki temu ciasto będzie jednolite i lepiej wyrośnie. Niezwykle ważne jest dokładne ubicie cukru ze śmietaną i jajkami, dzięki czemu babka staje się puszysta. Nie można także zapomnieć o przesianiu mąki wraz z proszkiem do pieczenia, ponieważ sprawia, że ciasto staje się bardziej lekkie i napowietrzone.

Babka na kwaśnej śmietanie wymaga też nieco wyższej temperatury pieczenia. Należy nagrzać piekarnik do 190°C i piec ciasto przez około 45 minut. Po upieczeniu najlepiej pozostawić je w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami — dzięki temu unikniesz gwałtownego opadnięcia ciasta. Aby upewnić się, że babka jest gotowa, można wbić w nią drewniany patyczek – jeśli wychodzi suchy, ciasto jest dobrze upieczone.

Ten przepis to doskonały wybór na świąteczne wypieki, zwłaszcza na Wielkanoc. Babka na śmietanie jest nie tylko smaczna, ale również efektowna. Można ją dodatkowo udekorować cukrem pudrem lub delikatnym lukrem cytrynowym, ale nawet bez żadnych dodatków smakuje wyśmienicie. Jej delikatna, wilgotna struktura sprawia, że każdy kęs rozpływa się w ustach, a jej przygotowanie nie wymaga ani drogich składników ani wielu akcesoriów kuchennych.

Jak wydobyć z babki to, co najlepsze? Warto dodać odrobinę soli do ciasta, która wzmacnia smak i balansuje słodycz. Smarowanie formy masłem i wysypywanie jej bułką tartą zapobiega przywieraniu. Jeśli zastosujesz się do wszystkich naszych wskazówek, Twoja babka śmietankowa będzie jeszcze lepsza i z pewnością stanie się jednym z twoich ulubionych wypieków i to nie tylko od święta!

Wilgotna babka na śmietanie — co można do niej dodać?

Co dodać do babki śmietanowa, aby jeszcze bardziej podkręcić jej smak i wygląd? Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka podpowiedzi, które sprawią, że babka z naszego przepisu nabierze jeszcze bardziej unikatowego smaku i wyglądu! Aby nadać babce śmietankowej wilgotnej wyjątkowego charakteru, możesz dodać do niej kakao, które zamieni ten wypiek w wersję czekoladową. Możesz też przygotować babkę dwukolorową — połowę śmietanową, a połowę z dodatkiem kakao.

Innym ciekawym dodatkiem są ekstrakty smakowe, które mogą nadać babce ciekawszego smaku i aromatu. Wykorzystać możesz waniliowy, migdałowy, pomarańczowy lub rumowy — możliwości jest naprawdę wiele! Interesującym pomysłem na nadanie wypiekowi unikatowości jest przygotowanie go z dodatkiem orzechów lub bakalii. Posiekane orzechy włoskie, migdały czy rodzynki doskonale komponują się ze śmietanową bazą i nadają ciastu chrupkości oraz bardziej intensywnego smaku. Możesz również wzbogacić przepis o kandyzowaną skórkę pomarańczową, kandyzowanego ananasa lub jakikolwiek inny owoc.

Jeśli lubisz bardziej wyraziste smaki, możesz przygotować szybką babkę śmietankową z dodatkiem startej gorzkiej czekolady lub kawałków białej czekolady. W czasie pieczenia kawałki czekolady delikatnie się roztopią, tworząc efektowne wzorki w środku ciasta. Taką babkę możesz także przełożyć nadzieniem! Świetnym pomysłem może okazać się dodanie warstwy dżemu lub konfitury, kremu budyniowego lub z serka mascarpone lub masy kajmakowej. Dzięki temu ciasto stanie się jeszcze bardziej wilgotne!

Jak udekorować babkę śmietanową? Najprostszym i klasycznym sposobem jest oprószenie jej cukrem pudrem, by nadać wypiekowi delikatnego, eleganckiego wyglądu. Można przygotować polewę z gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady, która nie tylko podkreśli smak, ale także sprawi, że ciasto będzie jeszcze bardziej wilgotne. Polaną czekoladą babkę możesz posypać dodatkowo wiórkami kokosowymi, orzechami lub skórką cytrynową, która doda kompozycji nieco świeżości i cytrusowego aromatu.

Jeśli chcesz nadać babce bardziej wyrafinowanego wyglądu, wykorzystaj kremy i lukry. Krem śmietanowy lub maślany możesz rozsmarować na powierzchni ciasta, tworząc gładką i jednolitą powłokę, a następnie udekorować owocami, np. malinami, truskawkami czy borówkami. Lukier cytrynowy lub pomarańczowy doda babce blasku, podkreślając domowy charakter wypieku. Osoby, które lubią bardziej efektowne dekoracje, mogą śmiało wykorzystać jadalne kwiaty lub posypkę cukrową, które nadadzą wypiekowi jeszcze bardziej unikatowy charakter.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!