Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o drobnych oczkach
- młynek do kawy
- naczynia żaroodporne do zapiekania
- sitko
- piekarnik rozgrzany do temperatury 185-190°C
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ – WYBIERZ SWÓJ SPOSÓB
KRUSZONKA KLASYCZNA
Mąkę pszenną łączymy w misce z cukrem pudrem. Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż na pół. Nasiona wyjmujemy tępą stroną noża i dodajemy do mąki.
Całość wyrabiamy, aż składniki połączą się w drobne okruszki i większe grudki. Wstawiamy do lodówki na ok. 20 minut.
KRUSZONKA WEGAŃSKA
Mąkę łączymy w misce z cukrem trzcinowym zmielonym za pomocą młynka do kawy. Dodajemy płatki jaglane i margarynę pokrojoną w kostkę. Całość wyrabiamy, aż składniki połączą się w drobne okruszki i większe grudki. Wstawiamy do lodówki na ok. 20 minut.
KRUSZONKA MIGDAŁOWA
Mąkę łączymy w misce z cukrem pudrem. Dodajemy zmielone migdały (lub mączkę migdałową) i skórkę otartą z pomarańczy. Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Całość wyrabiamy, aż składniki połączą się w drobne okruszki i większe grudki. Wstawiamy do lodówki na ok. 20 minut.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY OWOCE POD KRUSZONKĄ – WYBIERZ SWÓJ SPOSÓB
BRZOSKWINIE POD KLASYCZNĄ KRUSZONKĄ
Na suchej, dobrze rozgrzanej patelni karmelizujemy cukier. Gdy się rozpuści i nabierze złotego koloru, dodajemy brzoskwinie pokrojone w cząstki. Karmelizujemy ok. 5-7 minut, aż owoce delikatnie zmiękną.
Skarmelizowane brzoskwinie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Z wierzchu posypujemy kruszonką tak, by w całości przykryła owoce. Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 185-190°C. Kruszonka powinna nabrać ładnego złotego koloru.
MALINY POD WEGAŃSKĄ KRUSZONKĄ
Maliny przekładamy do naczynia żaroodpornego (nie karmelizujemy) i posypujemy z wierzchu migdałową kruszonką tak, by w całości przykryła owoce. Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 185-190°C. Kruszonka powinna nabrać ładnego złotego koloru.
Upieczone owoce pod kruszonką posypujemy cukrem pudrem przesianym przez sitko. Dekorujemy świeżymi malinami i listkami świeżej mięty.
ŚLIWKI POD MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ
Na suchej, dobrze rozgrzanej patelni karmelizujemy cukier. Gdy się rozpuści i nabierze złotego koloru, dodajemy śliwki pokrojone w cząstki. Karmelizujemy ok. 5-7 minut, aż owoce delikatnie zmiękną. Dodajemy cynamon. Mieszamy.
Skarmelizowane śliwki przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy z wierzchu migdałową kruszonką tak, by w całości przykryła owoce. Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 185-190°C. Kruszonka powinna nabrać ładnego złotego koloru.
Zobacz podobne
przepisy
Owoce z kruszonką owsianą
Łatwy i pyszny deser, a do tego od Karola Okrasy! Wypróbuj przepis na owoce pod kruszonką z płatków owsianych!
3 sposoby na desery w słoiku
Banoffee, cheesecake i pudding czekoladowy. Poznaj przepisy na desery szybkie i łatwe, a do tego bez pieczenia!
Ciasto śliwkowe z orzechami z nerkowca
Tarta na kruchym cieście ze śliwkowym nadzieniem – klasyk polskich wypieków, zwłaszcza późnym latem!
Crumble z serkiem mascarpone i malinami
Przepis na pyszny deser – crumble z serkiem mascarpone i malinami. To świetna propozycja zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Cynamonki z ciasta francuskiego – przepis
- Zapiekane enchiladas z farszem z mięsa mielonego i mango
- 3 sposoby na winegret
- Dwa sposoby na truskawki i białą czekoladę
- Trufle dyniowe z białą czekoladą
- 3 sposoby na chutney jabłkowy
- Domowy chleb tostowy z masłem orzechowym i bananami
- Panini na dwa sposoby – przepis
- Wielkanocna babka z pomelo
- 3 sposoby na kaszę pęczak
- Pieczona owsianka na 3 sposoby
- Kapuśniak z kiszonej kapusty na gęsinie
- 3 sposoby na wytrawne konfitury z pomidorów
- Ciasto na pizzę
- Pieczone frytki warzywne z dipem ziołowym
- Młoda kapusta duszona z kminkiem, pomidorami i klopsikami
- Dalgona coffee na 3 sposoby
- Kaszubski miodowy kuch
- Szynka w kapuście curry
- Batony czekoladowe z granatem
- Bezglutenowe krakersy z dipem z awokado
- Crostini z szynką i brzoskwiniami
- Crostini truskawkowe z kremem z orzechów nerkowca
- Sałatka z bazylią, jogurtem i smażonymi morelami
- Kaczka z karmelizowanymi pomarańczami i żurawinami
- Zimowa sałatka z fasolą, tofu i sosem jogurtowym
- Clafoutis z czereśniami
- Bowl z ryżem, łososiem i dressingiem limonkowym
- Fettuccine Alfredo – przepis na kultowy makaron
- Grillowane szaszłyki ze sznycli z ziemniakami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)