Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- sitko o drobnych oczkach
- tarkę o drobnych oczkach
- keksówkę o długości ok. 20 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: ŚCIERAMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub za pomocą robota z funkcją tarcia. Odstawiamy na ok. 15 minut, a gdy oddadzą wodę, odlewamy ją. Czynność powtarzamy kilka razy, aż do uzyskania bardzo mocno odsączonej masy ziemniaczanej.
Krok 2: SMAŻYMY DODATKI
Na patelni, na rozgrzanym oleju smażymy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli, dodajemy boczek i kiełbasę pokrojone w kostkę. Smażymy, aż się zarumienią.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ ZIEMNIACZANĄ NA BABKĘ
Do odsączonych ziemniaków dodajemy mąkę, jajka, przesmażony boczek i kiełbasę z cebulą oraz przyprawy: majeranek, tymianek, pieprz ziołowy, pieprz czarny i sól. Dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt płynna, dodajemy 1 łyżkę mąki i ponownie mieszamy całość, aż do uzyskania delikatnie zwartej konsystencji.
Krok 4: PIECZEMY BABKĘ
Gotową masę ziemniaczaną przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Masę wyrównujemy z wierzchu zwilżoną dłonią i oprószamy niewielką ilością bułki tartej.
Babkę pieczemy ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C. Podajemy na ciepło z porcją kwaśnej śmietany. Opcjonalnie: upieczoną babkę odstawiamy do wystudzenia, kroimy w plastry i przesmażamy na patelni.
Zobacz podobne
przepisy
Zapiekanka ziemniaczana z dorszem
Zapiekanka ziemniaczana to świetny pomysł, gdy chcesz podać bliskim prosty, smaczny i sycący obiad. Przygotuj ją według przepisu Karola!
Warzywna zapiekanka z serem feta
Szukasz prostego i efektownego dania inspirowanego kuchnią grecką? Koniecznie przygotuj więc wg przepisu Kingi warzywną zapiekankę na spodzie z ciasta francuskiego!
Kolorowa zapiekanka
Kolorowa zapiekanka warzywna to doskonały pomysł na wartościowy i szybki obiad! Sprawdź przepis Karola Okrasy!
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Sycąca, smaczna, pełna warzywnych i mięsnych smaków – zapiekanka farmerska Karola zaspokoi Twój apetyt na pełnowartościowe, proste danie dla całej rodziny!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Uszka z grzybami
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pieczona ryba po grecku
- Przekąski sylwestrowe
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ciasto na pierogi
- Piernik staropolski
- Sałatka gyros
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Świąteczne pierniczki
- Śledzie po kaszubsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)