zobacz film Zapiekanka ziemniaczana z dorszem

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • naczynie żaroodporne
  • garnek lub wkład do garnka do gotowania na parze
  • ręcznik papierowy

Przygotuj wcześniej:

Filety z dorsza wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by nabrały temperatury pokojowej.

Krok 1: GOTUJEMY NA PARZE I KROIMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki w skórkach dokładnie myjemy, a następnie gotujemy na parze. Odstawiamy do wystudzenia.

Krok 2: KROIMY WARZYWA

Cebulę, paprykę i wystudzone ziemniaki kroimy w bardzo grubą kostkę. Czosnek kroimy w plasterki.

Krok 3: PRZESMAŻAMY PAPRYKĘ Z CZOSNKIEM

Warzywa smażymy na oleju partiami na głębokiej patelni, zaczynając od papryki. Paprykę doprawiamy solą, pieprzem i 1 łyżką ziół prowansalskich. Dodajemy czosnek. Smażymy chwilę, tak by czosnek lekko się zeszklił, a papryka pozostała chrupiąca. Przesmażone przekładamy do miski.

Krok 4: PRZESMAŻAMY CEBULĘ

Na tej samej patelni smażymy na oleju cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy 1 łyżkę ziół prowansalskich. Mieszamy. Przesmażoną cebulę przekładamy do miski z papryką.

Krok 5: PRZESMAŻAMY ZIEMNIAKI

Na tej samej patelni skropionej odrobiną oleju układamy ziemniaki – tak, by przesmażyły się na złoty kolor wyłącznie z jednej strony i się nie rozpadły. Z wierzchu doprawiamy solą, pieprzem i 1 łyżką ziół prowansalskich. Przesmażone ziemniaki przekładamy do miski z papryką i cebulą.

Krok 6: PRZESMAŻAMY BOCZEK, OLIWKI I KAPARY

Połowę boczku pokrojonego w paski przesmażamy na patelni (drugą połowę odkładamy), na której wcześniej smażyliśmy warzywa. Gdy lekko się zarumieni, dodajemy oliwki i kapary. Mieszamy. Doprawiamy słodką i ostrą papryką. Ponownie mieszamy i chwilę podgrzewamy, aż smaki się połączą.

Krok 7: DODAJEMY PRZESMAŻONE WARZYWA

Do przesmażonego boczku, oliwek i kaparów dodajemy przesmażone wcześniej warzywa. Delikatnie mieszamy, by ziemniaki się nie rozpadły. Opcjonalnie: ponownie doprawiamy słodką i ostrą papryką. Podgrzewamy chwilę, aż smaki się połączą.

Krok 8: PRZEKŁADAMY SKŁADNIKI DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO

Wszystkie składniki zapiekanki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy drugą połowę boczku pokrojonego w paski. Całość oprószamy 1 łyżką ziół prowansalskich i skrapiamy oliwą.

Krok 9: KROIMY I DOPRAWIAMY DORSZA

Filety z dorsza odsączamy na papierowym ręczniku i kroimy na grube kawałki. Z obu stron doprawiamy pieprzem, solą i słodką papryką i skrapiamy z obu stron oliwą. Wcieramy oliwę. Przyprawione kawałki dorsza układamy na wierzchu zapiekanki.

Krok 10: PIECZEMY ZAPIEKANKĘ

Zapiekankę pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Krok 11: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Koncentrat pomidorowy przesmażamy na tej samej patelni, na której smażyliśmy warzywa. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodajemy odrobinę wody, by rozrzedzić konsystencję sosu.

Krok 12: PODAJEMY ZAPIEKANKĘ

Gotową zapiekankę polewamy z wierzchu sosem pomidorowym. Dekorujemy oliwkami i natką pietruszki.

 

 

Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    1307 dni temu
    bomba!!!!!

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!