Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Potrzebujemy
- folię aluminiową
- głęboką formę lub naczynie do pieczenia
Marynowanie
Kaczkę myjemy i osuszamy. Nacinamy tylną część skrzydełek i rozpoławiamy je. Przekładamy do brytfanki i dokładnie solimy z każdej strony. Dodajemy 2 gałązki rozmarynu. Nieobrany czosnek przecinamy w poprzek. Połowę czosnku dzielimy na ząbki i dodajemy do kaczki. Brytfankę przykrywamy folią aluminiową i pozostawiamy zamarynowaną kaczkę na 12 godzin w lodówce.
Konfitowanie
Marynowaną kaczkę myjemy pod zimną wodą, żeby nie była zbyt słona. Wkładamy do głębokiej formy lub misy do pieczenia i zalewamy olejem roślinnym. Kaczka powinna być cała zanurzona w oleju. Dodajemy 2 gałązki rozmarynu i pozostałą połowę czosnku, którą dzielimy na ząbki. Formę przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika, pieczemy przez 3-4 godziny w temperaturze do 130°C.
Pieczenie
Jeszcze gorącą kaczkę przekładamy z brytfanki na blachę. Usuwamy kości i pieczemy 15-20 minut we wcześniej rozgrzanym piekarniku do 200°C, ustawionym na pieczenie z góry.
Jak podawać
Kaczkę podajemy z czerwoną kapustą i kluskami.
Wskazówka
Konfitowanie jest to powolne gotowanie lub pieczenie tłuszczu.
Zobacz podobne
przepisy
Pieczona kaczka z cykorią
Potrawa, która dowodzi, jak fantastycznie komponuje się pieczona kaczka z cykorią oraz pomarańczą.
Kaczka z żurawiną
Przygotowanie dania wymaga trochę wysiłku, ale kaczka przyrządzona w taki sposób, będzie atrakcją kulinarną na każdym stole.
Pieczona kaczka z sosem karmelowo-pomarańczowym
Pomysł na wykwintną kaczkę. Upieczona w słodko-kwaśnym sosie karmelowo-pomarańczowym, podawana z czerwoną kapustą.
Kaczka po azjatycku z makaronem chow mein
Pieczone mięso, makaronowe nitki, warzywa i mieszanka przypraw o wyrazistym smaku – to przepis na obiad rodem z Azji!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierś w panierce serowej z sosem pesto
- Placek cebulowy
- Grillowana sałatka z bakłażana i pomidorów
- Leczo
- Roladki z indyka z nadzieniem serowo-sezamowym
- Dżem z bananów z białą czekoladą
- Konfitura dyniowo-gruszkowa
- Ryba z frytkami
- Bezowy tort cytrynowy
- Konfitura z pomidorów z curry
- Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i szynką
- Pierogi z kaczką
- Kruche ciasteczka – przepis
- Marynata grillowa do mięsa drobiowego
- Ziemniaki pieczone w piekarniku
- Sałatka z owocami morza
- Sylwestrowe przekąski z pomidorkami koktajlowymi
- Królik z musztardą pieczony w rękawie
- Śmietanowiec z galaretką
- Sałatka z pitają
- Domowe czekoladki z masłem orzechowym
- Dorada z grilla z sosem cytrynowym
- Pączki z lodami i karmelizowanymi jabłkami
- Lody śliwkowo-orzechowe z miodem
- Chleb orkiszowo-amarantusowy z orzechami włoskimi
- Chutney z ananasa
- Kapuśniak gryczany
- Uda kurczaka duszone w herbacie z rumem
- Pudding chia z owocami leśnymi
- Pita z serem graviera
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
3361 dni temu
zamaist oleju nie lepiej uzycz kaczego tluszczy ?
odpowiedz
3209 dni temu
tak
2896 dni temu
ależ oczywiście że tak,kto wymyślił ten olej ?
1439 dni temu
Oczywiście. Tylko smalczyk gęsi albo kaczy. A nie jakiś olej
3883 dni temu
Dużo pracy, ale musi byc pyszna! Super pomysł z prezentacją kuchnii czeskiej! Czy macie w planach także inne kuchnie? Uwielbiam niemieckie wypieki, wiec śledziłabym maniakalnie przepisy i filmy:)
odpowiedz