Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- naczynie żaroodporne
- garnek lub wkład do garnka do gotowania na parze
- ręcznik papierowy
Przygotuj wcześniej:
Filety z dorsza wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by nabrały temperatury pokojowej.
Krok 1: GOTUJEMY NA PARZE I KROIMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki w skórkach dokładnie myjemy, a następnie gotujemy na parze. Odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2: KROIMY WARZYWA
Cebulę, paprykę i wystudzone ziemniaki kroimy w bardzo grubą kostkę. Czosnek kroimy w plasterki.
Krok 3: PRZESMAŻAMY PAPRYKĘ Z CZOSNKIEM
Warzywa smażymy na oleju partiami na głębokiej patelni, zaczynając od papryki. Paprykę doprawiamy solą, pieprzem i 1 łyżką ziół prowansalskich. Dodajemy czosnek. Smażymy chwilę, tak by czosnek lekko się zeszklił, a papryka pozostała chrupiąca. Przesmażone przekładamy do miski.
Krok 4: PRZESMAŻAMY CEBULĘ
Na tej samej patelni smażymy na oleju cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy 1 łyżkę ziół prowansalskich. Mieszamy. Przesmażoną cebulę przekładamy do miski z papryką.
Krok 5: PRZESMAŻAMY ZIEMNIAKI
Na tej samej patelni skropionej odrobiną oleju układamy ziemniaki – tak, by przesmażyły się na złoty kolor wyłącznie z jednej strony i się nie rozpadły. Z wierzchu doprawiamy solą, pieprzem i 1 łyżką ziół prowansalskich. Przesmażone ziemniaki przekładamy do miski z papryką i cebulą.
Krok 6: PRZESMAŻAMY BOCZEK, OLIWKI I KAPARY
Połowę boczku pokrojonego w paski przesmażamy na patelni (drugą połowę odkładamy), na której wcześniej smażyliśmy warzywa. Gdy lekko się zarumieni, dodajemy oliwki i kapary. Mieszamy. Doprawiamy słodką i ostrą papryką. Ponownie mieszamy i chwilę podgrzewamy, aż smaki się połączą.
Krok 7: DODAJEMY PRZESMAŻONE WARZYWA
Do przesmażonego boczku, oliwek i kaparów dodajemy przesmażone wcześniej warzywa. Delikatnie mieszamy, by ziemniaki się nie rozpadły. Opcjonalnie: ponownie doprawiamy słodką i ostrą papryką. Podgrzewamy chwilę, aż smaki się połączą.
Krok 8: PRZEKŁADAMY SKŁADNIKI DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO
Wszystkie składniki zapiekanki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy drugą połowę boczku pokrojonego w paski. Całość oprószamy 1 łyżką ziół prowansalskich i skrapiamy oliwą.
Krok 9: KROIMY I DOPRAWIAMY DORSZA
Filety z dorsza odsączamy na papierowym ręczniku i kroimy na grube kawałki. Z obu stron doprawiamy pieprzem, solą i słodką papryką i skrapiamy z obu stron oliwą. Wcieramy oliwę. Przyprawione kawałki dorsza układamy na wierzchu zapiekanki.
Krok 10: PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Zapiekankę pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Krok 11: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Koncentrat pomidorowy przesmażamy na tej samej patelni, na której smażyliśmy warzywa. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodajemy odrobinę wody, by rozrzedzić konsystencję sosu.
Krok 12: PODAJEMY ZAPIEKANKĘ
Gotową zapiekankę polewamy z wierzchu sosem pomidorowym. Dekorujemy oliwkami i natką pietruszki.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Warzywna zapiekanka z serem feta
Szukasz prostego i efektownego dania inspirowanego kuchnią grecką? Koniecznie przygotuj więc wg przepisu Kingi warzywną zapiekankę na spodzie z ciasta francuskiego!
Zapiekanka z dyni z chipsami z pietruszki
Wykorzystaj dynię, by przygotować oryginalną, sycącą zapiekankę, która sprawdzi się w roli obiadu dla całej rodziny. Z chipsami z pietruszki smakuje wyśmienicie!
Kolorowa zapiekanka
Kolorowa zapiekanka warzywna to doskonały pomysł na wartościowy i szybki obiad! Sprawdź przepis Karola Okrasy!
Zapiekanka wegańska ratatouille
Kolorowa i pyszna zapiekanka ratatouille udowadnia, że przepisy wegańskie nie są nudne. Spróbuj!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Makaron zapiekany z kalafiorem w sosie z mięsem mielonym
- Zupa marchwiowo-ziemniaczana z grzankami ziołowymi
- Zapiekanka szpinakowa z paluchem z oliwkami, salami i pieczarkami
- Zapiekanka ziemniaczana z łososiem
- Gołąbki z soczewicą i grzybami
- Klopsiki sojowe
- Zapiekanka ziemniaczana
- Makaron z pesto i kurczakiem – przepis
- Babka ziemniaczana z boczkiem
- Paella z owocami morza
- Kolorowa zapiekanka
- Wolno pieczona karkówka w przyprawach korzennych
- Babka ziemniaczana
- Indyk caprese
- Odwrócona tarta z kiełbasą
- Zabajone z owocami
- Jabłecznik
- Trzypoziomowe tosty (wieża kanapkowa)
- Biała kiełbasa z kapustą kiszoną
- Łupacz z salsą pomidorową
- Limes z mango i limonki
- Łosoś w sosie teriyaki z warzywami na parze
- Sernik z marakują
- Owocowy róg obfitości z lodami waniliowymi
- Karmelizowana brukselka
- Koreański dosirak – ryż z przystawkami w pudełku
- Biszkopt szpinakowo-bazyliowy z musem malinowo-jogurtowym
- Biszkopt z masą śmietanową i galaretką
- Minitortille cynamonowe z 2 słodkimi sosami
- Faszerowane papryki na Halloween
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
1307 dni temu
bomba!!!!!
odpowiedz