Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne z pokrywką
  • wok
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Marynujemy i pieczemy łososia

Imbir ścieramy na tarce i łączymy z pozostałymi składnikami marynaty. Filet z łososia, pozbawiony skóry, smarujemy marynatą i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Łososia układamy w naczyniu żaroodpornym, wyłożonym papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy ok. 15 minut pod przykryciem.

Krok 2: Karmelizujemy pora

Białą część pora kroimy w paseczki. W garnku na małym ogniu podgrzewamy cukier, aż powstanie karmel. Mieszamy, uważając, by cukier się nie spalił. Dodajemy pora i karmelizujemy, aż stanie się miękki.

Krok 3: Zalewamy makaron

Makaron zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy na ok. 5 minut. Następnie odcedzamy i kroimy nożem na mniejsze kawałki.

Krok 4: Przygotowujemy składniki makaronu

Krewetki obieramy z pancerzyków i dokładnie oczyszczamy. Cebulę kroimy w piórka, czosnek i chili w plastry, marchew i paprykę w słupki, pieczarki w grube plastry. W woku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, czosnek i chili. Dodajemy krewetki i smażymy, aż zrobią się różowe. Dodajemy resztę warzyw i mieszamy.

Dokładamy makaron, doprawiamy papryką, solą i pieprzem. Szczypiorek kroimy w 1,5-centymetrowe kawałki i dodajemy do makaronu.

Skrapiamy sokiem z cytryny i olejem sezamowym. Dodajemy skarmelizowanego pora, posiekaną kolendrę i pokruszone orzeszki ziemne.

Makaron podajemy z pieczonym łososiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram