Pieczony naleśnik z gruszkami i kardamonem

Kinga Paruzel


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • patelnię żaroodporną (ok. 25 cm średnicy)
  • piekarnik rozgrzany do 200°C (grzanie góra–dół)
  • termorobota MC Smart

WSKAZÓWKA! Wcześniej roztop 2 łyżki masła potrzebne do przygotowania ciasta.

Przygotowanie:

Krok 1: Przygotowujemy ciasto

W misie termorobota umieszczamy mleko, jajka, mąkę, sól i ekstrakt waniliowy. Miksujemy za pomocą programu „własne ustawienia” / czas: 15 s / obroty: 5. Dodajemy 2 łyżki roztopionego masła i miksujemy ponownie: „własne ustawienia” / czas: 5 s / obroty: 4. Odstawiamy ciasto.

Krok 2: Karmelizujemy gruszki

Gruszki obieramy i kroimy w ćwiartki. Na żaroodpornej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła. Dodajemy gruszki, kardamon, sok z cytryny i erytrytol. Podsmażamy przez ok. 8–10 minut, aż gruszki zmiękną i delikatnie się skarmelizują. Odkładamy 4 ćwiartki do dekoracji.

Krok 3: Pieczemy naleśnik

Na podsmażone gruszki na patelni wylewamy przygotowane ciasto. Natychmiast wstawiamy patelnię do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 20–25 minut, aż naleśnik urośnie i nabierze złocistego koloru.

Krok 4: Podajemy danie

Gotowy naleśnik dekorujemy odłożonymi gruszkami. Opcjonalnie posypujemy cukrem pudrem i podajemy z łyżką jogurtu greckiego.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne przepisy

zobacz więcej

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz
Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl