zobacz film Barszcz ukraiński

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej

Zalej fasolę zimną wodą i namaczaj ok. 12 godzin, a następnie ugotuj. Przygotuj mięsny wywar na kaczych udkach. Ugotuj (lub upiecz) i obierz buraki.

Krok 1: Smażymy warzywa

Pokrojone w kostkę warzywa – seler i marchewkę – podsmażamy w garnku na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy, aż się zeszkli.

Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i dodajemy grubo pokrojoną kapustę. Całość gotujemy przez kilka minut.

Krok 2: Gotujemy i podajemy barszcz

Warzywa zalewamy wywarem. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, fasolę, porwane na mniejsze kawałki mięso z kaczych udek oraz pokrojone w kostkę buraki. Całość doprawiamy octem i cukrem i gotujemy chwilę na wolnym ogniu.

Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, sól oraz pieprz. Barszcz zagotowujemy i odstawiamy.

Podajemy w głębokim talerzu. Opcjonalnie dodajemy odrobinę śmietany.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    1179 dni temu
    Bardzo smaczny

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1255 dni temu
    To nie jest tradycyjny barszcz ukraiński. Wywar powinien być na żeberkach wieprzowych, dodatek pomidorow a nie koncentratu...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1924 dni temu
    BARDZO FAJNY PRZEPIS

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1998 dni temu
    To nie jest barszcz ukraiński !

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!