
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- patelnię żaroodporną (ok. 25 cm średnicy)
- piekarnik rozgrzany do 200°C (grzanie góra–dół)
- termorobota MC Smart
WSKAZÓWKA! Wcześniej roztop 2 łyżki masła potrzebne do przygotowania ciasta.
Przygotowanie:
Krok 1: Przygotowujemy ciasto
W misie termorobota umieszczamy mleko, jajka, mąkę, sól i ekstrakt waniliowy. Miksujemy za pomocą programu „własne ustawienia” / czas: 15 s / obroty: 5. Dodajemy 2 łyżki roztopionego masła i miksujemy ponownie: „własne ustawienia” / czas: 5 s / obroty: 4. Odstawiamy ciasto.
Krok 2: Karmelizujemy gruszki
Gruszki obieramy i kroimy w ćwiartki. Na żaroodpornej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła. Dodajemy gruszki, kardamon, sok z cytryny i erytrytol. Podsmażamy przez ok. 8–10 minut, aż gruszki zmiękną i delikatnie się skarmelizują. Odkładamy 4 ćwiartki do dekoracji.
Krok 3: Pieczemy naleśnik
Na podsmażone gruszki na patelni wylewamy przygotowane ciasto. Natychmiast wstawiamy patelnię do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 20–25 minut, aż naleśnik urośnie i nabierze złocistego koloru.
Krok 4: Podajemy danie
Gotowy naleśnik dekorujemy odłożonymi gruszkami. Opcjonalnie posypujemy cukrem pudrem i podajemy z łyżką jogurtu greckiego.
Zobacz podobne przepisy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)