zobacz film Indyczka glazurowana miodem i piwem

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Faszerujemy indyczkę

Indyczkę nacieramy solą. Pomarańcze szpikujemy goździkami i kroimy na ćwiartki. Marchew kroimy na mniejsze kawałki. Indyczkę faszerujemy ćwiartkami z 2 pomarańczy (ćwiartki z 1 pomarańczy pozostawiamy) i marchewką. Związujemy nogi.

Krok 2: Pieczemy indyczkę

Do naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i dodajemy kilka gałązek świeżego tymianku. Umieszczamy indyczkę w naczyniu. Bezpośrednio na indyczkę wyciskamy sok z pozostawionych ćwiartek pomarańczy i umieszczamy w naczyniu. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220°C. Pieczemy indyczkę przez 30 minut.

Krok 3: Przygotowujemy glazurę

W tym czasie przygotowujemy glazurę. Do garnka wlewamy piwo, dodajemy 3 cząstki pomarańczy, kilka goździków, pieprz, miód i posiekany drobno czosnek. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 30 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 160°C i pieczemy indyczkę kolejne 2,5 godziny. Co jakiś czas podlewamy indyczkę kilkoma łyżkami przygotowanej glazury. Po upieczeniu wyjmujemy marchewkę z indyczki. Podsmażamy na patelni z dodatkiem sosu z pieczenia mięsa, 2 łyżeczkami masła, kilkoma gałązkami tymianku i solą. Na talerz wykładamy kawałki indyczki, dodajemy marchewkę i polewamy sosem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Lilka Lilka
    963 dni temu
    Ja używam perły miodowej! Dzięki temu podbijam smak miodu :) I wtedy jest pysznie! A resztę sobie wypiję :D

    odpowiedz

  • drinki drinki
    1930 dni temu
    zawsze jak do gotowania mam perełkę, to się udaje, więc spróbuję z tym przepisem, mam nadzieję, że sobie poradzę!

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!