
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PIECZONE WARZYWA
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Naczynie żaroodporne skrapiamy oliwą. Cukinię kroimy w talarki i układamy na dnie naczynia. Z kolb kukurydzy odcinamy ziarna i wykładamy je na cukinię. Dodajemy różyczki brokułu, pieczarki przekrojone na pół, cebulę pokrojoną na grube kawałki i paprykę pokrojoną w paski. Papryczkę chili kroimy w talarki i układamy na wierzchu. Dodajemy gałązki rozmarynu. Całość skrapiamy oliwą. Oprószamy solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C na 30 minut.
UWAGA! Do warzyw można dołożyć przygotowaną według przepisu poniżej pierś kurczaka i wszystko upiec razem.
MARYNOWANA PIERŚ KURCZAKA
Przygotuj
- mięso w temperaturze pokojowej (wyjmij je odpowiednio wcześnie z lodówki!)
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Bułkę tartą wsypujemy do miski. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce o drobnych oczkach, posiekaną natkę pietruszki, starty parmezan. Całość mieszamy. Mięso z obu stron oprószamy solą i pieprzem. Skrapiamy oliwą spodnią stronę. Z wierzchu piersi kurczaka smarujemy musztardą. Posypujemy przygotowaną posypką. Mięso dokładamy do piekących się warzyw. Pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
PESTO Z PIETRUSZKI
Przygotuj
- blender
Wszystkie składniki umieszczamy w misie blednera i miksujemy.
MAKARON Z SOCZEWICY
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Jeżeli chcemy zjeść go później, warto po odcedzeniu skropić go oliwą i wymieszać. To gwarantuje, że makaron nie obeschnie.
SOS JOGURTOWY
Jogurt mieszamy z chrzanem. Dodajemy oliwę, syrop z agawy, sok wyciśnięty z cytryny, posiekane szczypiorek i bazylię. Całość doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
PROPOZYCJE PODANIA
Kurczaka podajemy z pieczonymi warzywami i makaronem. Obok warzyw podajemy sos jogurtowy. Do mięsa podajemy pesto.
Każdy element dania możemy wykorzystać również w innych przepisach w dowolnej kompozycji.
Zobacz podobne
przepisy
Saltimbocca w sosie kaparowym z grillowaną marchewką
Popularne danie w stylu włoskim, przyrządzone z plastrów mięsa, szynki parmeńskiej i aromatycznej szałwii, a do tego pyszne dodatki.

Uda kurczaka z sałatką z grillowanych warzyw z parowanymi ziemniaczkami
Szybki i prosty przepis na danie z drobiu. Pikantne mięso i delikatne warzywa smakują wyśmienicie.

Zapiekanka z grillowaną cukinią
Szukasz pomysłu na łatwą zapiekankę wegetariańską? Wypróbuj przepis na zapiekankę z cukinią!

3 dania grillowane w folii: łosoś, szparagi i młode ziemniaki
Szukasz całkiem nowych, prostych pomysłów na dania z grilla? Sprawdź, co w tym sezonie trafiło do wiosennego menu Karola – i wrzuć coś pysznego na ruszt!


Zobacz przepisy
na lato
- Burek ze szpinakiem
- Marynata do karkówki
- Przepis na pulpety w sosie pieczarkowym
- Tarta z kurkami
- Spaghetti carbonara
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Corn dog
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Butter chicken
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Klasyczna sałatka grecka
- Papryka faszerowana z oliwkami
- Jak myć warzywa i owoce?
- Jak robić ozdoby z masy cukrowej?
- Jak zrobić idealny bekon?
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)