Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- moździerz (możesz także zrobić to w blenderze kielichowym)
- wyparzony słoik
- zakrętka do słoika
- tarka do sera
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Umyj dokładnie listki bazylii i osusz je. Czosnek obierz dokładnie z łupin i odłóż na bok.
KROK 2: ROZGNIATAMY SKŁADNIKI
Do moździerza włóż orzeszki oraz czosnek i rozgnieć wszystko na gładką masę. Po chwili dodaj także bazylię i wtłocz ją w masę.
KROK 3: DODAJEMY OLIWĘ
Gdy rozgniatana masa stanie się gładka, zacznij powoli dodawać oliwę. Pesto powinno zacząć robić się kremowe.
KROK 4: DODAJEMY PARMEZAN
Zetrzyj na tarce parmezan i zacznij powoli wtłaczać go do kremowej masy.
KROK 5: DOPRAWIAMY PESTO
Gdy parmezan całkiem połączy się z resztą składników, możesz przyprawić pesto solą oraz pieprzem i wymieszać.
KROK 6: PRZEKŁADAMY PESTO DO SŁOIKA
Gotowe, aromatyczne pesto przełóż do słoika. Polej wierzch odrobiną oliwy, aby zapobiec utlenianiu się zielonego barwnika.
Zobacz podobne
przepisy
Włoskie bułeczki z bazylią i suszonymi pomidorami
Pachnące, wytrawne pieczywo na bazie drożdży. Idealne jako przystawka, dodatek do dań lub imprezowa przekąska.
Pesto paprykowo-pomarańczowe, pachnące bazylią
Prawdziwy zastrzyk witaminy C (papryka jako jedno z niewielu warzyw nie traci jej podczas gotowania). Dla mnie to też niezwykła dawka pozytywnej energii na dalszą część dnia. Połączyłam pieczoną paprykę, pomarańcze i zioła (bazylię i pietruszkę). Do tego kremowy serek ricotta i makaron pełnoziarnisty. Czego chcieć więcej? Polecam!
Pesto eggs – jajka sadzone na domowym pesto
Pesto eggs, czyli śniadanie, które zyskało wielką popularność na platformie TikTok! To pyszne i aromatyczne danie, które idealnie sprawdzi się w leniwy sobotni lub niedzielny poranek.
Bazyliowy dressing z orzechami włoskimi
Bazylia i orzechy to połączenie, które tworzy aromatyczny dressing. Zobacz, jak go przygotować w 2 minuty!
Co to jest pesto?
Co to jest pesto? Pesto to sos przygotowywany z różnych składników (najczęściej z oliwy, sera, orzechów i ziół), który powstaje poprzez rozgniecenie ich na gładką pastę. Najbardziej znanym i lubianym rodzajem pesto jest wersja alla Genovese przyrządzana z bazylii, czyli bohater dzisiejszego artykułu, ale wariantów tej pysznej pasty jest o wiele więcej. Rodzaje pesto dzieli się wedle kolorystyki na pesto czerwone (rosso) i zielone (verde).
Podstawowa wersja czerwonego pesto przyrządzana jest z suszonych pomidorów i migdałów, do których dodaje się oliwę i ser. Z kolei zielone pesto przygotowuje się z różnych rodzajów ziół np. kolendry, rukoli, pietruszki, a nawet liści rzodkiewki, chociaż to pesto z bazylii jest tym najbardziej lubianym.
Historia cieszącego się sławą i uznaniem pesto alla Genovese sięga kilku wieków wstecz. Pierwsze pesto z bazylii najprawdopodobniej powstało w mieście Genua, mieszczącego się w regionie Ligurii, który słynie z uprawy bazylii oraz bujnej roślinności. Początkowo pesto przyrządzano w marmurowych moździerzach, a dopiero z biegiem lat zaczęto przyrządzać je w blenderach i innych sprzętach elektronicznych.
Pesto z początku były mało znane, jednakże za sprawą żeglarzy, którzy zabierali je na wyprawy morskie jako lekarstwo na szkorbut, szybko zyskało międzynarodową sławę. Obecnie ten rodzaj pesto można spotkać w wielu restauracjach na całym świecie, a jego liczne odmiany wkradły się do innych rodzajów kuchni, w tym naszej polskiej.
Domowe włoskie pesto bazyliowe – przepis podstawowy
Pesto z dodatkiem liści bazylii to niezwykle prosty i szybki sposób na udany posiłek. Wystarczy, że połączysz pesto bazyliowe z ulubionym makaronem i pyszny obiad gotowy! Nasz przepis na pesto ze świeżymi listkami bazylii może stać się idealnym uzupełnieniem Twojego obiadu, jeśli tylko zastosujesz się do kilku naszych wskazówek. Jak zrobić mistrzowskie domowe pesto? Już podpowiadamy!
Do przyrządzenia pesto z naszego przepisu wybierz świeże składniki wysokiej jakości. Najlepsze pesto przygotujesz na bazie bazylii prosto z krzaczka, na przykład przyniesionej do domu z Lidla. Świeże, dorodne listki nadaję pesto intensywny smak.
W oryginalnym przepisie na pesto z bazylii znajdziesz dość drogie, ale niezwykle smaczne orzeszki piniowe, które rosną tylko w rejonie basenu Morza Śródziemnego i Morza Czarnego. Małe orzeszki rosnące na sośnie są nie tylko trudno dostępne, ale także niełatwe w pozyskaniu, stąd też bierze się ich cena. Smak tych orzechów jest dość charakterystyczny i niełatwy do podrobienia, ale jeśli masz ochotę, możesz wymienić je na inne orzechy np. migdały, laskowe, włoskie lub pestki słonecznika.
Pesto z bazylii z naszego przepisu zawiera także parmezan, który nadaje pesto głębi i słoności. W niektórych regionach Włoch do pesto używa się mieszanki parmezanu i Pecorino Romano, co czyni pesto bardziej delikatnym. Wybierając parmezan do swojego sosu, postaw na oryginalny włoski produkt z oznaczeniem DOP, który pozwoli Ci zachować właściwy smak pesto.
Zadbaj także o jakość używanej oliwy — wybierz tę z pierwszego tłoczenia, najlepiej włoską oliwę z oliwek. Jeśli nie masz dostępu do oliwy, możesz użyć innego rodzaju oleju nienasyconego np. lnianego lub orzechowego. Użycie innego rodzaju tłuszczu z pewnością zmieni smak samego pesto, dlatego warto najpierw przetestować go na mniejszej ilości składników.
Jak zrobić dobre pesto z bazylii?
Jak zrobić pesto, które będzie zachwycało swoim smakiem? To, jak zrobić pesto z bazylii jest niezwykle proste, o ile ma się do tego odpowiedni sprzęt, taki jak moździerz lub blender. W każdym włoskim domu cała procedura tego, jak się robi pesto, może się nieco od siebie różnić, ale w gruncie rzeczy kroki są bardzo powtarzalne.
Przygotowanie pesto bazyliowego należy rozpocząć od dokładnego oskubania gałązek bazylii z liści. Łodygi należy wyrzucić albo użyć do przyprawienia makaronu — nie dodaje się ich do pesto. Przygotowane listki należy umyć i osuszyć, a następnie przejść do przygotowywania reszty składników.
W pesto obowiązkowo musi znaleźć się czosnek, który dodaje paście charakteru i lekkiej pikantności. Czosnek rozgniata się w moździerzu wraz z wybranymi orzechami, a pod koniec ich ugniatania dodaje się bazylie. To bardzo ważne, żeby dodać listki dopiero pod koniec — w ten sposób zachowasz ich świeżość oraz bogactwo aromatów.
Dopiero gdy ze świeżych składników uda Ci się osiągnąć gładką masę, możesz przejść do wtłaczania tłuszcz. Powolne dodawanie pozwoli Ci przeprowadzić poprawną emulgację, czyniąc pesto kremowym. Pod sam koniec przyrządzania pesto dodaje się ser — im więcej go dodasz, tym bardziej słony będzie sos. Sprawdź poziom jego słoności, zanim dodasz ostatni element w postaci soli i pieprzu.
Jak zrobić idealne pesto bazyliowe, którego nie powstydziłaby się żadna włoska Nonna? To proste! Użyj do jego przygotowywania moździerza, najlepiej marmurowego. Powolne zgniatanie składników pozwoli Ci wydobyć z nich więcej smaku i aromatu. Tak przyrządzone pesto zamknij w szczelnym słoiku i zalej oliwą. Gwarantujemy, że obiad z jego udziałem będzie wprost nieziemski!
Zobacz wszystkie
przepisy
- TRADYCYJNY MAJONEZ
- Fasolka z żurawinowo-ziołowym masłem
- Japońska kanapka onigirazu
- Nowojorskie bajgle z łososiem z równoległego uniwersum
- Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
- Musli z gotowanymi gruszkami i ze skyrem
- Sos teriyaki
- Ryba po japońsku
- Chlebek puccia z salami i sałatką z bazylii
- Pastrami z warzywami
- Kopytka z dyni
- Karp smażony z sałatką ziemniaczaną
- Bulion rybny
- Quiche z nadzieniem szpinakowo-porowym z pomidorami
- Jak zrobić klasyczne pesto z bazylii?
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)