zobacz film Konfitowana kaczka
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Potrzebujemy

  • folię aluminiową
  • głęboką formę lub naczynie do pieczenia

Marynowanie

Kaczkę myjemy i osuszamy. Nacinamy tylną część skrzydełek i rozpoławiamy je. Przekładamy do brytfanki i dokładnie solimy z każdej strony. Dodajemy 2 gałązki rozmarynu. Nieobrany czosnek przecinamy w poprzek. Połowę czosnku dzielimy na ząbki i dodajemy do kaczki. Brytfankę przykrywamy folią aluminiową i pozostawiamy zamarynowaną kaczkę na 12 godzin w lodówce.

Konfitowanie

Marynowaną kaczkę myjemy pod zimną wodą, żeby nie była zbyt słona. Wkładamy do głębokiej formy lub misy do pieczenia i zalewamy olejem roślinnym. Kaczka powinna być cała zanurzona w oleju. Dodajemy 2 gałązki rozmarynu i pozostałą połowę czosnku, którą dzielimy na ząbki. Formę przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika, pieczemy przez 3-4 godziny w temperaturze do 130°C.

Pieczenie

Jeszcze gorącą kaczkę przekładamy z brytfanki na blachę. Usuwamy kości i pieczemy 15-20 minut we wcześniej rozgrzanym piekarniku do 200°C, ustawionym na pieczenie z góry.

Jak podawać

Kaczkę podajemy z czerwoną kapustą i kluskami.

Wskazówka

Konfitowanie jest to powolne gotowanie lub pieczenie tłuszczu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Piotr Piotr
    1016 dni temu
    zamaist oleju nie lepiej uzycz kaczego tluszczy ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    864 dni temu
    tak
  • Gość Gość
    551 dni temu
    ależ oczywiście że tak,kto wymyślił ten olej ?
  • Gość1 Gość1
    1538 dni temu
    Dużo pracy, ale musi byc pyszna! Super pomysł z prezentacją kuchnii czeskiej! Czy macie w planach także inne kuchnie? Uwielbiam niemieckie wypieki, wiec śledziłabym maniakalnie przepisy i filmy:)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram