Chowder z łososiem i kukurydzą
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Kroimy warzywa

Cebulę i czosnek obieramy. Kroimy w drobną kostkę. Selera oczyszczamy (liście odkładamy) i kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i również kroimy w kostkę. Pomidory zalewamy wrzątkiem, osączamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Następnie kroimy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na małe kawałki.

Krok 2: Gotujemy zupę

Cebulę, czosnek i seler dusimy przez 3 minuty na gorącym maśle. Posypujemy mąką i podsmażamy przez 1-2 minuty do zeszklenia. Wlewamy wywar, doprawiamy solą, pieprzem i kilkoma kroplami tabasco. Dodajemy liść laurowy, ziemniaki i zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 15 minut.

Krok 3: Zabielamy zupę

Łososia myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki. Jeśli używamy mrożonego łososia, wcześniej go rozmrażamy. Kukurydzę osączamy. Oba składniki dodajemy do zupy i gotujemy razem kolejne 2-3 minuty. Dodajemy kawałki pomidora i dusimy przez kolejne 2-3 minuty. Zupę zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy posiekanymi liśćmi selera.

 

 

Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Kasia Kasia
    1930 dni temu
    Genialna! Pyszna sycąca i rozgrzewająca. U mnie w wersji z dorszem.

    odpowiedz

  • Anita Anita
    2350 dni temu
    Cześć! Kiedy dodajemy ziemniaki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2349 dni temu
    Anito, ziemniaki dodajemy wraz z liściem laurowym i zagotowujemy zupę :)

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!