
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej
Zalej fasolę zimną wodą i namaczaj ok. 12 godzin, a następnie ugotuj. Przygotuj mięsny wywar na kaczych udkach. Ugotuj (lub upiecz) i obierz buraki.
Krok 1: Smażymy warzywa
Pokrojone w kostkę warzywa – seler i marchewkę – podsmażamy w garnku na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy, aż się zeszkli.
Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i dodajemy grubo pokrojoną kapustę. Całość gotujemy przez kilka minut.
Krok 2: Gotujemy i podajemy barszcz
Warzywa zalewamy wywarem. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, fasolę, porwane na mniejsze kawałki mięso z kaczych udek oraz pokrojone w kostkę buraki. Całość doprawiamy octem i cukrem i gotujemy chwilę na wolnym ogniu.
Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, sól oraz pieprz. Barszcz zagotowujemy i odstawiamy.
Podajemy w głębokim talerzu. Opcjonalnie dodajemy odrobinę śmietany.
Zobacz podobne
przepisy
Barszcz czerwony z uszkami nadziewanymi suszonymi grzybami
Tradycyjna polska zupa z ręcznie lepionymi uszkami z delikatnego ciasta. Pyszny smak świąt, który możesz mieć na co dzień.

Barszcz
Szukasz sprawdzonego przepisu na barszcz? Wypróbuj nasz przepis na zupę, podaną z kwaśną śmietaną!

Barszcz na wędzonce zabielany
Uwielbiasz zupy? Ugotuj barszcz na wędzonce według przepisu Karola!

Różowa zupa buraczkowa
Podczas świąt wielkanocnych na stole również może pojawić się zupa buraczkowa! Na wędzonce, z dodatkiem białej kiełbasy i jajka!

Komentarze (4)
851 dni temu
Bardzo smaczny
odpowiedz
927 dni temu
To nie jest tradycyjny barszcz ukraiński. Wywar powinien być na żeberkach wieprzowych, dodatek pomidorow a nie koncentratu...
odpowiedz
1596 dni temu
BARDZO FAJNY PRZEPIS
odpowiedz
1670 dni temu
To nie jest barszcz ukraiński !
odpowiedz
zobacz wszystkie