![Babka ziemniaczana Babka ziemniaczana](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/5a21b3a6db64-d1134123ad93-Babka_ziemniaczana_1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- sitko o drobnych oczkach
- tarkę o drobnych oczkach
- keksówkę o długości ok. 20 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: ŚCIERAMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub za pomocą robota z funkcją tarcia. Odstawiamy na ok. 15 minut, a gdy oddadzą wodę, odlewamy ją. Czynność powtarzamy kilka razy, aż do uzyskania bardzo mocno odsączonej masy ziemniaczanej.
Krok 2: SMAŻYMY DODATKI
Na patelni, na rozgrzanym oleju smażymy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli, dodajemy boczek i kiełbasę pokrojone w kostkę. Smażymy, aż się zarumienią.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ ZIEMNIACZANĄ NA BABKĘ
Do odsączonych ziemniaków dodajemy mąkę, jajka, przesmażony boczek i kiełbasę z cebulą oraz przyprawy: majeranek, tymianek, pieprz ziołowy, pieprz czarny i sól. Dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt płynna, dodajemy 1 łyżkę mąki i ponownie mieszamy całość, aż do uzyskania delikatnie zwartej konsystencji.
Krok 4: PIECZEMY BABKĘ
Gotową masę ziemniaczaną przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Masę wyrównujemy z wierzchu zwilżoną dłonią i oprószamy niewielką ilością bułki tartej.
Babkę pieczemy ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C. Podajemy na ciepło z porcją kwaśnej śmietany. Opcjonalnie: upieczoną babkę odstawiamy do wystudzenia, kroimy w plastry i przesmażamy na patelni.
Zobacz podobne
przepisy
Zapiekanka ziemniaczana z dorszem
Zapiekanka ziemniaczana to świetny pomysł, gdy chcesz podać bliskim prosty, smaczny i sycący obiad. Przygotuj ją według przepisu Karola!
![Zapiekanka ziemniaczana z dorszem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/3dd7b60a6f8e-5613f0885d83-35980_BS_NET_LPL_BS_Kuchnia_Lidla_KW01_Karol_Zapiekanka_ziemniaczana_z_dorszem_RGB_OK_1250x700.webp)
![sticker MSC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/d3a2cf19319d-msc.webp)
Warzywna zapiekanka z serem feta
Szukasz prostego i efektownego dania inspirowanego kuchnią grecką? Koniecznie przygotuj więc wg przepisu Kingi warzywną zapiekankę na spodzie z ciasta francuskiego!
![Warzywna zapiekanka z serem feta](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/c797498daded-4050432273b5-KW_08_Kinga_Paruzel_warzywna_zapiekanka_32397_040220_MS_83732_rgb_ok_ 1250x700.webp)
Kolorowa zapiekanka
Kolorowa zapiekanka warzywna to doskonały pomysł na wartościowy i szybki obiad! Sprawdź przepis Karola Okrasy!
![Kolorowa zapiekanka](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/649fa80029b6-be4b3a5f2e36-BS_KUCHNIA_LIDLA_29126_011019_MS_72678_1250x700.webp)
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Sycąca, smaczna, pełna warzywnych i mięsnych smaków – zapiekanka farmerska Karola zaspokoi Twój apetyt na pełnowartościowe, proste danie dla całej rodziny!
![Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/e799e849a7f7-b3112399a260-KW21_Karol_zapiekanka_29421_08052019_SS_35295_1250x700.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Makaron zapiekany z kalafiorem w sosie z mięsem mielonym
- Quiche z curry, ziemniakami i pomidorami
- Babka ziemniaczana z kaszanką
- Tarta z cukinią i kozim serem
- Quiche z pieczarkami i kurczakiem
- Zapiekanka ziemniaczana
- Babka ziemniaczana z boczkiem
- Zapiekanka ziemniaczana z dorszem
- Sycylijski makaron z kalafiorem
- Kolorowy chłopski garnek z cytrynową śmietaną
- Kluski francuskie z sosem szpinakowym
- Frittata z brukselką i groszkiem
- Karp smażony z sałatką ziemniaczaną
- Chleb orkiszowy
- Zapiekanka z mięsem mielonym, warzywami w stylu greckim i rozmarynem
- Milopitakia
- Kiszone i suszone pomidory
- Kaczka w sosie pieczarkowo-szalotkowym z sałatką z salami z orzechami
- Zupa fasolowa
- Kurczak duszony w piwie
- Sos do pizzy
- Sos grzybowy ze świeżych grzybów – przepis
- Babeczki jogurtowe z owocami
- Sałatka z truskawkami
- Limonkowa babka majonezowa
- Czekoladowe ciastka whoopie pies
- Petit salé, czyli francuska potrawka z peklowaną wieprzowiną i soczewicą
- Okoń morski z grilla z masłem musztardowym, ziemniakami z grilla i z pesto bazyliowym
- Sałatka chlebowa z jajem poszetowym według Okrasy
- Wędzony filet z łososia na grillu z salsą z rukoli i pieczonym selerem
Komentarze (0)