Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Gotujemy wywar z warzyw i mięsa
Włoszczyznę oraz cebulę oczyszczamy, obieramy i kroimy w kostkę. Mięso myjemy, osuszamy, pozbawiamy ścięgien i przekładamy wraz z warzywami do garnka, zalewamy 2,5 litra zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia. Solimy i gotujemy pod przykryciem przez 1 godzinę.
Krok 2: Ścieramy warzywa
W międzyczasie buraki i marchew obieramy i ścieramy drobno na tarce. Pory oczyszczamy i kroimy w cienkie krążki. Boczek kroimy na małe kawałki.
Krok 3: Gotujemy barszcz
Mięso wyjmujemy z bulionu i kroimy na małe kawałki. Bulion przelewamy przez sito (warzyw nie wykorzystujemy już do zupy). Buraki, marchew i por podsmażamy z boczkiem w gorącym oleju przez 5-7 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, octem i przecierem pomidorowym, zalewamy bulionem. Dodajemy liście laurowe, mięso i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut. Doprawiamy do smaku i podajemy z kwaśną śmietaną i drobno posiekanym szczypiorkiem.
Zobacz podobne
przepisy
Barszcz biały z kiełbasą
Wyrazista, chrzanowa zupa z dodatkiem kiełbasy. Przepis, który czerpie pełnymi garściami z tradycji kuchni polskiej.
Wigilijna zupa grzybowa – przepis
Przygotuj zupę grzybową, która smakuje jak w świąteczny wieczór u babci!
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
Tradycyjna polska zupa z ręcznie lepionymi uszkami z delikatnego ciasta. Pyszny smak świąt, który możesz mieć na co dzień.
Barszcz z uszkami
Nie ma Świąt bez barszczu! Zainspiruj się przepisem Elisabeth Dudy na barszcz z uszkami!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Przekąski sylwestrowe
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Ciasto na pierogi
- Pierniki
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Golonka pieczona po bawarsku
- Wigilijny makowiec
- Błyskawiczne pierniczki
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Sernik krakowski
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Świąteczne pierniczki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (10)
1468 dni temu
Please advise what Italian 400g is in your recipe for BARSZCZ is. Please for any info will be appreciated. Also, I'm enjoying your channel. Thanks, Joe.
odpowiedz
1468 dni temu
Joseph, "włoszczyzna" is a veggie portion (carrot, parsley and green parsley, celery, leek). It's a elementary ingredient we use to prepare a base of soup, including "barszcz" :)
1816 dni temu
Fajnie że mogę znaleźć różne strony z przepisami i je poprawiać Polecam Magda Gessler
odpowiedz
2557 dni temu
Do Wkurzonego : To jest nas dwóch, tez tu trafilem szukając patentu na kiszenie buraków ☺ Ponoć obierasz buraki i kroisz na kawałki, wkladasz do słoja, zalewasz przegotowaną ale ciepłą wodą, dodajesz piętkę zwykłego chleba i odstawiasz w cieple miejsce na kilka dni nie zamykając słoja a jedynie przykrywając np.pokrywką ,talerzykiem itp. .... Masz gotowy wsad do barszczu czerwonego. Nie wiem kiedy dodać czosnek ? Może juz podczas gotowania ? Wesołych Świat !
odpowiedz
2916 dni temu
Szukam jak kisić buraki na barszcz a tu wchodzą mi jakies jaja....Do dupy z tym internetem...Ostatnio często mi się to zdarza...ze nie mogę czegos znaleźć
odpowiedz
2867 dni temu
Tez sie wkurzylam- psiakrew
2924 dni temu
Wpisałem w Google: tradycyjny barszcz czerwony na zakwasie i wyskoczył Wasz wpis. Czy Wy umiecie czytać, czy sprawdzacie po jakich kluczach wyskakują Wasze wpisy? Nie zaśmiecajcie internetu. Szanujmy swój czas.
odpowiedz
2923 dni temu
Proponujemy wykorzystanie przepisu na barszcz czerwony na zakwasie Karola Okrasy - https://kuchnialidla.pl/barszcz-czerwony-z-uszkami-nadziewanymi-suszonymi-grzybami
3070 dni temu
tak gotuiut ukrainsyij barszcz
odpowiedz
3115 dni temu
to ma być barszcz z buraków a nie koncentratu z pomidorów ( CO ZA ŚWIŃSTWO )
odpowiedz