Szybkie ciasto w 20 minut
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • ubijaczkę
  • okrągłe naczynie żaroodporne

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ

W małym garnuszku rozpuść czekoladę i wymieszaj. Pozwól jej delikatnie przestygnąć.

KROK 2: DODAJEMY RUM I DŻEM

Do płynnej czekolady dodaj powoli rum oraz dżem i wymieszaj.

KROK 3: DODAJEMY ROZTRZEPANE JAJKA

Do małej miseczki wbij jajka, a potem roztrzep je widelcem i dodaj do masy czekoladowej z garnuszka.

KROK 4: MIESZAMY SYPKIE SKŁADNIKI

Wsyp mąkę, sodę, cukier oraz sól do okrągłego naczynia żaroodpornego , a następnie całość wymieszaj.

KROK 5: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI

Dodaj zawartość garnuszka do sypkich składników, a potem wymieszaj całość. Uzyskana masa powinna być gładka i jednolita.

KROK 6: WKŁADAMY CIASTO DO MIKROFALÓWKI

Naczynie żaroodporne z masą wsadź do kuchenki mikrofalowej, a potem nastaw na dużą moc i piecz przez 4-5 minut. Po upływie wyznaczonego czasu zrób test wykałaczki, żeby sprawdzić, czy ciasto się upiekło. Jeśli ciasto jest lekko surowe w środku, możesz włożyć je do mikrofalówki jeszcze na minutę. Po upieczeniu ciasto należy pozostawić do wystygnięcia.

KROK 7: PODAJEMY CIASTO

Gdy ciasto w stylu brownie będzie wystudzone, możesz przejść do jego krojenia i ewentualnej dekoracji. Świetnie pasują tu wszystkie kremy, śmietanki, biała czekolada i świeże owoce.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Szybkie ciasto – prosty przepis na pyszne słodkości

Zapewne nie raz nie dwa naszła Cię ochota na coś słodkiego, ale nie bardzo chciało Ci się czekać godzinami na wypieczenie ciasta. W takiej sytuacji ratunkiem staje się ciasto na szybko z mikrofalówki lub piekarnika. Mega szybkie ciasto z naszego przepisu nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych ani wyszukanych składników, a jego skład możesz dowolnie modyfikować, tworząc przy tym nowe, ciekawe kompozycje.

Na początku tego tekstu przedstawiliśmy Ci przepis na mega szybkie ciasto, które robi się samo, ale to nie wszystko! Przygotowaliśmy dla Ciebie także inne pomysły na szybkie ciasto, którego wypieczenie nie zajmuje więcej niż 35 minut. Nie masz w domu zbyt wielu składników? Nic nie szkodzi! Z nami zrobisz bardzo szybkie ciasto z niczego, które w mig zaspokoi Twoją potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego!

Szybkie, tanie i proste ciasto na niedzielę i inne okazje

Szukasz pomysłu na szybkie i dobre ciasto na niedzielę? Albo proste, szybkie ciasto do kawy? Dobrze trafiłeś! Zrobiliśmy przegląd wielu książek kucharskich i babcinych kajecików w poszukiwaniu najlepszych pomysłów na szybkie i tanie ciasto na niedzielę, które można zaserwować także jako ciasto urodzinowe.

1. Szybka szarlotka w wersji crumble

Listę ekspresowych ciast na różne okazje rozpoczyna szarlotka, ale w wersji crumble (z kruszonki). Do jej przyrządzenia wystarczy Ci odrobina mąki, cukier, masło, cynamon, szczypta soli oraz jabłka. Jabłka należy pokroić w kostkę i zalać rozgrzanym masłem z cynamonem, a potem posypać domową kruszonką. Jak zrobić szybką kruszonkę? Mąkę należy zmieszać z cukrem i solą, a potem dodać pokrojone, chłodne masło i całość wymieszać przy pomocy palców. Takim sypkim ciastem można posypać dowolne owoce np. truskawki czy maliny.

2. Szybki placek jogurtowy

Innym dobrym i szybkim ciastem na wyjątkową okazję jest placek jogurtowy. Ciasto na bazie jogurtu, mąki, cukru i proszku do pieczenia powstaje poprzez wymieszanie składników i wypieczeniu ich w piecu przez 25 minut. Ciasto jogurtowe doskonale komponuje się ze świeżymi, jak i przetworzonymi owcami. Nie bój się wrzucić do środka kilku borówek, truskawek, czy śliwek. Owoce dodadzą ciastu dodatkowej słodyczy i świeżości. Szybko, prosto, świeżo i  jak smacznie!

3. Szybkie ciasto na bazie ciasta francuskiego

Na liście ekspresowych wypieków nie mogło zabraknąć ciasta francuskiego i wypieków na jego bazie. Gotowe ciasto można wypiec z dodatkiem świeżych owoców, dżemów, konfitur, owocowych puree, a także ulubionych kremów budyniowych, czekoladowych, orzechowych i śmietanowych. Wypieczenie ciasta francuskiego wraz z nadzieniem nie zajmie Ci więcej niż 25 minut.

Co jeszcze można przygotować w mniej niż godzinę? Lista szybkich wypieków jest bardzo długa – można przyrządzić pysznego murzynka z mikrofalówki albo upiec babeczki z gotowego ciasta kruchego i wypełnić je ulubionym dżemem. Możesz również przygotować pyszną, wilgotną babkę piaskową z cytrusową nutą. Jak to zrobić? Dowiesz się tego z kolejnego akapitu.

Jak zrobić szybki placek?

Myślisz sobie szybki placek — jak go zrobić? Pomysłów na placek na szybko jest wiele, ale tylko jeden z nich piecze się sam, a smakiem przenosi do słonecznej Italii. Mowa o babcie piaskowej z cytrusową nutą! Przepis na ten szybki placek na niedzielę jest niezbyt skomplikowany i wymaga tylko piekarnika, prostokątnej formy, papieru do pieczenia i kilku składników spożywczych.

Szybkie ciasto cytrynowe

Żeby przygotować ekspresową babkę cytrusową, należy wymieszać w misce mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, sodą oraz odrobiną soli, a potem dodać do tych składników jajka ubite z cukrem. Całość należy zamieszać, dodać trochę roztopionego masła, sok i skórkę z cytryny i ponownie zamieszać. Taką masę wylewa się do wyłożonej papierem formy i wsadza do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Czas pieczenia? Mniej niż 35 minut!

Nie przepadasz za cytrusami w ciastach? Przepis ten możesz dowolnie modyfikować dodając sok z czerwonych owoców, świeże maliny, brzoskwinie z puszki albo kakao. Kluczem do uzyskania szybkiego i pysznego placka są świeże produkty i dobrze odmierzone proporcje oraz magiczne składniki wspomagające wyrastanie ciast — soda oczyszczona oraz proszek do pieczenia.

To właśnie za sprawą tych dwóch składników Twoje ciasto jest w stanie wyrosnąć nawet w 25 minut. Musisz jednak wiedzieć, że nie wolno z nimi przesadzać, a ciasto z kilograma mąki raczej nie upiecze się w mniej niż 35 minut. Zbyt duża ilość środków wspomagających wyrastanie ciasta może skutkować rewolucjami żołądkowymi, a nawet zatruciem. Przyrządzając szybkie ciasta, postaraj się nie zmieniać proporcji tych kluczowych składników takich jak mąka, woda, masło czy proszek do pieczenia. Do woli wymieniaj za to wszystkie składniki dodatkowe takie jak owoce, kakao, czekoladę, czy orzechy — tutaj zmieniaj do woli. Życzymy smacznego!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!