
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- ręcznik papierowy
- woreczek strunowy/miskę
- praskę do czosnku
- patelnię
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ
Mięso dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Jeżeli mięso ma kształt szerokiego płata, za pomocą sznurka uformuj je w walec. Do woreczka strunowego lub miski włóż pozostałe składniki: oliwę, czosnek wyciśnięty przez praskę, sos teriyaki, miód i sól. Całość wymieszaj, a następnie włóż mięso, starając się pokryć je całkowicie marynatą. Mięso odstaw co najmniej na godzinę, aby się dobrze zamarynowało.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: SMAŻYMY I PIECZEMY MIĘSO
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i obsmażamy na niej mięso z każdej strony po 2-3 minuty, aż nabierze złotego koloru. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na 45 minut.
KROK 2: STUDZIMY MIĘSO
Po upieczeniu odstawiamy mięso do całkowitego wystygnięcia. Po ostygnięciu kroimy szynkę w cienkie plasterki. Przechowujemy w lodówce do 5 dni.
Zobacz podobne
przepisy
Pieczeń wieprzowa w sosie piwnym
Plastry aromatycznej pieczeni udekorowane wykwintnym piwnym sosem to doskonały pomysł na oryginalny obiad lub przyjęcie.

Szynka w glazurze miodowo-porzeczkowej
Szynka w glazurze zachwyca lekko słodkim smakiem. Idealnie podczas świątecznego obiadu!

Szynka drobiowa z szynkowaru
Delikatna szynka zyskuje na charakterze dzięki odpowiednio dobranym przyprawom. Przygotuj ją w szynkowarze i sprawdź, jak smakuje!

Szynka wieprzowa z szynkowaru
Wykorzystaj mięso z szynki wieprzowej, by przygotować pyszną domową szynkę! Z przepisem Karola i szynkowarem to wyjątkowo proste!

Komentarze (0)