zobacz film Barszcz ukraiński

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej

Zalej fasolę zimną wodą i namaczaj ok. 12 godzin, a następnie ugotuj. Przygotuj mięsny wywar na kaczych udkach. Ugotuj (lub upiecz) i obierz buraki.

Krok 1: Smażymy warzywa

Pokrojone w kostkę warzywa – seler i marchewkę – podsmażamy w garnku na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy, aż się zeszkli.

Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i dodajemy grubo pokrojoną kapustę. Całość gotujemy przez kilka minut.

Krok 2: Gotujemy i podajemy barszcz

Warzywa zalewamy wywarem. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, fasolę, porwane na mniejsze kawałki mięso z kaczych udek oraz pokrojone w kostkę buraki. Całość doprawiamy octem i cukrem i gotujemy chwilę na wolnym ogniu.

Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, sól oraz pieprz. Barszcz zagotowujemy i odstawiamy.

Podajemy w głębokim talerzu. Opcjonalnie dodajemy odrobinę śmietany.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    1387 dni temu
    Bardzo smaczny

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1463 dni temu
    To nie jest tradycyjny barszcz ukraiński. Wywar powinien być na żeberkach wieprzowych, dodatek pomidorow a nie koncentratu...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2132 dni temu
    BARDZO FAJNY PRZEPIS

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2206 dni temu
    To nie jest barszcz ukraiński !

    odpowiedz


Barszcz ukraiński w wydaniu Karola Okrasy

Barszcz ukraiński według przepisu Karola Okrasy to danie, które urzeka swoją głębią smaku i wyjątkową esencjonalnością. Jego sekret tkwi w wykorzystaniu kaczych udek oraz dodaniu mięsa do wywaru, które nadają mu głębi, chociaż nie spotka się ich w przepisie na prawdziwy, tradycyjny barszcz ukraiński z Podola. Przygotowany na wywarze mięsnym, barszcz czerwony ukraiński według tytułowego przepisu wyróżnia się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale i pięknym wyglądem.

Kluczowym elementem przepisu na Karola Okrasy jest nie tylko bulion, ale także dodatek kapusty i fasoli, dzięki czemu zupa jest bardziej sycąca i treściwa. Barszcz ukraiński z fasolą i kapustą jest gotowany z użyciem selera, marchewki, cebuli, a także koncentratu pomidorowego, co jeszcze bardziej intensyfikuje jego smak, czyniąc co wielowymiarowym. Proces przygotowania jest starannie rozplanowany – od namaczania i gotowania fasoli, przez podsmażanie warzyw, aż po powolne gotowanie zupy z dodatkiem buraków i przypraw. Czosnek dodawany na końcu wzmacnia aromat i smak zupy, czyniąc ją jeszcze bardziej wyjątkową.

Przepis Karola Okrasy różni się od klasycznego barszczu ukraińskiego nie tylko użyciem kaczych udek, ale także sposobem przygotowania. Klasyczny barszcz zazwyczaj nie zawiera tak bogatej gamy mięsnych dodatków, a jego podstawą jest prostszy wywar warzywny. Dodatek octu winnego nadaje zupie wyrazisty smak, który równoważy słodycz i ziemistość buraków, wzmacnia także jej kolor. Fani sytych, pożywnych zup o intensywnym smaku muszą koniecznie wypróbować ten przepis!

Przepis na barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński to zupa o długiej i bogatej historii, sięgającej XVI-wiecznej Ukrainy i chłopskiej ludności. Przepis na barszcz ukraiński tradycyjny szybko stał się popularny w innych krajach Europy Wschodniej, w tym w Polsce. Zupa ta jest jednym z filarów ukraińskiej kuchni i symbolizuje tamtejszą tradycję kulinarną. Historia barszczu ukraińskiego jest na tyle ważna, że Ukraina starała się o wpisanie kultury jego przygotowywania na listę dziedzictwa UNESCO.

Klasyczny, prosty przepis na barszcz ukraiński zawiera różnorodne warzywa, takie jak buraki, kapusta, marchew, seler oraz cebula. W zależności od regionu przepisy mogą się od siebie różnić, głównie dodatkami — w regionie kijowskim można spotkać barszcz z rybą, a na południu kraju z dodatkiem ziół i przypraw stosowanych w kuchni arabskiej. W tradycyjnym przepisie próżno szukać mięsa, gdyż zupa ta pierwotnie była prostym, postnym daniem wiejskim. Jednak współczesne wariacje często zawierają zarówno mięso, jak i grzyby, wędzoną śliwkę lub gruszkę oraz śmietanę.

Jednym z charakterystycznych składników barszczu ukraińskiego jest biała fasola oraz buraki, które nadają zupie jej charakterystyczny smak. W przepisie na barszcz ukraiński znaleźć można także kapustę, pomidory, a nawet ziemniaki czy brukselkę. Samo jego przygotowanie jest proste, ale wymaga czasu na przygotowanie poszczególnych składników, takich jak namaczanie fasoli czy gotowanie buraków. Ważnym elementem jest również dodatek octu oraz cukru, które balansują smak zupy oraz zapobiegają odbarwieniu zupy.

W kuchniach z całego świata spotkać można różne wariacje na jego temat — od wersji z mięsem po bardziej egzotyczne dodatki regionalne. Niezależnie od modyfikacji, nie może w nim zabraknąć buraków i fasoli, które stanowią podstawę smaku tej zupy. Przepis na barszcz ukraiński może być dostosowywany do indywidualnych upodobań, co sprawia, że każdy kucharz może stworzyć własną wersję tej pysznej potrawy. Dzięki swojej uniwersalności i bogatemu smakowi, barszcz ukraiński zdobył uznanie na całym świecie i jada się go dziś zarówno w domach, barach, jak i ekskluzywnych restauracjach.

Zobacz, jak zrobić barszcz ukraiński

Jak zrobić barszcz ukraiński? Aby zrobić dobry barszcz ukraiński, należy zacząć od wyboru odpowiednich, świeżych składników. Najważniejszymi z nich są buraki, które nadają zupie charakterystyczny kolor i smak, no i rzecz jasna — czynią ją barszczem. Powinny być świeże, jędrne i soczyste.

Kolejne kluczowe składniki to biała fasola, kapusta, marchew, seler, cebula i czosnek. Ważne jest, aby fasolę namoczyć wcześniej przez około 12 godzin, co sprawi, że będzie łatwiejsza do strawienia. Jeśli przyrządzasz wersję na szybko, możesz pokusić się o dodanie do zupy białej fasoli konserwowej. Trzeba jednak pamiętać o dokładnym jej opłukaniu. Oprócz warzyw, w wielu przepisach, w tym w wersji Karola Okrasy, spotkać można także mięso – np. kacze udka, które nadają zupie głębi. Do barszczu można wykorzystać także mięso wieprzowe, a w wersji bardziej lekkostrawnej — indyka.

Kluczowym elementem tego, jak ugotować barszcz ukraiński, jest bulion, który może być przygotowany na bazie różnego rodzaju mięsa lub warzyw czy ryb. Bulion powinien być dobrze wyważony i pełen smaku. Warzywa do jego przygotowania kupisz oczywiście na Ryneczku Lidla. Do bulionu warto dodać liście laurowe i ziele angielskie, które wzmocnią jego aromat. Wszystkie składniki zebrane? Czas przejść do tego, jak krok po roku się robi barszcz ukraiński. Warto znać kilka trików, które ułatwią całą procedurę i sprawią, że barszcz zachowa swój piękny kolor.

Podsmażanie warzyw na początku, zwłaszcza cebuli, selera i marchwi, wydobędzie z nich naturalną słodycz i wzmocni ich aromat. Dodanie koncentratu pomidorowego podczas smażenia również wzbogaci smak zupy. Buraki najlepiej piec lub gotować oddzielnie przed dodaniem do zupy, co pomaga zachować ich intensywny kolor. Kluczowe jest także namoczenie fasoli przed dodaniem do zupy — dzięki temu barszcz nie będzie lżej strawny.

Doprawienie barszczu to kolejny ważny krok. Jakie przyprawy pasują do barszczu ukraińskiego? Oprócz soli i pieprzu warto dodać ocet i cukier, które balansują słodko-kwaśny smak zupy. Najlepiej wybrać tu delikatny ocet — jabłkowy lub winny, ponieważ klasyczny ocet spirytusowy może zdominować smak zupy. Kluczem do sukcesu jest staranne przygotowanie wszystkich składników oraz odpowiednie ich doprawienie. Do barszczu można dodać odrobinę kminku, koper lub inne zioła.

Aby stworzyć własną wersję barszczu ukraińskiego, można eksperymentować z różnymi dodatkami. Zamiast tradycyjnej białej fasoli, można użyć ciecierzycy czy soczewicy, a do wywaru wrzucić kilka wędzonych śliwek, gruszek lub jabłek. Równie pysznie barszcz smakować będzie z dodatkiem grzybów, które nadadzą mu wyrazisty aromat. Można także wykorzystać różne rodzaje mięsa, takie jak wołowina czy jagnięcina, aby wzbogacić smak bulionu.

Jak zabielić barszcz ukraiński? Najlepiej użyć do tego kwaśnej śmietany. Śmietanę należy dodawać bezpośrednio do talerza tuż przed podaniem, aby uniknąć zważenia się w gorącej zupie, co pozwoli zachować jej gładkość i estetyczny wygląd. Można także zahartować ją i dodać do lekko wystudzonej zupy — wybór należy do Ciebie!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!