
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Buraki włóż do naczynia żaroodpornego, przykryj pokrywką i piecz ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C. Ostudź i obierz.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZESMAŻAMY BURAKI I CIECIERZYCĘ
Buraki pokrojone w kostkę i odsączoną z zalewy ciecierzycę smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie. Doprawiamy solą i pieprzem.
KROK 2: SADZIMY JAJKA
W warzywnej masie robimy miejsce na 3 jajka, które następnie wbijamy na patelnię. Na wierzch kruszymy ser feta. Całość przykrywamy pokrywką i smażymy na małym ogniu, aż białko jaj się zetnie. Żółtka jaj powinny pozostać płynne.
KROK 3: PODAJEMY SZAKSZUKĘ
Przed podaniem oprószamy jajka solą i pieprzem. Szakszukę dekorujemy z wierzchu listkami świeżej mięty lub innymi ulubionymi ziołami.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Boczek pieczony
- Świąteczne pierniczki
- Pierniki
- Przekąski sylwestrowe
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Klasyczna sałatka grecka
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Domek z piernika
- Śledzie po kaszubsku
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pistacjowy sernik baskijski
- Nuggetsy z kurczaka
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
1498 dni temu
Zrobiłam. Przepychota!
Odpowiedz