Pieczona szynka z piersi indyka

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • ręcznik papierowy
  • woreczek strunowy/miskę
  • praskę do czosnku
  • patelnię
  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ

Mięso dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Jeżeli mięso ma kształt szerokiego płata, za pomocą sznurka uformuj je w walec. Do woreczka strunowego lub miski włóż pozostałe składniki: oliwę, czosnek wyciśnięty przez praskę, sos teriyaki, miód i sól. Całość wymieszaj, a następnie włóż mięso, starając się pokryć je całkowicie marynatą. Mięso odstaw co najmniej na godzinę, aby się dobrze zamarynowało.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: SMAŻYMY I PIECZEMY MIĘSO

Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i obsmażamy na niej mięso z każdej strony po 2-3 minuty, aż nabierze złotego koloru. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na 45 minut.

KROK 2: STUDZIMY MIĘSO

Po upieczeniu odstawiamy mięso do całkowitego wystygnięcia. Po ostygnięciu kroimy szynkę w cienkie plasterki. Przechowujemy w lodówce do 5 dni.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!