
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- rozdrabniacz
KROK 1: Prażymy przyprawy
Na rozgrzanej, suchej patelni prażymy kolendrę, kmin i czarny pieprz, aż się zezłocą i uwolnią aromat.
KROK 2: Blendujemy składniki na pastę
Szalotkę, czosnek, imbir, papryczki chili (bez zielonej części), skórkę startą z limonki i cytryny oraz kurkumę łączymy w naczyniu rozdrabniacza.
Dodajemy podprażone przyprawy, drobno posiekaną trawę cytrynową, olej słonecznikowy i sól. Całość blendujemy na gładką, jednolitą masę.
Gotową pastę przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.
Zobacz podobne
przepisy
Pasta z sera feta z oliwkami
Ostre chili, oliwki nadziewane czosnkiem, ser feta i jogurt naturalny – z tych składników przygotujesz pastę idealną do kanapek.

Baba ghanoush
Daria Ładocha pokaże Ci, jak przygotować aromatyczną pastę z pieczonego bakłażana z domową pastą tahini!

Wegesmalec ze skwarkami
Coś z sadu, coś z grządki, czyli tradycyjny smak w bezmięsnej wersji zamknięty w słoiczku. Zasmakuj w połączeniu jabłek i grochu, które Kinga wybrała na bazę swojego wegesmalcu ze skwarkami!

Ajwar
Ajwar – pasta warzywna, wyśmienita zarówno do kanapek, jak i mięs. Przygotuj ją w domu według świetnego przepisu Darii!

Komentarze (2)
468 dni temu
Jak długo można ją przechowywać w lodówce?
odpowiedz
467 dni temu
Pastę należy przechowywać w lodówce maksymalnie do 3 tygodni. Należy pamiętać przy tym, by dokładnie umyć, wyparzyć i osuszyć słoiczek, w którym będzie przechowywana.
zobacz wszystkie