Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- formę do muffinów
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170-180°C
KROK 1: Przygotowujemy ciasto na tortille
Do miski przekładamy mąkę, sól, masło. Dolewamy stopniowo ciepłą wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta pierogowego. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30-40 minut.
KROK 2: Przygotowujemy nadzienie jabłkowe
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy syrop klonowy, karmelizujemy go przez moment i dodajemy jabłka. Podsmażamy owoce do momentu uzyskania złotego koloru. Od czasu do czasu mieszamy.
KROK 3: Pieczemy tortille
Blat posypujemy mąką. Ciasto wykładamy na blat. Rozwałkowujemy cienki placek. Wycinamy kółka o średnicy ok. 8-10 cm. Na rozgrzanej suchej patelni opiekamy minitortille. Pieczemy z obu stron do momentu pojawienia się brązowych plamek.
KROK 4: Doprawiamy nadzienie
Gdy jabłka są już złote, dodajemy masło, cynamon i kardamon.
KROK 5: Pieczemy tacos
Tortille smarujemy delikatnie syropem klonowym i oprószamy cynamonem, następnie umieszczamy w rowkach na odwrotnej stronie formy do muffinów. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170-180°C i pieczemy 8-10 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
KROK 6: Podajemy tacos
Następnie nakładamy farsz do tacos. Podajemy z kwaśną śmietaną lub lodami waniliowymi.
Zobacz podobne
przepisy
Szybkie tortille z salsą z brzoskwiń
Przygotuj pyszny obiad w jedną chwilę – szybkie tortille z salsą brzoskwiniową!
Chipsy z jabłek
Chipsy z jabłek to idealna przekąska na imprezę lub podczas oglądania filmu. Spróbuj koniecznie!
Podpłomyki z jabłkiem i wędzonym łososiem
Jak smakuje połączenie jabłka i łososia? Przygotuj naszą wersję podpłomyków i przekonaj się sam!
3 sposoby na chutney jabłkowy
Chutney to doskonały dodatek do mięs, ryb czy pieczonych warzyw – a Karol ma na niego aż trzy sposoby!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Chlebowa zapiekanka z mięsa mielonego
- Crumble z serkiem mascarpone i malinami
- Chrupiąca ryba z ananasem i warzywami
- Pierś kaczki zapiekana z kozim serem
- Ciasto "pszczółka" z orzechami włoskimi
- Mieszanka przyprawowa do grilla
- Smoothie truskawkowo-jabłkowe z miętą
- Babeczki z jabłkami w kształcie róży
- Wrapy z szynką i mango
- Wegetariańskie maki sushi
- Owsianka z musem jabłkowym
- Ciastka francuskie z jabłkami
- Pasta z bakłażana i marchewki
- Tacos z jackfruitem w stylu carnitas
- Czekoladki z masłem orzechowym
- Regionalna kartoflanka
- Mazurek królewski
- Wegańska pizza z ziemniakami, białym sosem i pesto
- Dwa sposoby na ciasto milionera
- Amur – przepis na pikantne frytki rybne
- Biszkopt z brzoskwiniami i limonkowym skyrem
- Wegański lunchbox: kanapki z sałatką z ciecierzycy
- Herbata myśliwska
- Ciasto drożdżowe z figami i żurawiną
- Domowe ogórki małosolne
- Surówka z kalarepy
- Biszkoptowa rolada z kremem kawowym i mandarynkami
- Szaszłyki z krewetek po azjatycku
- Tort z kwiatami czarnego bzu i truskawkami
- Iberyjska sałatka z owocami morza
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
1485 dni temu
Dzień dobry, mam pytanie jak chce zrobic porcje bez syropu klonowego to mam podsmarzyc jablka na maśle? Jeśli tak to ile mam go dodać? Z góry dziękuje, Tosia
odpowiedz
1483 dni temu
Chcąc nadać większego smaku jabłkom, można użyć, zamiast syropu klonowego, np. 3 łyżki soku z cytryny, 1,5 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki cynamonu i 1 łyżka masła.