Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- patyczki do szaszłyków,
- grill lub patelnię grillową.
KROK 1: Marynujemy indyka
Pierś indyka kroimy w kostkę 2 x 2 cm. Czosnek i bazylię siekamy, odrobinę każdego z nich odkładamy na bok. Mleczko kokosowe mieszamy z curry, posiekanym czosnkiem, tajską bazylią, skórką otartą z limonki i wyciśniętym z niej sokiem. Doprawiamy miodem, sola i pieprzem. Mięso dodajemy do marynaty, dokładnie obtaczamy i odstawiamy do lodówki na 20 minut. Po zamarynowaniu mięsa – nie wylewamy marynaty!
KROK 2: Marynujemy warzywa
Warzywa kroimy w kostkę 2 x 2 cm. Marynujemy w sosie sojowym, dodajemy odłożona wcześniej bazylię z czosnkiem. Doprawiamy odrobiną miodu.
KROK 3: Nabijamy szaszłyki
Zamarynowane mięso nadziewamy na patyczki, przekładając warzywami i pokrojonymi na kawałki szalotkami. Szaszłyki grillujemy około 12 minut, obracając na każdą stronę.
KROK4: Przygotowujemy sos
Marynatę po mięsie rozcieńczamy w 200 ml wody. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Dodajemy oliwę, doprawiamy posiekana papryczka chili, sola i pieprzem.
Szaszłyki podajemy z sosem.
Zobacz podobne
przepisy
Szaszłyki wieprzowe
Klasyczna potrawa na letniego grilla. Wypróbuj nasz prosty i szybki przepis na szaszłyki z mięsa wieprzowego.
Indyjskie szaszłyki z indyka z jogurtem z curry
Delikatne mięso z indyka w jogurtowej marynacie wzbogacone smakiem banana – podane razem w postaci pysznych szaszłyków.
Grillowane szaszłyki z karkówki ze szparagami
Soczyste szaszłyki, pieczone ziemniaczki i grillowane szparagi – oto tajemnica udanego przyjęcia grillowego!
Szaszłyki z jagnięciny
Jeśli szukasz przepisu na pyszne szaszłyki z jagnięciny lub jesteś na diecie białkowej, wypróbuj szybki i prosty przepis Darii.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kresowa zapiekanka ziemniaczana z grzybami
- Grillowane szaszłyki z boczku i kiełbasy
- Szaszłyki z krewetek w słodko-ostrej marynacie
- Grillowane brzoskwinie z bitą śmietaną i lodami
- Pikantna zupa tajska z krewetkami
- Szaszłyki bałkańskie
- Szaszłyki z warzywami i ananasem
- Indyk w sosie czekoladowym
- Bezglutenowe pancakes z musem jabłkowym
- Ciasto dyniowe
- Żółta pasta curry
- Grillowany stek z jelenia
- Wegańska kiełbasa z grilla
- Indyk caprese
- Zapiekanka z indykiem i ziemniaczanym purée
- Plastry smażonego schabu z chorizo i oliwkami z zapiekanką z kalarepy
- Tatar wołowy w omlecie sojowym
- Jajka faszerowane z szynką
- Naleśniki z farszem
- Babeczki leśny mech
- Schab na chlebie zapiekany pod beszamelem
- Pierogi z mięsem
- Pasztet z mięsa mielonego z chutneyem ze świeżych pomidorów
- Burger z sandaczem z sosem z kaparów
- Brownie z chałwą
- Rogaliki z ciasta francuskiego
- Stek z udźca jelenia z rozmarynem
- Czekoladowy sen
- Pieczone skrzydełka w pikantnym sosie klonowym
- Szarlotka – przepis na kruche ciasto z jabłkami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
1907 dni temu
vf
odpowiedz
1982 dni temu
Gdzie można kupić tajską bazylię? Czy można ją czymś zastąpić?
odpowiedz
1981 dni temu
Tajską bazylię można kupić w Lidlu okazyjnie. Możesz zamienić ją na zwykłą bazylię :)