Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Buraki włóż do naczynia żaroodpornego, przykryj pokrywką i piecz ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C. Ostudź i obierz.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZESMAŻAMY BURAKI I CIECIERZYCĘ
Buraki pokrojone w kostkę i odsączoną z zalewy ciecierzycę smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie. Doprawiamy solą i pieprzem.
KROK 2: SADZIMY JAJKA
W warzywnej masie robimy miejsce na 3 jajka, które następnie wbijamy na patelnię. Na wierzch kruszymy ser feta. Całość przykrywamy pokrywką i smażymy na małym ogniu, aż białko jaj się zetnie. Żółtka jaj powinny pozostać płynne.
KROK 3: PODAJEMY SZAKSZUKĘ
Przed podaniem oprószamy jajka solą i pieprzem. Szakszukę dekorujemy z wierzchu listkami świeżej mięty lub innymi ulubionymi ziołami.
Zobacz podobne
przepisy
Śniadanie na słodko: budyń jaglany i kasza manna
Dwa sposoby na śniadaniowy bowl! Orzechowa kasza manna z owocami lub budyń jaglany z malinami – wypróbuj oba i wybierz swój ulubiony!
Szakszuka
Danie pochodzi z Tunezji, ale jest bardzo rozpowszechnione w kuchni Izraela. Jest to rodzaj potrawy składający się z podsmażonych, doprawionych warzyw i zwieńczonej jajkiem ze ściętym białkiem i płynnym żółtkiem. Idealny pomysł na rodzinne, weekendowe śniadanie. Poza tym ekspresowe w wykonaniu i bardzo sycące :)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Ciasto na pierogi
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Pieczona ryba po grecku
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Świąteczne pierniczki
- Zupa grzybowa z makaronem
- Uszka z grzybami
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Sałatka gyros
- Kapusta z grochem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
1190 dni temu
Zrobiłam. Przepychota!
odpowiedz