.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Kroimy warzywa
Cebulę i czosnek obieramy. Kroimy w drobną kostkę. Selera oczyszczamy (liście odkładamy) i kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i również kroimy w kostkę. Pomidory zalewamy wrzątkiem, osączamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Następnie kroimy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na małe kawałki.
Krok 2: Gotujemy zupę
Cebulę, czosnek i seler dusimy przez 3 minuty na gorącym maśle. Posypujemy mąką i podsmażamy przez 1-2 minuty do zeszklenia. Wlewamy wywar, doprawiamy solą, pieprzem i kilkoma kroplami tabasco. Dodajemy liść laurowy, ziemniaki i zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 15 minut.
Krok 3: Zabielamy zupę
Łososia myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki. Jeśli używamy mrożonego łososia, wcześniej go rozmrażamy. Kukurydzę osączamy. Oba składniki dodajemy do zupy i gotujemy razem kolejne 2-3 minuty. Dodajemy kawałki pomidora i dusimy przez kolejne 2-3 minuty. Zupę zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy posiekanymi liśćmi selera.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Sernik pistacjowy
- Krokiety z mięsem
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Domek z piernika
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Mini burgery
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Sałatka gyros
- Guacamole
- Golonka pieczona po bawarsku
- Makówki śląskie
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Pierniki
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto na pierogi
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
2472 dni temu
Genialna! Pyszna sycąca i rozgrzewająca. U mnie w wersji z dorszem.
Odpowiedz
2892 dni temu
Cześć! Kiedy dodajemy ziemniaki?
Odpowiedz
2890 dni temu
Anito, ziemniaki dodajemy wraz z liściem laurowym i zagotowujemy zupę :)