zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj wcześniej:

Zalej fasolę zimną wodą i namaczaj ok. 12 godzin, a następnie ugotuj. Przygotuj mięsny wywar na kaczych udkach. Ugotuj lub upiecz buraczki w skórce.

Krok 1: Smażymy warzywa

Pokrojone w kostkę warzywa – seler i marchewkę – podsmażamy w garnku na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy, aż się zeszkli.

Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i dodajemy grubo pokrojoną kapustę. Całość gotujemy przez kilka minut.

Krok 2: Gotujemy i podajemy barszcz

Warzywa zalewamy wywarem. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, fasolę, porwane na mniejsze kawałki mięso z kaczych udek oraz pokrojone w kostkę buraki. Całość doprawiamy octem i cukrem i gotujemy chwilę na wolnym ogniu.

Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, sól oraz pieprz. Barszcz zagotowujemy i odstawiamy.

Podajemy w głębokim talerzu. Opcjonalnie dodajemy odrobinę śmietany.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    6 dni temu
    To nie jest barszcz ukraiński !

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram