Jajecznica z kurkami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • głęboką patelnię
  • miskę
  • miseczkę
  • trzepaczkę
  • silikonową łopatkę
  • sitko o małych oczkach
  • ręcznik papierowy

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY GRZYBY

Dokładnie je oczyść kurki z piasku, a następnie umyj je pod bieżącą, zimną wodą. Możesz je także umieścić w misce z osoloną wodą i poczekać, aż grzyby się oczyszczą, a brud opadnie na dół naczynia. Tak przygotowane grzyby osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na mniejsze kawałki.

KROK 2: SMAŻYMY GRZYBY

Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj kurki i smaż je przez około 3 minuty, a następnie dodaj połowę masłai dodaj szczyptę soli. Kurki smaż przez kolejne 2 minuty, a potem ściągnij je z patelni, by nie zdążyły puścić soku. Grzyby przełóż do miseczki.

KROK 3: ROZTRZEPUJEMY JAJKA

W misce roztrzep jajka trzepaczką na gładką, napowietrzoną masę.

KROK 4: PRZYPRAWIAMY JAJKA

Do jajecznej masy dodaj sól, pieprz oraz śmietankę i dokładnie wymieszaj.

KROK 5: DODAJEMY JAJKA NA PATELNIĘ

Na patelni rozgrzej pozostałą porcję masła, a potem wlej roztrzepane jajka. Delikatnie zamieszaj całość i poczekaj, a gdy jajka lekko się zetną, wymieszaj je. Dodaj podsmażone wcześniej kurki i ponownie wymieszaj. Czynność powtarzaj do momentu, w którym jajecznica osiągnie Twój ulubiony stopień wysmażenia.

KROK 6: SERWUJEMY JAJECZNICĘ

Gdy jajecznica jest gotowa, zdejmij patelnię z ognia. Posiekaj pietruszkę, a następnie posyp nią jajecznicę. Przełóż gotowe danie na talerze i podawaj w towarzystwie świeżego pieczywa, grzanek lub pomidorowej sałatki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Jajecznica z kurkami — pomysł na wyjątkowe śniadanie i nie tylko

Jajecznica z kurkami to nie tylko pyszne, ale również niezwykle pożywne danie, które doskonale sprawdzi się na różne posiłki w ciągu dnia — od śniadania poprzez lunch, aż po kolację. Kurki z jajkiem zachwycają swoim wyjątkowym smakiem i wyrazistym aromatem, także te najbardziej wymagające podniebienia.

Można by przypuszczać, że najlepszym czasem na przygotowanie jajecznicy na kurkach jest sezon na te grzyby, który przypada zazwyczaj na wiosnę i wczesne lato. W tym okresie kurki są świeże, pełne aromatu i intensywności smaku. Jednakże dzięki dostępności kurek mrożonych, które znajdziesz w lidlowych zamrażarkach przez cały rok, jajecznica z kurkami z naszego przepisu może być przygotowana praktycznie o każdej porze roku. Po odpowiednim rozmrożeniu, kurki nadal zachowują swoje wszystkie walory smakowe, co sprawia, że jajecznica z nimi jest równie pyszna co w sezonie.

Jak zrobić jajecznicę z kurkami? To danie jest niezwykle łatwe w przygotowaniu i nie wymaga rozwiniętych umiejętności kulinarnych. Stosując się do zamieszczonego wyżej przepisu, bez trudu przygotujesz jajecznicę jak z najlepszej restauracji! Warto dodać, że jajecznica z kurkami to także danie, które możesz dowolnie modyfikować, dostosowując je do własnych preferencji smakowych i dietetycznych.

Do kurkowej jajecznicy można dodać też warzywa, np.  paprykę czy cebulę, aby wzbogacić jej smak. Dodatek sera może nadać jajecznicy z kurkami niepowtarzalnego charakteru. Miłośnikom intensywnych smaków z pewnością do gustu przypadnie jajecznica z kurkami i cebulą oraz świeżymi ziołami, które dodadzą jej świeżości i głębi smaku.

Jak zrobić jajecznicę z kurkami?

Nasz przepis na jajecznicę z kurkami to doskonały sposób na udane śniadanie, które robi się niezwykle szybko, o ile zadba się o najważniejszy element, czyli składniki i ich odpowiednie przygotowanie. Do takiej potrawy jak jajecznica, warto użyć jajek najlepszej jakości od kur z wolnego wybiegu— takie jajka mają w sobie zdecydowanie więcej smaku. Drugim niezwykle istotnym składnikiem są rzecz jasna kurki do jajecznicy.

Jak wybrać i odpowiednio przygotować kurki do jajecznicy? Jeśli masz dostęp do kurek świeżych, to bardzo ważne, aby dokładnie je wyczyścić, usuwając wszelkie zanieczyszczenia, ziemię i resztki roślin. Można to zrobić delikatnie szczoteczką do warzyw lub zwilżoną ściereczką albo przepłukać je pod bieżącą, zimną wodą. 

W przypadku kurek mrożonych, najlepiej rozmrażać je w sposób naturalny, aby nie podgrzewać nadmiernie grzybów. Dobrą praktyką jest rozmrażanie grzybów dwuetapowo - najpierw przenosząc grzyby z zamrażalnika do lodówki, a potem z lodówki na kuchenny blat. Tak przygotowane grzyby należy przepłukać wrzątkiem, a potem osuszyć ręcznikiem papierowym i można przejść do smażenia.

Ile smażyć kurki do jajecznicy? Wbrew powszechnej opinii grzyby nie powinny puścić za dużo wody podczas smażenia, gdyż tracą wtedy swoją jędrność. Przesmaż je na dobrze rozgrzanym oleju, a dopiero potem na maśle, dzięki czemu grzyby staną się lekko chrupkie zewnątrz i dobrze zabezpieczone przed utratą wilgoci.

Świeże kurki smaży się przez około 5-7 minut. Z dodawaniem przypraw wstrzymaj się przez kilka minut i dodaj je dopiero pod koniec smażenia. Grzyby ściągnij z patelni, a potem zacznij smażyć jajka. Kurki dodaj do jajecznicy dopiero po wstępnym podsmażeniu jajek, aby nadmiernie ich nie rozmoczyć. Gwarantujemy, że takiej jajecznicy jeszcze nie jadłeś!

Przepis na jajecznicę z kurkami

Chcesz przyrządzić jajecznicę jak z najlepszej restauracji? Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka trików, które pomogą osiągnąć Ci ten efekt. Przyrządzanie tej pysznej potrawy zacznij od porządnego przygotowania grzybów ze szczegółowej instrukcji dotyczącej tego, jak przygotować grzyby do jajecznicy, którą zamieściliśmy w poprzednim akapicie. Czy kurki do jajecznicy trzeba gotować przed smażeniem? Nie ma takiego obowiązku, a wręcz jest to niewskazane, gdyż grzyby mogą wtedy zbyt mocno nasiąknąć wodą i stracić swoją chrupkość.

Jeśli chcesz, aby Twoja jajecznica z kurkami smakowała wyśmienicie, warto wzbogacić masę jajeczną o odrobinę mleka lub śmietanki, które uczynią ją bardziej kremową i delikatną w smaku. Taką jajecznicę warto także wzbogacić o przyprawy i zioła. Jakie przyprawy można dodać do jajecznicy? Poza solą i pieprzem, do jajecznicy warto dodać także odrobinę suszonej cebuli i lubczyk, a także świeżą natkę pietruszki i szczypiorek. Lubisz eksperymenty kulinarne? Dodaj do jajecznicy odrobinę przyprawy curry — ten nietypowy smak z pewnością Cię zachwyci!

Co jeszcze można dodać do jajecznicy? Jednym z popularnych dodatków jest cebula, która dodaje jajecznicy nieco słodyczy i delikatnego smaku. Niektórzy lubią także dodawać do jajecznicy kawałki pomidorów (w wersji świeżej lub suszonej) lub papryki, które nadają jej jeszcze bardziej unikatowego smaku i aromatu. Dobrym pomysłem na dodatkowy składnik kurkowej jajecznicy jest ser np. mozzarella lub któryś z serów długo dojrzewających, a także odrobina wędliny np. szynki parmeńskiej czy swojskiej kiełbasy lub frankfurterek. Ważne jest, aby nie przesadzać z ilością dodatków, aby nie przytłoczyć smaku kurek w jajecznicy.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!