zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • formę do muffinów
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170-180°C

KROK 1: Przygotowujemy ciasto na tortille

Do miski przekładamy mąkę, sól, masło. Dolewamy stopniowo ciepłą wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta pierogowego. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30-40 minut.

KROK 2: Przygotowujemy nadzienie jabłkowe

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy syrop klonowy, karmelizujemy go przez moment i dodajemy jabłka. Podsmażamy owoce do momentu uzyskania złotego koloru. Od czasu do czasu mieszamy.

KROK 3: Pieczemy tortille

Blat posypujemy mąką. Ciasto wykładamy na blat. Rozwałkowujemy cienki placek. Wycinamy kółka o średnicy ok. 8-10 cm. Na rozgrzanej suchej patelni opiekamy minitortille. Pieczemy z obu stron do momentu pojawienia się brązowych plamek.

KROK 4: Doprawiamy nadzienie

Gdy jabłka są już złote, dodajemy masło, cynamon i kardamon.

KROK 5: Pieczemy tacos

Tortille smarujemy delikatnie syropem klonowym i oprószamy cynamonem, następnie umieszczamy w rowkach na odwrotnej stronie formy do muffinów. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170-180°C i pieczemy 8-10 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

KROK 6: Podajemy tacos

Następnie nakładamy farsz do tacos. Podajemy z kwaśną śmietaną lub lodami waniliowymi.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram