
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Kroimy cebulę
Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę kroimy w pióra, przesmażamy.
Krok 2: Dodajemy pomidory
Do cebuli dodajemy pulpę, kumin, drobno posiekaną papryczkę chili. Zmniejszamy ogień. Dodajemy masło i dusimy pod przykryciem kilka minut.
Chleb kroimy na kromki, polewamy oliwą z oliwek lub oliwą z suszonych pomidorów. Podpiekamy kilka minut w piekarniku. Do cebuli i pomidorów dodajemy odrobinę wody i doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 3: Dodajemy jajka
Mieszamy cebulę z pomidorami i na środku robimy miejsce dla jajek, odgarniając sos na bok. Wbijamy dwa jajka. Przykrywamy i czekamy, aż jajka się zetną. Posypujemy posiekaną młodą cebulką i szczypiorkiem. Podajemy z podpieczonym chlebem.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa harira
Zupa w stylu marokańskim w interpretacji Karola Okrasy - niezapomniany rozgrzewający smak na chłodne dni!

Hummus i tagine z kurczakiem i morelami
Orientalna kuchnia zagości w Twoim domu – przepisy na prawdziwy humus i tagin czekają na Ciebie!

Kurczak tandoori
Kurczak w jogurtowej marynacie. Soczysty, wręcz kremowy, ale też pikantny dzięki odpowiednim przyprawom.

Kuskus z duszoną sałatą i kremem czosnkowym
Sałata rzymska smakuje wyśmienicie z nutą pomarańczy. Przygotuj ją z aromatycznym kuskusem i kremem czosnkowym.

Szakszuka – kilka słów o historii i pochodzeniu
Zacznijmy od wyjaśnienia, co to jest szakszuka. Otóż jest to proste danie, na które składają się jajka, sos pomidorowy oraz urzekający aromat przypraw. Szakszuka to typowa potrawa kuchni Bliskiego Wschodu oraz Afryki Północnej – choć w ostatnim czasie podbiła gusta Europejczyków. Wiele osób kojarzy szakszukę z jajkiem z Izraelem, gdzie stanowi ona przysmak pojawiający się zarówno w domach, jak i na ulicach Tel Awiwu. Warto jednak wiedzieć, że pochodzi ona z Maghrebu, a w Izraelu zawitała dopiero w połowie XX w. W krajach europejskich spopularyzowana została szakszuka na śniadanie, ale w obszarze, z którego się wywodzi, jada się ją przez cały dzień, nierzadko nawet jako wieczorny posiłek. Co ciekawe, dopuszczalna jest nawet szakszuka na obiad! W klasycznej odsłonie podaje się ją z arabskim puszystym pieczywem, z kolei my radzimy Ci sięgnąć po świeży chleb wiejski. W rzeczywistości jednak dobrze smakuje z dowolnym typem pieczywa. Ponadto w Afryce Północnej spotkasz się z jajkami podanymi w stożkowatym tadżinie, za to w Izraelu zjesz szakszukę prosto z malutkiej żeliwnej patelni.
Istnieją rozmaite przepisy na szakszukę różniące się w zależności od regionu. Najpowszechniejsza odsłona dania szakszuka zakłada użycie podsmażonej cebuli, czerwonej papryki, pomidorów i jajek. Choć możesz spotkać się także z wersją z dodatkiem oliwek, kiszonych cytryn, harissy, mielonej jagnięciny czy pikantnych kiełbasek merguez. Kluczowe przyprawy dodawane do sosu to kumin, kolendra, kminek oraz ostra papryka. Oryginalną szakszukę podaje się na patelni z dekoracją w postaci kleksa z gęstego jogurtu lub solankowego sera owczego. Nierzadko też posypuje się ją świeżymi ziołami takimi jak kolendra, mięta czy pietruszka, co zresztą bardzo polecamy!
Znasz już pochodzenie szakszuki, czas więc przyjrzeć się naszemu przepisowi. Sprawdź, jakie składniki do szakszuki proponujemy oraz poznaj sekrety jej przyrządzenia.
Najlepsza szakszuka – przepis Kuchni Lidla
Karol Okrasa radzi dodać do szakszuki passatę pomidorową. To szybkie rozwiązanie, które zaoszczędzi Ci pracy, a przy tym z pewnością nie zawiedzie Cię pod względem smaku. Możesz też przygotować szakszukę z pomidorami z puszki – czy to pokrojonymi, czy całymi. Wrzuć je po prostu na patelnię i pozostaw w formie takiej, jakiej znalazły się w puszce, ewentualnie wcześniej je zblenduj. Inna opcja na szakszukę bez passaty to użycie świeżych pomidorów. Uwaga – musisz je wcześniej sparzyć, aby pozbyć się skórki. Zanurzenie ich w gorącej wodzie Ci to ułatwi. Zapewniamy, że szakszuka z pomidorów z puszki, taka ze świeżych warzyw czy właśnie z passaty wymienionej w przepisie Karola zachwyci Cię smakiem.
Nasz przepis na szakszukę sugeruje użycie 2 jajek, ale jeśli chcesz przygotować większą porcję, np. dla całej rodziny, możesz dodać jeszcze 1 (przynajmniej) jajko. Przepis na szakszukę zakłada także użycie zwykłej, białej cebuli, ale świetnie smakuje również czerwona cebula. Nie rezygnuj z dymki – ma ona smak, który dodaje całości charakteru. W razie braku świeżej papryczki chili zastąp ją wersją w proszku.
Ile szakszuka ma kcal? Na stronie znajdziesz tabelę z dokładnie przedstawionymi składnikami odżywczymi. Dla przypomnienia wartość energetyczna na całego dania to 975,8 kcal, a 1 porcja zawiera 487,9 kcal. W zależności od doboru składników możesz przyrządzić własną szakszukę fit lub wręcz przeciwnie, dodać do niej składniki mięsne itd.
Jak zrobić szakszukę?
Omawiana przez nas szakszuka z pomidorami zakłada usmażenie jej na patelni. Najlepiej sprawdza się zdecydowanie wariant żeliwny, który uznaje się za odpowiedni do dań jednogarnkowych, ale w razie jej braku, wykorzystaj po prostu model, który posiadasz. Potrzebna Ci jest także pokrywka. Jednak osoby, które planują często przyrządzać szakszukę, mogą zaopatrzyć się w niewielką patelnię idealną na jedną porcję tego dania. Wówczas polecamy jeść ją prosto z patelni. W takiej odsłonie nie tylko fantastycznie smakuje, ale i wygląda! Tego typu naczynie przyda Ci się również do robienia omletów czy jajecznicy.
Co ciekawe, dobry pomysł to szakszuka z piekarnika. To świetna opcja dla kogoś nieposiadającego odpowiedniej patelni czy też obawiającego się smażonych potraw. Jak się robi szakszukę w takiej odsłonie? To bardzo proste – potrzebujesz jedynie naczynek żaroodpornych, dokładnie takich, jakich używa się do pieczenia omletów. Weź jednak pod uwagę, że wszystkie składniki poza jajkiem i tak musisz przyrządzić wstępnie na patelni. Następnie przełóż je do naczyń, a do każdego z nich wbij jajko. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 160°C na około 10 minut. Po tym czasie szakszuka w piekarniku powinna być gotowa!
Szakszuka – inne propozycje jej przyrządzenia
Jak zrobić szakszukę w nieco innej odsłonie? Najprostszy pomysł to dobór przypraw do szakszuki. Zgodnie ze wskazówkami Karola Okrasy możesz pozostać przy kminku. Nic jednak się nie stanie, jeśli skusisz się na wiele przypraw, np. tych, które wymieniliśmy wyżej – mamy tu na myśli kumin, kolendrę i ostrą paprykę. Trafione składniki szakszuki to również zielona papryka, cukinia, szpinak, fasolka czy marchewka, po które warto sięgnąć zwłaszcza latem i wiosną. Z kolei dodatki, które spisują się przez cały rok to ser feta czy ricotta.
Wyjątkowa propozycja to szakszuka bez pomidorów. Przygotujesz ją z użyciem innych warzyw, np. cukinii, cebuli, papryki oraz bakłażana. Smaż je na patelni, aż do momentu ich zmięknięcia. Dodaj przyprawy, po czym zrób niewielkie zagłębienia w warzywach i rozbij jajka do każdego z nich. Dalej postępuj dokładnie tak jak w naszym przepisie. To idealna szakszuka na kolację, obiad czy śniadanie – zatem dokładnie tak samo, jak wariant klasyczny. Większość prostych przepisów na szakszukę pozwala na dodanie do niej świeżego, posiekanego szczypiorku czy pietruszki.
Mamy nadzieję, że skorzystasz z naszego prostego przepisu na szakszukę. Nie obawiaj się eksperymentować z jej składnikami i przyprawami. Co więcej, zapoznaj się z innymi przepisami z Kuchni Lidla. Znajdziesz wśród nich wiele ciekawych pomysłów na przyrządzenie jajek i to nie tylko na śniadanie!
Zobacz przepisy
na lato
- Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
- Spaghetti carbonara
- Jajecznica na 3 sposoby
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Klasyczna sałatka grecka
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Kotlety jajeczne
- Sałatka cezar z sosem na bazie żółtek jaj
- Pasta pistacjowa z białą czekoladą
- Ekspresowe banoffee z mascarpone
- Sałatka z burratą i grillowanymi brzoskwiniami
- Makaron z zielonym pesto i dodatkami
- Sos tzatziki
- Sos śmietanowy – trafiony wybór do przeróżnych dań
- Krem ziemniaczany
- Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
- Jajecznica z kurkami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (12)
2124 dni temu
Pycha ja dodałam troszkę kiełbaski hehe
odpowiedz
2177 dni temu
passata to przecier pomidorowy a pulpa jest gesciejsza od przecieu,to nie to samo
odpowiedz
2177 dni temu
Wkradł się błąd - już wszystko powinno być jasne :) Dziękujemy za czujność :)
2177 dni temu
W przepisie jest passata pomidorowa a Karol dodawał pulpę pomidorową,a to niestety nie jest to samo-passata a pulpa sie róznią
odpowiedz
2518 dni temu
PS Nie kombinujcie z niedodawaniem kuminu czyli kminu rzymskiego, bo danie nie będzie smakować jak szakszuka. Przepis Okrasy jest najbliższy oryginałowi z tych co widziałem w polskim necie. Różne Anie czy Makłowicze dodają papryki czy bakłażany, a nie o to chodzi w tym daniu. Czasem mniej znaczy więcej.
odpowiedz
2518 dni temu
Robię szakszukę przynajmniej raz na tydzień, najlepiej użyć pomidorów malinowych, albo zwykłych polskich i dodać szczyptę cukru, sparzone i obrane ze skórki, wtedy nie dodawać wody a ją odparować, jak nie ma czasu - pomidory z puszki też się nadadzą, jak zbyt luźne - zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej, zawsze dodaję jeszcze drobno pocięty czosnek do cebuli, na patelni masa pomidorowa powinna się bardzo delikatnie przypalić, tradycyjnie danie robi się w piecu w ceramicznym garnku, ważne to nie mieszać za dużo pomidorów na patelni, bo się zrobi papka jak u Okrasy, idealnie jak białko jest ścięte a żółtko płynne jak w jajku w koszulce, na patelni trudno jest wyczuć odpowiedni balans pomiędzy ścięciem jajka a przypaleniem pomidorów, w piecu łatwiej bo jajko się kładzie na gorącą potrawę zaraz po wyciągnięciu z pieca i zostawia na kilka minut
odpowiedz
2643 dni temu
cos t wasza wyszukiwarka nie dziala wybralam nabial makaron itd i dlugos przygotowywania na 30 min a wyskakuje mi chleb 23 godziny
odpowiedz
2644 dni temu
Przepis idealny sam w sobie , jestem zachwycony kuminem bo zawsze kojarzyłem go kminkiem którego nie lubię. Rodzina zachwycona brawo Panie Karolu
odpowiedz
2642 dni temu
Kriss - bardzo się cieszymy! :)
2897 dni temu
Pycha, ja dodaje jeszcze podsmażona kiełbaskę .
odpowiedz
2518 dni temu
Profanacja
3006 dni temu
Znakomite! Kumin jest wyśmienity w połączeniu z pomidorami. Zrobiłem, Polecam.
odpowiedz
zobacz wszystkie