Pieczony indyk cajun
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Dokładnie myjemy i osuszamy indyka.

Marchew obieramy i kroimy w talarki. Cebulę kroimy w piórka. Warzywa układamy równomiernie na dnie brytfanny. Na wierzchu układamy indyka.

Jabłko razem ze skórką kroimy w ósemki, wycinamy gniazda nasienne. Papryczkę pozbawiamy pestek, a następnie kroimy w drobne paseczki. Siekamy cebulę i ząbki czosnku. Na patelni rozgrzewamy połowę masła, wrzucamy wszystkie składniki farszu wraz z przyprawami i podsmażamy około 5 minut. Gotowym farszem nadziewamy indyka. Związujemy nogi inydka, by farsz nie wypadał.

Wszystkie przyprawy marynaty mieszamy razem. Pozostałe masło roztapiamy i smarujemy nim dokładnie indyka, a następnie wcieramy w niego gotową marynatę.

Mięso wkładamy do piekarnika i pieczemy w zależności od jego wagi (licząc około 15-20 minut na każdy kilogram). Po pierwszych 30 minutach polewamy indyka bulionem drobiowym, a następnie co 20 minut zbieramy sos z dna brytfanny i polewamy nim wierzch indyka. Podczas pieczenia odwracamy indyka kilkukrotnie, by równomiernie się upiekł.

Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy mięso na około 20 minut, zanim je pokroimy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (5)

Avatar
  • Gość Gość
    732 dni temu
    Spoko. Ja piekę indyka 70-90 min na kilogram, ale w temp. max 140 stopni. Warunek: przykryć tuszkę, żeby nie wyschła. Folia aluminiowa jest mniej skuteczna, niż plastry wędzonego surowego boczku. No i wcześniej marynować w solance z przyprawami co najmniej 40 godzin. Obracanie w piekarniku ptaszyska 7-10 kg natomiast nie wchodzi w grę. Widać, że przepis nie jest profesjonalny. Warto indyka ułożyć na ruszcie, jak chcecie eliminować nadmiar tłuszczu. Dobrze jest tuszkę czymś nafaszerować, choćby ziemniaczkami. I podlewać przynajmniej raz na godzinę.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1055 dni temu
    "20 minut dla indyka to zdecydowanie za mało. Powinien się piec minimum 60 min. na kilogram. Wtedy będzie idealnie wypieczony, złocisty i pyszny. Poza tym przepis świetny " ... obawiam się że coś nie tak...jeżeli indyk ma 7 kg.-to ma się piec 7 h.??raczej nic by z niego nie zostało:(

    odpowiedz

  • Zielanna Zielanna
    1514 dni temu
    20 minut dla indyka to zdecydowanie za mało. Powinien się piec minimum 60 min. na kilogram. Wtedy będzie idealnie wypieczony, złocisty i pyszny. Poza tym przepis świetny

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1553 dni temu
    adammmie w przypadku dużych sztuk może się on wydłużyć do 40-50 minut na kilogram, jednak przy małych indykach pieczenie idzie znacznie szybciej :) Piekącego się indyka należy oczywiście doglądać - świetnie sprawdzą się do tego termometry kucharskie, które pozwolą zmierzyć temperaturę mięsa w trakcie pieczenia. Oczywiście pewne rzeczy widać też "na oko" - skórka indyka przed wyjęciem z piekarnika powinna być mocno przyrumieniona, dlatego jeśli pomimo zalecanego czasu pieczenia dalej nie jest, warto indyka potrzymać w piekarniku dłużej.

    odpowiedz

  • adamm adamm
    1553 dni temu
    Czy aby na pewno 15-20 minut na kg? Raczej chyba 50-60. Pozdrowienia, bardzo fajny projekt, moi ulubieni kucharze;0 adamm

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram