zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Krok 1: Kroimy cebulę

Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę kroimy w pióra, przesmażamy.

Krok 2: Dodajemy pomidory

Do cebuli dodajemy passatę, kumin, drobno posiekaną papryczkę chili. Zmniejszamy ogień. Dodajemy masło i dusimy pod przykryciem kilka minut.

Chleb kroimy na kromki, polewamy oliwą z oliwek lub oliwą z suszonych pomidorów. Podpiekamy kilka minut w piekarniku. Do cebuli i pomidorów dodajemy odrobinę wody i doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 3: Dodajemy jajka

Mieszamy cebulę z pomidorami i na środku robimy miejsce dla jajek, odgarniając sos na bok. Wbijamy dwa jajka. Przykrywamy i czekamy, aż jajka się zetną. Posypujemy posiekaną młodą cebulką i szczypiorkiem. Podajemy z podpieczonym chlebem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • Gość2 Gość2
    4 dni temu
    PS Nie kombinujcie z niedodawaniem kuminu czyli kminu rzymskiego, bo danie nie będzie smakować jak szakszuka. Przepis Okrasy jest najbliższy oryginałowi z tych co widziałem w polskim necie. Różne Anie czy Makłowicze dodają papryki czy bakłażany, a nie o to chodzi w tym daniu. Czasem mniej znaczy więcej.

    odpowiedz

  • Gość2 Gość2
    4 dni temu
    Robię szakszukę przynajmniej raz na tydzień, najlepiej użyć pomidorów malinowych, albo zwykłych polskich i dodać szczyptę cukru, sparzone i obrane ze skórki, wtedy nie dodawać wody a ją odparować, jak nie ma czasu - pomidory z puszki też się nadadzą, jak zbyt luźne - zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej, zawsze dodaję jeszcze drobno pocięty czosnek do cebuli, na patelni masa pomidorowa powinna się bardzo delikatnie przypalić, tradycyjnie danie robi się w piecu w ceramicznym garnku, ważne to nie mieszać za dużo pomidorów na patelni, bo się zrobi papka jak u Okrasy, idealnie jak białko jest ścięte a żółtko płynne jak w jajku w koszulce, na patelni trudno jest wyczuć odpowiedni balans pomiędzy ścięciem jajka a przypaleniem pomidorów, w piecu łatwiej bo jajko się kładzie na gorącą potrawę zaraz po wyciągnięciu z pieca i zostawia na kilka minut

    odpowiedz

  • Gość Gość
    129 dni temu
    cos t wasza wyszukiwarka nie dziala wybralam nabial makaron itd i dlugos przygotowywania na 30 min a wyskakuje mi chleb 23 godziny

    odpowiedz

  • Kriss Kriss
    130 dni temu
    Przepis idealny sam w sobie , jestem zachwycony kuminem bo zawsze kojarzyłem go kminkiem którego nie lubię. Rodzina zachwycona brawo Panie Karolu

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    128 dni temu
    Kriss - bardzo się cieszymy! :)
  • Ula Ula
    383 dni temu
    Pycha, ja dodaje jeszcze podsmażona kiełbaskę .

    odpowiedz

  • Gość2 Gość2
    4 dni temu
    Profanacja
  • Cygan Cygan
    492 dni temu
    Znakomite! Kumin jest wyśmienity w połączeniu z pomidorami. Zrobiłem, Polecam.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram