
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1
Cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać.
WSKAZÓWKA! W przepisie można wykorzystać mrożone filety z dorsza. Należy je rozmrozić przed przygotowaniem.
KROK 2
Orzeszki piniowe uprażyć na dużej patelni bez tłuszczu i zdjąć z patelni. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i zeszklić na niej cebulę i czosnek. Dodać mieszankę przypraw tajine i dusić około 1 minuty. Dodać kaszę bulgur i krótko podsmażyć. Wlać bulion, doprawić solą oraz pieprzem i doprowadzić do wrzenia. Dodać mrożone groszek i szpinak, a następnie dusić pod przykryciem przez 10–12 minut.
KROK 3
W międzyczasie pokroić daktyle w drobną kostkę. Rybę opłukać w zimnej wodzie, osuszyć i pokroić na duże kawałki. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
KROK 4
Dodać daktyle do pilawu. Na wierzchu rozłożyć kawałki ryby i skropić pozostałą oliwą. Przykryć i dusić jeszcze przez 8 minut. Całość posypać orzeszkami piniowymi, pestkami granatu i posiekaną kolendrą.
Komentarze (0)