Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Faszerujemy indyczkę
Indyczkę nacieramy solą. Pomarańcze szpikujemy goździkami i kroimy na ćwiartki. Marchew kroimy na mniejsze kawałki. Indyczkę faszerujemy ćwiartkami z 2 pomarańczy (ćwiartki z 1 pomarańczy pozostawiamy) i marchewką. Związujemy nogi.
Krok 2: Pieczemy indyczkę
Do naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i dodajemy kilka gałązek świeżego tymianku. Umieszczamy indyczkę w naczyniu. Bezpośrednio na indyczkę wyciskamy sok z pozostawionych ćwiartek pomarańczy i umieszczamy w naczyniu. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220°C. Pieczemy indyczkę przez 30 minut.
Krok 3: Przygotowujemy glazurę
W tym czasie przygotowujemy glazurę. Do garnka wlewamy piwo, dodajemy 3 cząstki pomarańczy, kilka goździków, pieprz, miód i posiekany drobno czosnek. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 30 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 160°C i pieczemy indyczkę kolejne 2,5 godziny. Co jakiś czas podlewamy indyczkę kilkoma łyżkami przygotowanej glazury. Po upieczeniu wyjmujemy marchewkę z indyczki. Podsmażamy na patelni z dodatkiem sosu z pieczenia mięsa, 2 łyżeczkami masła, kilkoma gałązkami tymianku i solą. Na talerz wykładamy kawałki indyczki, dodajemy marchewkę i polewamy sosem.
Zobacz podobne
przepisy
Podudzia z indyka z kaszą gryczaną
Tym razem w roli głównej soczysty indyk nacierany aromatycznymi ziołami i podawany z pyszną kaszą gryczaną.
Podudzia indyka z marchewką
Indyk i marchew to doskonała podstawa do prostego pieczonego dania, które przypadnie do gustu każdemu.
Roladki z indyka z nadzieniem serowo-sezamowym
Pyszny pomysł na grillowane sznycle z indyka, wypełnione masą serową, sezamem oraz bazylią. Grill, że palce lizać!
Bożonarodzeniowy peklowany indyk faszerowany kaszanką z jabłkami i żurawiną z sosem grzybowym na białym winie
Ten wyrafinowany przepis na indyka powstał specjalnie na święta, ale sprawdzi się także przy innych okazjach.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Syrop piernikowy
- Wigilijna zupa grzybowa – przepis
- Brzoskwinie grillowane w miodowym masełku
- Ciasteczka makowo-migdałowe
- Hiszpańskie ciasteczka migdałowe
- Indyczka faszerowana piernikiem
- Gołąbki z mięsem mielonym w sosie z pomarańczy
- Kompot z suszonych owoców
- Faszerowana indyczka
- Wigilijny makowiec
- Kasza jaglana z pieczonym jabłkiem
- Gofry brownie z konfiturą pomarańczową
- ROZGRZEWAJĄCY KOMPOT RABARBAROWO-TRUSKAWKOWY
- NALEWKA ŚLIWKOWA
- Zielony koktajl
- Łosoś z sosem koperkowym, kasza jęczmienną, surówka z czerwonej kapusty, herbatka malinowa
- Tort cytrynowy na specjalne okazje
- Pierś kaczki z glazurowanymi śliwkami i czekoladą
- Ceviche z tuńczyka w puszce
- Zupa migdałowa
- Pstrąg łososiowy w pomarańczowo - rodzynkowym sosie
- Keks żurawinowy z orzechami włoskimi
- Muffinki jednorożce
- Orientalny gulasz jagnięcy z ciecierzycą
- Owsiany placek z rabarbarem
- Kurczak w kwasie chlebowym
- Gryczane pierogi z bobem
- Pierogi z truskawkami i śliwkami
- Smoothie „Wellness”
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
930 dni temu
Ja używam perły miodowej! Dzięki temu podbijam smak miodu :) I wtedy jest pysznie! A resztę sobie wypiję :D
odpowiedz
1897 dni temu
zawsze jak do gotowania mam perełkę, to się udaje, więc spróbuję z tym przepisem, mam nadzieję, że sobie poradzę!
odpowiedz