Filet z indyka na kanapki

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • ręcznik papierowy
  • woreczek strunowy/miskę
  • praskę do czosnku
  • patelnię
  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ

Mięso dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Jeżeli mięso ma kształt szerokiego płata, za pomocą sznurka uformuj je w walec. Do woreczka strunowego lub miski włóż pozostałe składniki: oliwę, czosnek wyciśnięty przez praskę, sos teriyaki, miód i sól. Całość wymieszaj, a następnie włóż mięso, starając się pokryć je całkowicie marynatą. Mięso odstaw co najmniej na godzinę, aby się dobrze zamarynowało.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: SMAŻYMY I PIECZEMY MIĘSO

Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i obsmażamy na niej mięso z każdej strony po 2-3 minuty, aż nabierze złotego koloru. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na 45 minut.

KROK 2: STUDZIMY MIĘSO

Po upieczeniu odstawiamy mięso do całkowitego wystygnięcia. Po ostygnięciu kroimy szynkę w cienkie plasterki. Przechowujemy w lodówce do 5 dni.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Pierś z indyka na kanapki – domowa wędlina w zasięgu ręki!

Aromatyczny filet o doskonale znanym smaku, którym pasuje do niemal każdej kompozycji kulinarnej. To nic innego jak pieczony indyk na kanapki, który przyrządzisz po mistrzowsku dzięki poradom Kuchni Lidla! Zapewniamy, że poradzisz sobie z naszym przepisem nawet w sytuacji, gdy nie czujesz się mistrzynią czy mistrzem kulinariów. To bowiem przepis łatwy, odpowiedni dla wszystkich odkrywców nowych smaków! Wystarczy, że masz półtorej godziny do zagospodarowania, piekarnik, wymienione akcesoria oraz wyszczególnione dodatki, a pieczony indyk na kanapki będzie mógł oczarować również Twoich domowników!

Być może powyższy opis przygotowań zabrzmiał dość poważnie. Uspokajamy – akcesoria niezbędne do wyczarowania pieczonego indyka na kanapki goszczą w prawie każdej kuchni, dodatki wybrane przez Kingę Paruzel to natomiast produkty łatwo dostępne w Lidlu. Bez większych trudności będziesz w stanie przyrządzić uniwersalny mięsny komponent niezliczonych kanapek! Przejdźmy do naszego przepisu na indyka pieczonego na kanapki.

Pierś indyka na kanapki – przepis, który się udaje!

Jak możesz przeczytać w naszym przepisie, na samym początku musisz starannie oczyścić mięso i je osuszyć. Teraz weź pod uwagę kształt mięsa. Możliwe, że ma formę szerokiego płata. W takim razie musisz nieco ją zmodyfikować – przydatny okaże się sznurek, dzięki któremu pierś z indyka zamienisz w walec. Gotowe? W takim razie zajmij się bezcennymi składnikami marynaty wymienionymi w przepisie. Po dokładnym wymieszaniu ich wszystkich śmiało możesz włożyć do woreczka mięso. Zanim odstawisz mięso z marynatą gdzieś z boku na godzinę, upewnij się, że jest dokładnie pokryte marynatą.

Cóż teraz? Rozgrzej na patelni oliwę, a następnie podsmaż na niej pierś z indyka na kanapki – na każdej ze stron 2-3 minuty. Skąd będziesz wiedzieć, że to już? Wyznacznikiem sukcesu jest apetyczny złoty kolor! To jednak nie koniec obróbki termicznej mięsa. W końcu mowa o pieczonej piersi z indyka na kanapki… a zatem musi wylądować w piekarniku! Teraz właśnie przyda się naczynie ze szkła odpornego na bardzo wysokie temperatury. Ile czasu i w jakiej temperaturze powinien przebywać tam filet, żeby stać się pieczonym indykiem? Zgodnie ze wskazówkami Kingi Paruzel – odpowiednie parametry to 45 minut w 180°C.

Po upływie tego czasu wyciągnij pieczonego indyka na kanapki z piekarnika i poczekaj, aż ostygnie. Gdy uznasz, że to już – pokrój go z wykorzystaniem ostrego nożna na plastry idealne na kanapki. Jak przeczytasz w naszym przepisie – w lodówce mięso wytrzyma 5 dni. Oczywiście możesz je zamrozić i przechowywać znacznie dłużej. Jeśli szczelnie zapakujesz go w folię spożywczą, aluminiową lub woreczek do mrożenia, indyk może zachować przydatność do spożycia nawet przez kilka miesięcy!

Indyk gotowany na kanapki – z czym go zestawiać?

A zatem wiesz już, jak przygotować pierś z indyka pieczoną na kanapki. Przejdźmy do tego, co najciekawsze. Z jakimi dodatkami pierś z indyka do chleba stworzy najciekawsze połączenia? Podstawowe, niezawodne pomysły to pełnoziarnista bułka, sałata, pomidor i czerwona cebula. W roli sosu sprawdzą się majonez, keczup i musztarda. To prosta i pyszna sytuacja kulinarna, w której filet z indyka na kanapki czuje się doskonale!

Do czego jeszcze pasuje pierś z indyka do chleba? Filet z indyka na kanapki bardzo dobrze smakuje w towarzystwie sera żółtego, papryki i musztardy. Wszystkie te składniki mogą zamieszkać np. w pysznej bagietce! Ze względu na obecność sera, który topi się w wyższych temperaturach, to kanapka, którą śmiało możesz serwować także na ciepło. Czy uwielbiasz śródziemnomorskie inspiracje? Jeśli tak, przepis dla Ciebie to filet z indyka, hummus, suszone pomidory i rukola. Jeśli masz taką możliwość, tradycyjne pieczywo zastąp chlebem pita. Jeśli nie – wybierz po prostu ulubiony typ chleba lub bułki. Jakie jeszcze połączenie z udziałem filetu z indyka na kanapki uważamy za genialne? Rzecz jasna zestawienie indyk, sos żurawinowy i ser brie!

Pierś z indyka do chleba i inne propozycje Kuchni Lidla

Wiesz już, jak przygotować filet z indyka na kanapki i z jakimi dodatkami łączyć ten sandwiczowy przysmak. Poznaj ponadto dodatkowe przepisy na pyszne kanapki od naszych ekspertów!

Jedna z naszych propozycji to ciabatta z indykiem. To tylko z pozoru klasyczna pozycja kanapkowa. Indykowi towarzyszy w niej bowiem m.in. boczek, tymianek i ogórek konserwowy, a to, zapewniamy, naprawdę nietuzinkowe i efektowne połączenie! Gdybyś natomiast miał lub miała ochotę na wymyślną kanapkę z kurczakiem w roli głównej, nasz pomysł dla Ciebie to kanapka z kurczakiem, majonezem, awokado i jabłkiem. To szybki i łatwy do zrealizowania pomysł na drugie – lub pierwsze, właściwe – śniadanie, które nie tylko da Ci dużo energii na resztę dnia, ale też zadba o Twój dobry nastrój! Jeśli gustujesz w pozycjach, które nie tylko doskonale smakują, ale też świetnie prezentują się na talerzu, ta kanapka na pewno przypadnie Ci do gustu. Ostatni nasz strzał – i to strzał w dziesiątkę – to kanapka na bogato dopracowana w każdym calu (a raczej smaku) kompozycja, w której piersi z indyka do chleba towarzyszy papryka, cebula, ogórek oraz pyszny sos na bazie miodu, musztardy, cytryny i oliwy z oliwek!

Wypróbuj pierś z indyka do chleba oraz gotowe pomysły na kanapki z Kuchni Lidla. Na pewno znajdziesz coś odpowiedniego dla siebie!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!