Szakszuka z burakami

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Buraki włóż do naczynia żaroodpornego, przykryj pokrywką i piecz ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C. Ostudź i obierz.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZESMAŻAMY BURAKI I CIECIERZYCĘ

Buraki pokrojone w kostkę i odsączoną z zalewy ciecierzycę smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie. Doprawiamy solą i pieprzem.

KROK 2: SADZIMY JAJKA

W warzywnej masie robimy miejsce na 3 jajka, które następnie wbijamy na patelnię. Na wierzch kruszymy ser feta. Całość przykrywamy pokrywką i smażymy na małym ogniu, aż białko jaj się zetnie. Żółtka jaj powinny pozostać płynne. 

KROK 3: PODAJEMY SZAKSZUKĘ

Przed podaniem oprószamy jajka solą i pieprzem. Szakszukę dekorujemy z wierzchu listkami świeżej mięty lub innymi ulubionymi ziołami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    45 dni temu
    Zrobiłam. Przepychota!

    odpowiedz

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!