 
                
                     
                
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne z pokrywką
- wok
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Marynujemy i pieczemy łososia
Imbir ścieramy na tarce i łączymy z pozostałymi składnikami marynaty. Filet z łososia, pozbawiony skóry, smarujemy marynatą i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Łososia układamy w naczyniu żaroodpornym, wyłożonym papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy ok. 15 minut pod przykryciem.
Krok 2: Karmelizujemy pora
Białą część pora kroimy w paseczki. W garnku na małym ogniu podgrzewamy cukier, aż powstanie karmel. Mieszamy, uważając, by cukier się nie spalił. Dodajemy pora i karmelizujemy, aż stanie się miękki.
Krok 3: Zalewamy makaron
Makaron zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy na ok. 5 minut. Następnie odcedzamy i kroimy nożem na mniejsze kawałki.
Krok 4: Przygotowujemy składniki makaronu
Krewetki obieramy z pancerzyków i dokładnie oczyszczamy. Cebulę kroimy w piórka, czosnek i chili w plastry, marchew i paprykę w słupki, pieczarki w grube plastry. W woku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, czosnek i chili. Dodajemy krewetki i smażymy, aż zrobią się różowe. Dodajemy resztę warzyw i mieszamy.
Dokładamy makaron, doprawiamy papryką, solą i pieprzem. Szczypiorek kroimy w 1,5-centymetrowe kawałki i dodajemy do makaronu.
Skrapiamy sokiem z cytryny i olejem sezamowym. Dodajemy skarmelizowanego pora, posiekaną kolendrę i pokruszone orzeszki ziemne.
Makaron podajemy z pieczonym łososiem.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Przekąski sylwestrowe
- Mini burgery
- Piernik świąteczny
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Makowiec japoński
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Boczek pieczony
- Domek z piernika
- Świąteczne pierniczki
- Burek ze szpinakiem
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Zupa grzybowa z makaronem
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Sernik pistacjowy
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Spaghetti carbonara
                Przepisy według 
                składników
            
            
        Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
 
  
				
				 
				
				 
				
				 
				
				 
    
Komentarze (1)
1626 dni temu
W języku polskim nie ma słowa „tekstura” jest „faktura”. Texture jest słowem pochodzącym z angielskiego i tłumaczy sie na faktura (przedmiotu).
Odpowiedz