
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- rozdrabniacz lub blender
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS POMIDOROWY
Pomidory kroimy w ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Następnie gniazda nasienne przekładamy do rozdrabniacza i dodajemy do nich 2 łyżki oliwy, szczyptę soli, ½ łyżki miodu i sok z połowy limonki. Całość blendujemy, aż powstanie gładki płyn.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ POMIDOROWO-BRZOSKWINIOWĄ
Pozostałe części pomidorów i brzoskwinie kroimy w drobną, dość równą kostkę. Cebulę także siekamy w bardzo drobną kostkę. Tak przygotowane składniki przekładamy do miski, przelewamy do nich sos pomidorowy i dodajemy bardzo drobno posiekaną kolendrę. Całość dokładnie mieszamy i odkładamy na chwilę, aby smaki się połączyły.
KROK 3: SMAŻYMY HALLOUMI
Halloumi kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Następnie każdy plaster dokładnie smarujemy olejem. Ser smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Każdy z plastrów obracamy dopiero, gdy serwatka wyparuje.
KROK 4: PODAJEMY DANIE
Gotową salsę doprawiamy 0,5 łyżki miodu, solą, a także sokiem i skórką z pozostałej limonki. Następnie przekładamy ją na talerze i układamy na niej plastry sera halloumi. Gotowe danie ozdabiamy kilkoma listkami mięty.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Makowiec japoński
- Mini burgery
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Śledzie po kaszubsku
- Makówki śląskie
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Ryba z piekarnika
- Golonka pieczona po bawarsku
- Boczek pieczony
- Uszka z grzybami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Krokiety z mięsem
- Spaghetti carbonara
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Klasyczna sałatka grecka
- Świąteczne pierniczki
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ciasto na pierogi
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)