Chipsy z tortilli z sosem serowym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • termorobot MC Smart
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • papier do pieczenia
  • 2 blachy
  • pędzel do smarowania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PIECZENIE TORTILLI

Papier do pieczenia rozłożyć na dwóch blachach. Tortille pokroić na ósemki. Wymieszać składniki oleju przyprawowego. Kawałki tortilli położyć na blasze i z obu stron wypędzlować olejem przyprawowym. Piec je 10 minut w rozgrzanym piekarniku (w dwóch partiach), aż się przyrumienią i staną się chrupiące.

KROK 2: PRZYGOTOWYWANIE SOSU

Mleko, śmietanę, kawałki sera topionego, sambal oelek i musztardę mieszać (bez miarki) 6 minut/prędkość 2/70°C. Dodać sól, ocet i ostrą paprykę. Mieszać sos (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 4.

KROK 3: SERWOWANIE

Sos serowy podać z ciepłymi chipsami z tortilli. Ewentualnie posypać pokrojoną w plasterki papryką jalapeño ze słoika.

RADA

Sos serowy jest doskonały także z nachosami albo chipsami taco. Aby sos zgęstniał, należy go schłodzić w lodówce.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!