
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- 4 foremki żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- blender
Krok 1: Podsmażamy warzywa
Filety rybne rozmrażamy. Cebulę i czosnek obieramy. Kroimy w drobną kostkę. 1 cebulę odkładamy. Pozostałe cebule i czosnek smażymy na 1 łyżce gorącego masła aż do zeszklenia. Studzimy. Tosty lekko podpiekamy. Listki ziół obrywamy, miksujemy z tostami w blenderze. Zagniatamy z ostudzoną cebulą i czosnkiem, 3 łyżkami masła, doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 2: Układamy szpinak w foremkach
Szpinak rozmrażamy, dobrze odciskamy i rwiemy na kawałki. Krótko podsmażamy z pozostałą cebulą na maśle. Doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy śmietaną i gotujemy na wolnym ogniu przez 1-2 minuty. Przekładamy do 4 żaroodpornych foremek.
Krok 3: Pieczemy zapiekanki
Rybę myjemy i osuszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wkładamy po kawałku do każdej foremki, posypujemy masą ziołową i lekko przyciskamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez ok. 30 minut. Podajemy z tłuczonymi ziemniakami lub z ryżem.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Krokiety z mięsem
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Śledzie po kaszubsku
- Makowiec japoński
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Piernik świąteczny
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Przekąski sylwestrowe
- Pieczona ryba po grecku
- Łazanki
- Mini burgery
- Burek ze szpinakiem
- Uszka z grzybami
- Klasyczna sałatka grecka
- Ciasto marchewkowe
- Jajka na miękko
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Pierniki
- Ryba z piekarnika
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (5)
1986 dni temu
A gdzie ten sos?
Odpowiedz
1986 dni temu
Sos bordelaise to połączenie bułki tartej lub pieczywa (w tym wypadku tostów) z masłem, ziołami i warzywami. Przygotowujemy go w pierwszym kroku.
2754 dni temu
w piekarniku pieczemy foremki niczym nie przykryte? tzn. np folią aluminiowa?
Odpowiedz
2754 dni temu
Nie ma takiej potrzeby :)
3202 dni temu
Przyrządzałam to już i mogę tylko polecić ten przepis :). Ryba aż się kruszyła, była delikatna - pycha!
Odpowiedz