Konfitowana kaczka

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Potrzebujemy

  • folię aluminiową
  • głęboką formę lub naczynie do pieczenia

Marynowanie

Kaczkę myjemy i osuszamy. Nacinamy tylną część skrzydełek i rozpoławiamy je. Przekładamy do brytfanki i dokładnie solimy z każdej strony. Dodajemy 2 gałązki rozmarynu. Nieobrany czosnek przecinamy w poprzek. Połowę czosnku dzielimy na ząbki i dodajemy do kaczki. Brytfankę przykrywamy folią aluminiową i pozostawiamy zamarynowaną kaczkę na 12 godzin w lodówce.

Konfitowanie

Marynowaną kaczkę myjemy pod zimną wodą, żeby nie była zbyt słona. Wkładamy do głębokiej formy lub misy do pieczenia i zalewamy olejem roślinnym. Kaczka powinna być cała zanurzona w oleju. Dodajemy 2 gałązki rozmarynu i pozostałą połowę czosnku, którą dzielimy na ząbki. Formę przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika, pieczemy przez 3-4 godziny w temperaturze do 130°C.

Pieczenie

Jeszcze gorącą kaczkę przekładamy z brytfanki na blachę. Usuwamy kości i pieczemy 15-20 minut we wcześniej rozgrzanym piekarniku do 200°C, ustawionym na pieczenie z góry.

Jak podawać

Kaczkę podajemy z czerwoną kapustą i kluskami.

Wskazówka

Konfitowanie jest to powolne gotowanie lub pieczenie tłuszczu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Pieczona kaczka z cykorią

Potrawa, która dowodzi, jak fantastycznie komponuje się pieczona kaczka z cykorią oraz pomarańczą.

Pieczona kaczka z cykorią

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Kaczka z żurawiną

Przygotowanie dania wymaga trochę wysiłku, ale kaczka przyrządzona w taki sposób, będzie atrakcją kulinarną na każdym stole.

Kaczka z żurawiną

poziom trudności: trudny czas przygotowania: 1:10 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Pieczona kaczka z sosem karmelowo-pomarańczowym

Pomysł na wykwintną kaczkę. Upieczona w słodko-kwaśnym sosie karmelowo-pomarańczowym, podawana z czerwoną kapustą.

Pieczona kaczka z sosem karmelowo-pomarańczowym

poziom trudności: trudny czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (5)

Avatar
  • Piotr Piotr
    3583 dni temu
    zamaist oleju nie lepiej uzycz kaczego tluszczy ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3431 dni temu
    tak
  • Gość Gość
    3118 dni temu
    ależ oczywiście że tak,kto wymyślił ten olej ?
  • Gość Gość
    1661 dni temu
    Oczywiście. Tylko smalczyk gęsi albo kaczy. A nie jakiś olej
  • Gość1 Gość1
    4105 dni temu
    Dużo pracy, ale musi byc pyszna! Super pomysł z prezentacją kuchnii czeskiej! Czy macie w planach także inne kuchnie? Uwielbiam niemieckie wypieki, wiec śledziłabym maniakalnie przepisy i filmy:)

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!