Gruszka • Przepisy/Porady • strona 4Uwielbiasz gruszki? ☆ Poznaj przepisy i porady ☆ Sprawdź najważniejsze informacje i przeczytaj dodatkowe artykuły ☆ Ile kalorii ma gruszka? ☆ Jakie witaminy ma gruszka? ☆ Jak suszyć gruszki? ☆ Dowiedz się więcej i zaskocz swoich bliskich dzięki Kuchni Lidla!<p>Gruszka zajmuje ważne miejsce przede wszystkim w kuchni belgijskiej i francuskiej. Bez niej nie może powstać Piękna Helena, klasyczny deser, podany po raz pierwszy we Francji w 1865 r. podczas premiery operetki „La belle Helene”. I choć gruszka stała się popularna w Europie dopiero na przełomie XVII i XVIII wieku, to doczekała się już blisko 60 odmian, które bardzo łatwo się krzyżują. To spore osiągnięcie, tym bardziej że nikt przecież nigdy nie obiecywał gruszek na wierzbie.</p>
https://kuchnialidla.pl/przepisy/gruszka/4