Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- 4 foremki żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- blender
Krok 1: Podsmażamy warzywa
Filety rybne rozmrażamy. Cebulę i czosnek obieramy. Kroimy w drobną kostkę. 1 cebulę odkładamy. Pozostałe cebule i czosnek smażymy na 1 łyżce gorącego masła aż do zeszklenia. Studzimy. Tosty lekko podpiekamy. Listki ziół obrywamy, miksujemy z tostami w blenderze. Zagniatamy z ostudzoną cebulą i czosnkiem, 3 łyżkami masła, doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 2: Układamy szpinak w foremkach
Szpinak rozmrażamy, dobrze odciskamy i rwiemy na kawałki. Krótko podsmażamy z pozostałą cebulą na maśle. Doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy śmietaną i gotujemy na wolnym ogniu przez 1-2 minuty. Przekładamy do 4 żaroodpornych foremek.
Krok 3: Pieczemy zapiekanki
Rybę myjemy i osuszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wkładamy po kawałku do każdej foremki, posypujemy masą ziołową i lekko przyciskamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez ok. 30 minut. Podajemy z tłuczonymi ziemniakami lub z ryżem.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Risotto ze szpinakiem i smażoną rybą
Przygotuj danie inspirowane kuchnią włoską – risotto ze szpinakiem i rybą z dodatkiem białego wina!
Chrupiąca ryba z ananasem i warzywami
Mintaj w nowej odsłonie? Świetna propozycja dla fanów orientalnych smaków – do przygotowania w woku lub na patelni.
Portugalski gulasz rybny
Kuchnia inspirowana Portugalią kocha ryby! Można je zaserwować z warzywami i bulionem, tworząc zupę o niepowtarzalnym smaku.
Ryba z salsą brzoskwiniową
Ryba, jakiej nie znasz! Kawałki mintaja w soczystym owocowym sosie – oryginalny pomysł na lekkie i zdrowe danie.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczony camembert z warzywami i kurczakiem
- Kurczak w prostym sosie barbecue
- Uda kurczaka faszerowane fetą i miętą, z greckimi plackami z cukinii
- Francuskie brioche z czekoladą
- Ratatouille
- Pierś kaczki zapiekana z kozim serem
- Tortellini z sosem szpinakowym i boczkiem
- Sałatka nicejska
- Sałatka z mixem sałat, owocami i francuskim serem
- Pasztet z karpia z suszonymi owocami
- Domowe croissanty
- Sos ze świeżych ziół i oliwy z oliwek
- Remulada
- Schab ze szpinakiem i serem gorgonzola
- Wrapy z kurczakiem w sosie mango
- Wegańskie bajgle buraczane
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pizza rzymska
- Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
- Risotto z groszkiem — przepis rodem z Wenecji
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- DESER SZAMPAŃSKI
- Kurczak w sojowej marynacie
- Jajka zapiekane w formie na muffiny
- Czekolada mleczna z orzechami laskowymi i biała czekolada z karmelizowanymi migdałami i pistacjami
- Ciasto orzechowe z jabłkami i śliwkami
- Kuleczki energetyczne
- Smoothie z wodą kokosową
- Lody arbuzowe na patyku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
1652 dni temu
A gdzie ten sos?
odpowiedz
1652 dni temu
Sos bordelaise to połączenie bułki tartej lub pieczywa (w tym wypadku tostów) z masłem, ziołami i warzywami. Przygotowujemy go w pierwszym kroku.
2421 dni temu
w piekarniku pieczemy foremki niczym nie przykryte? tzn. np folią aluminiowa?
odpowiedz
2420 dni temu
Nie ma takiej potrzeby :)
2868 dni temu
Przyrządzałam to już i mogę tylko polecić ten przepis :). Ryba aż się kruszyła, była delikatna - pycha!
odpowiedz