Mintaj z sosem bordelaise
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • 4 foremki żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
  • blender

Krok 1: Podsmażamy warzywa

Filety rybne rozmrażamy. Cebulę i czosnek obieramy. Kroimy w drobną kostkę. 1 cebulę odkładamy. Pozostałe cebule i czosnek smażymy na 1 łyżce gorącego masła aż do zeszklenia. Studzimy. Tosty lekko podpiekamy. Listki ziół obrywamy, miksujemy z tostami w blenderze. Zagniatamy z ostudzoną cebulą i czosnkiem, 3 łyżkami masła, doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 2: Układamy szpinak w foremkach

Szpinak rozmrażamy, dobrze odciskamy i rwiemy na kawałki. Krótko podsmażamy z pozostałą cebulą na maśle. Doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy śmietaną i gotujemy na wolnym ogniu przez 1-2 minuty. Przekładamy do 4 żaroodpornych foremek.

Krok 3: Pieczemy zapiekanki

Rybę myjemy i osuszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wkładamy po kawałku do każdej foremki, posypujemy masą ziołową i lekko przyciskamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez ok. 30 minut. Podajemy z tłuczonymi ziemniakami lub z ryżem.

 

 

Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Gość Gość
    1437 dni temu
    A gdzie ten sos?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1437 dni temu
    Sos bordelaise to połączenie bułki tartej lub pieczywa (w tym wypadku tostów) z masłem, ziołami i warzywami. Przygotowujemy go w pierwszym kroku.
  • Kasia Kasia
    2205 dni temu
    w piekarniku pieczemy foremki niczym nie przykryte? tzn. np folią aluminiowa?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2205 dni temu
    Nie ma takiej potrzeby :)
  • Gustavo Woltmann Gustavo Woltmann
    2653 dni temu
    Przyrządzałam to już i mogę tylko polecić ten przepis :). Ryba aż się kruszyła, była delikatna - pycha!

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!