zobacz film Grillowane warzywa z kurczakiem i pomysły na jadłospis

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

 PIECZONE WARZYWA

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Naczynie żaroodporne skrapiamy oliwą. Cukinię kroimy w talarki i układamy na dnie naczynia. Z kolb kukurydzy odcinamy ziarna i wykładamy je na cukinię. Dodajemy różyczki brokułu, pieczarki przekrojone na pół, cebulę pokrojoną na grube kawałki i paprykę pokrojoną w paski. Papryczkę chili kroimy w talarki i układamy na wierzchu. Dodajemy gałązki rozmarynu. Całość skrapiamy oliwą. Oprószamy solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C na 30 minut.

UWAGA! Do warzyw można dołożyć przygotowaną według przepisu poniżej pierś kurczaka i wszystko upiec razem.

MARYNOWANA PIERŚ KURCZAKA

Przygotuj

  • mięso w temperaturze pokojowej (wyjmij je odpowiednio wcześnie z lodówki!)
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Bułkę tartą wsypujemy do miski. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce o drobnych oczkach, posiekaną natkę pietruszki, starty parmezan. Całość mieszamy. Mięso z obu stron oprószamy solą i pieprzem. Skrapiamy oliwą spodnią stronę. Z wierzchu piersi kurczaka smarujemy musztardą. Posypujemy przygotowaną posypką. Mięso dokładamy do piekących się warzyw. Pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.

PESTO Z PIETRUSZKI

Przygotuj

  • blender

Wszystkie składniki umieszczamy w misie blednera i miksujemy.

MAKARON Z SOCZEWICY

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Jeżeli chcemy zjeść go później, warto po odcedzeniu skropić go oliwą i wymieszać. To gwarantuje, że makaron nie obeschnie.

SOS JOGURTOWY

Jogurt mieszamy z chrzanem. Dodajemy oliwę, syrop z agawy, sok wyciśnięty z cytryny, posiekane szczypiorek i bazylię. Całość doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut.

PROPOZYCJE PODANIA

Kurczaka podajemy z pieczonymi warzywami i makaronem. Obok warzyw podajemy sos jogurtowy. Do mięsa podajemy pesto.

Każdy element dania możemy wykorzystać również w innych przepisach w dowolnej kompozycji.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!