Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • patyczki do szaszłyków,
  • grill lub patelnię grillową.

KROK 1: Marynujemy indyka

Pierś indyka kroimy w kostkę 2 x 2 cm. Czosnek i bazylię siekamy, odrobinę każdego z nich odkładamy na bok. Mleczko kokosowe mieszamy z curry, posiekanym czosnkiem, tajską bazylią, skórką otartą z limonki i wyciśniętym z niej sokiem. Doprawiamy miodem, sola i pieprzem. Mięso dodajemy do marynaty, dokładnie obtaczamy i odstawiamy do lodówki na 20 minut. Po zamarynowaniu mięsa – nie wylewamy marynaty!

KROK 2: Marynujemy warzywa

Warzywa kroimy w kostkę 2 x 2 cm. Marynujemy w sosie sojowym, dodajemy odłożona wcześniej bazylię z czosnkiem. Doprawiamy odrobiną miodu.

KROK 3: Nabijamy szaszłyki

Zamarynowane mięso nadziewamy na patyczki, przekładając warzywami i pokrojonymi na kawałki szalotkami. Szaszłyki grillujemy około 12 minut, obracając na każdą stronę.

KROK4: Przygotowujemy sos

Marynatę po mięsie rozcieńczamy w 200 ml wody. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Dodajemy oliwę, doprawiamy posiekana papryczka chili, sola i pieprzem.

Szaszłyki podajemy z sosem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Karli Karli
    9 dni temu
    Gdzie można kupić tajską bazylię? Czy można ją czymś zastąpić?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    9 dni temu
    Tajską bazylię można kupić w Lidlu okazyjnie. Możesz zamienić ją na zwykłą bazylię :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram