Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Buraki włóż do naczynia żaroodpornego, przykryj pokrywką i piecz ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C. Ostudź i obierz.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZESMAŻAMY BURAKI I CIECIERZYCĘ
Buraki pokrojone w kostkę i odsączoną z zalewy ciecierzycę smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie. Doprawiamy solą i pieprzem.
KROK 2: SADZIMY JAJKA
W warzywnej masie robimy miejsce na 3 jajka, które następnie wbijamy na patelnię. Na wierzch kruszymy ser feta. Całość przykrywamy pokrywką i smażymy na małym ogniu, aż białko jaj się zetnie. Żółtka jaj powinny pozostać płynne.
KROK 3: PODAJEMY SZAKSZUKĘ
Przed podaniem oprószamy jajka solą i pieprzem. Szakszukę dekorujemy z wierzchu listkami świeżej mięty lub innymi ulubionymi ziołami.
Zobacz podobne
przepisy
Śniadanie na słodko: budyń jaglany i kasza manna
Dwa sposoby na śniadaniowy bowl! Orzechowa kasza manna z owocami lub budyń jaglany z malinami – wypróbuj oba i wybierz swój ulubiony!
Szakszuka
Danie pochodzi z Tunezji, ale jest bardzo rozpowszechnione w kuchni Izraela. Jest to rodzaj potrawy składający się z podsmażonych, doprawionych warzyw i zwieńczonej jajkiem ze ściętym białkiem i płynnym żółtkiem. Idealny pomysł na rodzinne, weekendowe śniadanie. Poza tym ekspresowe w wykonaniu i bardzo sycące :)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Schab z bazylią i szynką szwarcwaldzką na peperonacie
- Lasagne z mozzarellą, dynią i suszonymi pomidorami
- Tiramisu ze śliwkami
- Zupa gulaszowa z młodą kapustą i pomidorami
- Orkiszowe pierogi ruskie
- Sznycle z indyka z kapustą i kumkwatem
- Zielona szakszuka
- Faszerowana ryba w galarecie
- Wegańskie ciasto à la panna cotta
- Zapiekane młode ziemniaki z jajkiem i mizerią
- Muffiny omletowe
- Pieczona owsianka à la brownie
- Tosty z awokado i jajkiem
- Szakszuka z kaszą pęczak
- Tabbouleh z kaszą z kalafiora
- Ciasto drożdżowe z nadzieniem marcepanowo-czekoladowym
- Szaszłyki z halloumi
- Zupa jabłkowo-ziemniaczana
- Pieczone frytki warzywne z dipem ziołowym
- Tort bezowy z poziomkami
- Sorbet brzoskwiniowy z arbuzem
- Przecier ze świeżych owoców
- Kluski kładzione
- Zupa fasolowa z botwiną i młodymi ziemniakami
- Mango Margarita bez alkoholu
- Kisiel z owoców lasu
- Zapiekana polędwica wieprzowa na białej fasoli
- Sałatka z pomelo, burakiem i łososiem
- Faszerowane jajka koszyczki w trzech kolorach
- Ciasto z batatów i mango
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
1105 dni temu
Zrobiłam. Przepychota!
odpowiedz