Barszcz
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Gotujemy wywar z warzyw i mięsa

Włoszczyznę oraz cebulę oczyszczamy, obieramy i kroimy w kostkę. Mięso myjemy, osuszamy, pozbawiamy ścięgien i przekładamy wraz z warzywami do garnka, zalewamy 2,5 litra zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia. Solimy i gotujemy pod przykryciem przez 1 godzinę.

Krok 2: Ścieramy warzywa

W międzyczasie buraki i marchew obieramy i ścieramy drobno na tarce. Pory oczyszczamy i kroimy w cienkie krążki. Boczek kroimy na małe kawałki.

Krok 3: Gotujemy barszcz

Mięso wyjmujemy z bulionu i kroimy na małe kawałki. Bulion przelewamy przez sito (warzyw nie wykorzystujemy już do zupy). Buraki, marchew i por podsmażamy z boczkiem w gorącym oleju przez 5-7 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, octem i przecierem pomidorowym, zalewamy bulionem. Dodajemy liście laurowe, mięso i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut. Doprawiamy do smaku i podajemy z kwaśną śmietaną i drobno posiekanym szczypiorkiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • Joseph Joseph
    1457 dni temu
    Please advise what Italian 400g is in your recipe for BARSZCZ is. Please for any info will be appreciated. Also, I'm enjoying your channel. Thanks, Joe.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1457 dni temu
    Joseph, "włoszczyzna" is a veggie portion (carrot, parsley and green parsley, celery, leek). It's a elementary ingredient we use to prepare a base of soup, including "barszcz" :)
  • Gość Gość
    1806 dni temu
    Fajnie że mogę znaleźć różne strony z przepisami i je poprawiać Polecam Magda Gessler

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2546 dni temu
    Do Wkurzonego : To jest nas dwóch, tez tu trafilem szukając patentu na kiszenie buraków ☺ Ponoć obierasz buraki i kroisz na kawałki, wkladasz do słoja, zalewasz przegotowaną ale ciepłą wodą, dodajesz piętkę zwykłego chleba i odstawiasz w cieple miejsce na kilka dni nie zamykając słoja a jedynie przykrywając np.pokrywką ,talerzykiem itp. .... Masz gotowy wsad do barszczu czerwonego. Nie wiem kiedy dodać czosnek ? Może juz podczas gotowania ? Wesołych Świat !

    odpowiedz

  • wkurzony wkurzony
    2905 dni temu
    Szukam jak kisić buraki na barszcz a tu wchodzą mi jakies jaja....Do dupy z tym internetem...Ostatnio często mi się to zdarza...ze nie mogę czegos znaleźć

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2856 dni temu
    Tez sie wkurzylam- psiakrew
  • Gość Gość
    2913 dni temu
    Wpisałem w Google: tradycyjny barszcz czerwony na zakwasie i wyskoczył Wasz wpis. Czy Wy umiecie czytać, czy sprawdzacie po jakich kluczach wyskakują Wasze wpisy? Nie zaśmiecajcie internetu. Szanujmy swój czas.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2913 dni temu
    Proponujemy wykorzystanie przepisu na barszcz czerwony na zakwasie Karola Okrasy - https://kuchnialidla.pl/barszcz-czerwony-z-uszkami-nadziewanymi-suszonymi-grzybami
  • Gość tak gotujut   ukrainskyj barszcz Gość tak gotujut ukrainskyj barszcz
    3060 dni temu
    tak gotuiut ukrainsyij barszcz

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3105 dni temu
    to ma być barszcz z buraków a nie koncentratu z pomidorów ( CO ZA ŚWIŃSTWO )

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!