zobacz film

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • naczynie żeliwne lub blachę
  • sznurek
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C

Krok 1: Nadziewamy indyczkę

Indyczkę dokładnie myjemy i osuszamy. Limonki kroimy na pół, a gruszki, jabłka i szalotkę na ćwiartki. Przekładamy całość do miski. Dodajemy żurawiny, kilka gałązek tymianku i miód. Nadzienie doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Indyczkę doprawiamy solą i pieprzem, również wewnątrz. Nadziewamy przygotowanym farszem. Nogi dokładnie związujemy sznurkiem, żeby nadzienie nie wypadło.

Krok 2: Podsmażamy warzywa

W naczyniu żeliwnym rozgrzewamy olej. Dodajemy obrane i pokrojone w plastry marchewki i pietruszki. Koper włoski kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do warzyw. Całość podsmażamy. Dodajemy rozgnieciony czosnek, ziele angielskie i liście laurowe. Gdy warzywa się podsmażą, dodajemy masło.

Krok 3: Pieczemy indyczkę

Na tak przygotowanych warzywach układamy indyczkę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C przez 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170°C. Po tym czasie wyjmujemy naczynie żeliwne z piekarnika. Indyczkę przekładamy na inną blachę i owijamy folią. Pieczemy indyczkę przez kolejne 2,5 godziny. Po tym czasie zdejmujemy folię. Polewamy indyczkę powstałym sosem, temperaturę piekarnika zwiększamy do 180°C. Pieczemy indyczkę jeszcze około 1 godziny, co 10 minut podlewając powstałym sosem. Po wyjęciu z piekarnika indyczkę ponownie przykrywamy folią i odstawiamy na 30 minut. Przed podaniem indyczkę stawiamy pionowo, aby zgromadzone soki wyciekły.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram