Barszcz
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Krok 1: Gotujemy wywar z warzyw i mięsa

Włoszczyznę oraz cebulę oczyszczamy, obieramy i kroimy w kostkę. Mięso myjemy, osuszamy, pozbawiamy ścięgien i przekładamy wraz z warzywami do garnka, zalewamy 2,5 litra zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia. Solimy i gotujemy pod przykryciem przez 1 godzinę.

Krok 2: Ścieramy warzywa

W międzyczasie buraki i marchew obieramy i ścieramy drobno na tarce. Pory oczyszczamy i kroimy w cienkie krążki. Boczek kroimy na małe kawałki.

Krok 3: Gotujemy barszcz

Mięso wyjmujemy z bulionu i kroimy na małe kawałki. Bulion przelewamy przez sito (warzyw nie wykorzystujemy już do zupy). Buraki, marchew i por podsmażamy z boczkiem w gorącym oleju przez 5-7 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, octem i przecierem pomidorowym, zalewamy bulionem. Dodajemy liście laurowe, mięso i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut. Doprawiamy do smaku i podajemy z kwaśną śmietaną i drobno posiekanym szczypiorkiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Gość Gość
    248 dni temu
    Do Wkurzonego : To jest nas dwóch, tez tu trafilem szukając patentu na kiszenie buraków ☺ Ponoć obierasz buraki i kroisz na kawałki, wkladasz do słoja, zalewasz przegotowaną ale ciepłą wodą, dodajesz piętkę zwykłego chleba i odstawiasz w cieple miejsce na kilka dni nie zamykając słoja a jedynie przykrywając np.pokrywką ,talerzykiem itp. .... Masz gotowy wsad do barszczu czerwonego. Nie wiem kiedy dodać czosnek ? Może juz podczas gotowania ? Wesołych Świat !

    odpowiedz

  • wkurzony wkurzony
    607 dni temu
    Szukam jak kisić buraki na barszcz a tu wchodzą mi jakies jaja....Do dupy z tym internetem...Ostatnio często mi się to zdarza...ze nie mogę czegos znaleźć

    odpowiedz

  • Gość Gość
    558 dni temu
    Tez sie wkurzylam- psiakrew
  • Gość Gość
    614 dni temu
    Wpisałem w Google: tradycyjny barszcz czerwony na zakwasie i wyskoczył Wasz wpis. Czy Wy umiecie czytać, czy sprawdzacie po jakich kluczach wyskakują Wasze wpisy? Nie zaśmiecajcie internetu. Szanujmy swój czas.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    614 dni temu
    Proponujemy wykorzystanie przepisu na barszcz czerwony na zakwasie Karola Okrasy - https://kuchnialidla.pl/product/barszcz-czerwony-z-uszkami-nadziewanymi-suszonymi-grzybami
  • Gość tak gotujut   ukrainskyj barszcz Gość tak gotujut ukrainskyj barszcz
    761 dni temu
    tak gotuiut ukrainsyij barszcz

    odpowiedz

  • Gość Gość
    806 dni temu
    to ma być barszcz z buraków a nie koncentratu z pomidorów ( CO ZA ŚWIŃSTWO )

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram