
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Dokładnie myjemy i osuszamy indyka.
Marchew obieramy i kroimy w talarki. Cebulę kroimy w piórka. Warzywa układamy równomiernie na dnie brytfanny. Na wierzchu układamy indyka.
Jabłko razem ze skórką kroimy w ósemki, wycinamy gniazda nasienne. Papryczkę pozbawiamy pestek, a następnie kroimy w drobne paseczki. Siekamy cebulę i ząbki czosnku. Na patelni rozgrzewamy połowę masła, wrzucamy wszystkie składniki farszu wraz z przyprawami i podsmażamy około 5 minut. Gotowym farszem nadziewamy indyka. Związujemy nogi inydka, by farsz nie wypadał.
Wszystkie przyprawy marynaty mieszamy razem. Pozostałe masło roztapiamy i smarujemy nim dokładnie indyka, a następnie wcieramy w niego gotową marynatę.
Mięso wkładamy do piekarnika i pieczemy w zależności od jego wagi (licząc około 15-20 minut na każdy kilogram). Po pierwszych 30 minutach polewamy indyka bulionem drobiowym, a następnie co 20 minut zbieramy sos z dna brytfanny i polewamy nim wierzch indyka. Podczas pieczenia odwracamy indyka kilkukrotnie, by równomiernie się upiekł.
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy mięso na około 20 minut, zanim je pokroimy.
Zobacz podobne
przepisy
Grillowany indyk z pieczoną gruszką i serem pleśniowym
Indyk, jako wykwintny drób, zasługuje na równie wysublimowaną oprawę. Podaj go z pieczoną gruszką i pleśniowym serem.

Eskalopki z indyka w cieście francuskim z fetą i pieczoną papryką ze smażonymi brzoskwiniami
Delikatny drób i smakowite dodatki zamknięte w chrupiącym cieście. Doskonała propozycja na lekki, ale sycący posiłek!

Pieczone burgery z indyka
Karol Okrasa podpowiada, jak przygotować domowy fast food – burgery z indyka z dodatkiem ciecierzycy i suszonych pomidorów.

Filet z indyka na kanapki
Domowa wędlina z piersi indyka to pyszny dodatek do kanapek, który z łatwością wykonasz samodzielnie. Przekonaj się, jakie to proste, i ciesz się smakiem wyśmienitej szynki!

Zobacz przepisy
na lato
- Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
- Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
- Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Zwijane zrazy wołowe
- Kurczak pieczony w całości
- Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
- Grochówka wojskowa
- Gulasz węgierski
- Dżem gruszkowo-cynamonowy
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Zupa krem z cukinii z grzankami
- Babka ziemniaczana z boczkiem
- Cynamonki z ciasta francuskiego – przepis
- Musaka grecka
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Francuskie makaroniki
- Cannelloni z mięsem mielonym - przepis
- Ramen
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
3420 dni temu
Spoko. Ja piekę indyka 70-90 min na kilogram, ale w temp. max 140 stopni. Warunek: przykryć tuszkę, żeby nie wyschła. Folia aluminiowa jest mniej skuteczna, niż plastry wędzonego surowego boczku. No i wcześniej marynować w solance z przyprawami co najmniej 40 godzin. Obracanie w piekarniku ptaszyska 7-10 kg natomiast nie wchodzi w grę. Widać, że przepis nie jest profesjonalny. Warto indyka ułożyć na ruszcie, jak chcecie eliminować nadmiar tłuszczu. Dobrze jest tuszkę czymś nafaszerować, choćby ziemniaczkami. I podlewać przynajmniej raz na godzinę.
odpowiedz
3743 dni temu
"20 minut dla indyka to zdecydowanie za mało. Powinien się piec minimum 60 min. na kilogram. Wtedy będzie idealnie wypieczony, złocisty i pyszny. Poza tym przepis świetny " ... obawiam się że coś nie tak...jeżeli indyk ma 7 kg.-to ma się piec 7 h.??raczej nic by z niego nie zostało:(
odpowiedz
4202 dni temu
20 minut dla indyka to zdecydowanie za mało. Powinien się piec minimum 60 min. na kilogram. Wtedy będzie idealnie wypieczony, złocisty i pyszny. Poza tym przepis świetny
odpowiedz
4241 dni temu
adammmie w przypadku dużych sztuk może się on wydłużyć do 40-50 minut na kilogram, jednak przy małych indykach pieczenie idzie znacznie szybciej :) Piekącego się indyka należy oczywiście doglądać - świetnie sprawdzą się do tego termometry kucharskie, które pozwolą zmierzyć temperaturę mięsa w trakcie pieczenia. Oczywiście pewne rzeczy widać też "na oko" - skórka indyka przed wyjęciem z piekarnika powinna być mocno przyrumieniona, dlatego jeśli pomimo zalecanego czasu pieczenia dalej nie jest, warto indyka potrzymać w piekarniku dłużej.
odpowiedz
4241 dni temu
Czy aby na pewno 15-20 minut na kg? Raczej chyba 50-60. Pozdrowienia, bardzo fajny projekt, moi ulubieni kucharze;0 adamm
odpowiedz