Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żeliwne lub blachę
- sznurek
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
Krok 1: Nadziewamy indyczkę
Indyczkę dokładnie myjemy i osuszamy. Limonki kroimy na pół, a gruszki, jabłka i szalotkę na ćwiartki. Przekładamy całość do miski. Dodajemy żurawiny, kilka gałązek tymianku i miód. Nadzienie doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Indyczkę doprawiamy solą i pieprzem, również wewnątrz. Nadziewamy przygotowanym farszem. Nogi dokładnie związujemy sznurkiem, żeby nadzienie nie wypadło.
Krok 2: Podsmażamy warzywa
W naczyniu żeliwnym rozgrzewamy olej. Dodajemy obrane i pokrojone w plastry marchewki i pietruszki. Koper włoski kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do warzyw. Całość podsmażamy. Dodajemy rozgnieciony czosnek, ziele angielskie i liście laurowe. Gdy warzywa się podsmażą, dodajemy masło.
Krok 3: Pieczemy indyczkę
Na tak przygotowanych warzywach układamy indyczkę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C przez 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170°C. Po tym czasie wyjmujemy naczynie żeliwne z piekarnika. Indyczkę przekładamy na inną blachę i owijamy folią. Pieczemy indyczkę przez kolejne 2,5 godziny. Po tym czasie zdejmujemy folię. Polewamy indyczkę powstałym sosem, temperaturę piekarnika zwiększamy do 180°C. Pieczemy indyczkę jeszcze około 1 godziny, co 10 minut podlewając powstałym sosem. Po wyjęciu z piekarnika indyczkę ponownie przykrywamy folią i odstawiamy na 30 minut. Przed podaniem indyczkę stawiamy pionowo, aby zgromadzone soki wyciekły.
Zobacz podobne
przepisy
Pieczony indyk cajun
Upiecz indyka przyprawionego mieszanką ziół charakterystyczną dla kuchni cajun i przekonaj się, jakie to jest pyszne.
Indyk w pesto
Oryginalny sposób na pyszne mięsne danie z grilla: kruche kawałki indyka marynowane w pesto i podane ze świeżą bazylią.
Bożonarodzeniowy peklowany indyk faszerowany kaszanką z jabłkami i żurawiną z sosem grzybowym na białym winie
Ten wyrafinowany przepis na indyka powstał specjalnie na święta, ale sprawdzi się także przy innych okazjach.
Indyczka glazurowana miodem i piwem
Wypróbuj świąteczny przepis Karola na indyczkę! Z dodatkiem goździków i pomarańczy.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak z tymiankiem, oliwkami, pomidorami i cukinią w clafoutis z bakłażana
- Roladki z szynki w sosie grzybowym
- Ciasteczka makowo-migdałowe
- Indyczka glazurowana miodem i piwem
- Indyczka faszerowana piernikiem
- Kompot z suszonych owoców
- Kiszonka orientalna
- Omlet cesarski
- Stek ze strusia z karmelizowaną cebulą
- Wegański bigos ze smażonym tofu i sezamem
- Zębacz smugowy pieczony w limonkowej marynacie
- Pasztet z ciecierzycy
- Naleśniki z boczkiem
- Cytrynowe kotlety z kaszy bulgur
- Smażony filet z sandacza z kapustą kiszoną w śmietanie
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Masło żurawinowo-marcepanowe
- Serniczki na owsianym spodzie
- Pieczona dorada z salsą pomidorową i młodą kapustą
- Banoffee w słoiku
- Wegańskie gofry kukurydziane z serkiem z nerkowców
- Gofry brownie z konfiturą pomarańczową
- Kompot z rabarbaru na dwa sposoby
- Ciasto marchewkowo-ananasowe
- Skrzydełka z cytrynowym sosem barbecue
- Faworki z karpia
- Karp pieczony w cebuli
- Pasztet z jelenia i mus jabłkowo-chrzanowy
- Pierożki z marcepanem, śliwkami i morelami
- Śląskie pieczonki z kociołka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)